Παραδοσιακή συνταγή για ρεβύθια που είναι διάσημη σε όλο τον πλανήτη, τόσο που έχει και τη δική της παγκόσμια ημέρα (13 Μαϊου).

Το χούμους είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ντιπ, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή απ΄ όπου προέρχεται, αλλά και όλο τον κόσμο και συνοδεύει κάθε κρέας, ψητά λαχανικά ακόμα και ψάρι.

Χούμους σημαίνει “ρεβύθι” στα αραβικά και μόνο στη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνουν 12.000 τόνους το χρόνο!

Υλικά

150 γρ. ρεβίθια ξερά ή 400 γρ. βρασμένα
60 γρ. χυμό λεμονιού
60 γρ. ταχίνι
1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
1/2-1 κ.γ. αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1/2 – 1 λεμόνι
1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
μπούκοβο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
πάπρικα
3 φέτες χαλούμι

Εκτέλεση

1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια με λίγο αλάτι σε μπόλικο νερό για αρκετές ώρες ή όλο το βράδυ.
2. Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε.
3. Βάζουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το κύμινο και το αλάτι. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.
4. Διορθώνουμε με επιπλέον χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε πάπρικα, μπούκοβο και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Αν μας αρέσει το σκόρδο μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 με 1 σκελίδα καθώς χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ.
5. Σερβίρουμε με ψητές πίτες ή ψωμί και ψημμένο χαλούμι.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε χούμους με λιαστή ντομάτα ή χούμους με ελιές προσθέτετε στα παραπάνω υλικά 10 φέτες λιαστής ντομάτας ή 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι και ανακατεύετε.

Έλα να με βρεις στο Instagram! Έχουμε πολλές ιδέες και συνταγές να μοιραστούμεsmiley