Πριν κάτι μέρες έβαλα να δω (ξανά) την Πολίτικη Κουζίνα, αλλά το μόνο που στην πραγματικότητα είδα ήταν ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ! Ω ναι, τα σουτζουκάκια είναι αυτό το εκπληκτικό φαγητό με τη μεγάλη παράδοση, που όποτε βλέπω αυτήν την ταινία, τα νιώθω την ίδια στιγμή να μου σπάνε τη μύτη με τα αρώματά τους. Άσχετο, αλλά αν δεν την έχετε δει την ταινία, πρέπει να την δείτε άμεσα. Είναι από εκείνες που σε μεταφέρουν απευθείας στη μαγεία της Κωνσταντινούπολης και στη μοναδική της κουζίνα.

Πιθανότατα, λοιπόν, να ξέρεις ήδη ότι η πιο συνηθισμένη συνταγή για σουτζουκάκια είναι με σάλτσα ντομάτας. Ωστόσο, εμείς από πάππου προς πάππου στην οικογένεια μας τα φτιάχνουμε χωρίς ντομάτα, όπως ακριβώς δηλαδή “διδάσκει” κια αυτή η παλιά συνταγή απ’ την Πόλη. Και πίστεψε μας: Αν δεν τα δοκιμάσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο ξεχωριστά είναι.

Υλικά Συνταγής
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά (σπάλα)
1 μεγάλη φέτα χωριάτικο ψωμί
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό
3 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά
μισό κουταλάκι κύμινο
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1 σφηνάκι κονιάκ
λεμόνι
1 κουταλιά λευκό ξύδι

Εκτέλεση Συνταγής
1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας το ψωμί από τη κόρα και το βάζουμε να μουσκέψει σε ένα πιάτο με το κρασί.
2. Μετά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε με έναν χοντρό τρίφτη. Τα σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαφρά, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Σε μία μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το λάδι τους, τα αυγά, το κύμινο, τα σκόρδα λιωμένα, το αλάτι, το πιπέρι και το ψωμί στυμμένο από το κρασί.
4. Το υπόλοιπο κρασί το κρατάμε, γιατί θα μας χρειαστεί στη συνέχεια. Ανακατεύουμε καλά αυτό το μείγμα με τα χέρια και πλάθουμε 25-30 σουτζουκάκια.

6. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε σε δόσεις τα σουτζουκάκια, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αρκεί το λάδι να καλύπτει μέχρι τη μέση τα σουτζουκάκια και τα γυρνάμε να τηγανιστούν από τις δύο πλευρές.
7. Μόλις ετοιμαστούν όλα τα σουτζουκάκια, τα προσθέτουμε σε μία καθαρή κατσαρόλα με ένα ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, δυναμώνουμε την εστία και σβήνουμε με το κρασί που έχουμε κρατήσει και μετά από 1 λεπτό με τον χυμό από το μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε αρκετά τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά με κλειστό το καπάκι για να μαγειρευτούν τα σουτζουκάκια.

Στο τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε τα Πολίτικα σουτζουκάκια με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Προβοκατόρικο Tip
Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε κόκκινη σάλτσα ντομάτας και μετά το τηγάνισμα τους, να τα προσθέσετε μέσα στη σάλτσα για να μαγειρευτούν. Με την ντομάτα είναι γνωστά ως σουτζουκάκια Σμυρνέικα και μπορείτε να επιλέξετε τη σάλτσα που σας ταιριάζει!

Αν θέλεις να δεις και άλλες συνταγές μου, ακολούθησε με στο Instagram ή πέρνα μια βόλτα από το alwayshungry.gr!