Το πιο ωραίο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις την καρδιά από το καρπούζι και να την καταβροχθίσεις αφήνοντας στους υπόλοιπους το κομμάτι με τα κουκούτσια.
Η 3η Αυγούστου έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ η ως η Μέρα του Καρπουζιού, τιμώντας το φρούτο-βασιλιά του καλοκαιριού. Μόνο στις ΗΠΑ και το Μεξικό υπάρχουν 300 διαφορετικά είδη καρπουζιών, σε διάφορα σχήματα και διάφορα χρώματα! Αυτό που λείπει σε εμένα κυρίως, είναι τα Ντάτσουν με τους τόνους καρπουζιού που γυρνούσαν ανά την Ελλάδα! Νομίζω η τελευταία φορά που είδα ένα ήταν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Το καρπούζι είναι light και θρεπτικό, έχει μεγάλο ποσοστό νερού και είναι σχετικά φτωχό σε θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 40 θερμίδες το φλιτζάνι. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, είναι αρκετά θρεπτικό. Μία μερίδα (2 φλυτζάνια) περιέχει ποσότητα βιταμίνης C που καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης. Παράλληλα ενυδατώνει και προστατεύει από τη θερμοπληξία.
Δες εδώ τρεις συνταγές που δεν θα σου πάρουν πάνω από 7 λεπτά στην κουζίνα:
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα
Υλικά
300 γρ καρπούζι
100 γρ φέτα
Ξύσμα απο μισό λάιμ
1 κουτάλια της σούπας κρέμα μπαλσάμικο
Φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε το καρπούζι και το κόβουμε σε κυβάκια.
2. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια
3. Σε μια πιατέλα ανακατεύουμε το καρπούζι με τη φέτα.
4. Προσθέτουμε το ξύσμα και το μπαλσάμικο και τέλος γαρνιρουμε με φρέσκο δυόσμο.
Παγάκια καρπούζι για cocktail
Μπορείς να παίξεις με ό,τι αλκοόλ θες, αλλά προσωπικά προτιμώ τζιν ή βόκτα.
Υλικά
400 γρ καρπούζι
Μισό λάιμ
Φύλλα δυόσμου
1 σφηνάκι βότκα
Εκτέλεση
1. Λιανίζουμε το καρπούζι και το περνάμε από σουρωτήρι για να πάρουμε το χυμό.
2. Βάζουμε το χυμό σε παγοθήκες και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για να το παγώσουμε.
3. Για να στήσουμε το cocktail γεμίσουμε ενα βαζάκι με παγάκια, προσθέτουμε το λάιμ, τη βότκα και τέλος τη σόδα.
Χύμος καρπούζι – λάιμ
Υλικά
200 γρ. καρπούζι
1/2 λάιμ
Εκτέλεση
1. Λιανίζουμε το καρπούζι και το περνάμε από σουρωτήρι για να πάρουμε το χυμό.
2. Στήνουμε μισό λάιμ, το ανακατεύουμε με το χυμό καρπουζιού και σερβίρουμε με παγάκια.
Για περισσότερη έμπνευση (μαγειρική και ταξίδια) ακολούθησε με στο instagram.