Έχω τη γνώμη ότι οι πιο πολλοί από εσάς είστε νεανίες του εντελώς σήμερα, με τα twitter σας, τα facebook, τα instagram και τα ένατης γενιάς τηλέφωνά σας. Θα σας “την πέσω” όμως λαϊκά, παραδοσιακά και με μπόλικη… τσίκνα.

Το Πάσχα είναι εδώ.  Όπως του πρέπει και του αξίζει, έτοιμο να μαζέψει παρέες και φαμίλιες να φάνε, να πιουν, να διασκεδάσουν, να σπάσουν πλάκα, να ακούσουν ή να παίξουν μουσικούλα. Όλα αυτά όταν συμβαίνουν μαζί, έχουν ένα ανεκτίμητο θετικό αποτέλεσμα: δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Άκουσε με λίγο

Θα σας πω λοιπόν μια αλήθεια, με το δικαίωμα που μου δίνει η ηλικία μου και τα, λιγοστά πλέον, γκρίζα μου μαλλιά. Μάγκες, δεν υπάρχει ευτυχία! Αν ψάχνετε να βρείτε μια ζωή που θα πέφτεις από την μια χαρά στη άλλη, χάσατε! Και ευτυχώς που είναι έτσι τα πράγματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν μια ζωή ανιαρή, χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς κορυφώσεις, χωρίς προσμονή για κάτι καλύτερο και ευχάριστο.

Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι στιγμές ευτυχισμένες, που θα πρέπει να φροντίσεις να τις δημιουργείς. Όταν τις μαζεύεις ψηφίδα-ψηφίδα θα μπορέσεις κάποια στιγμή να έχεις συνθέσει ένα όμορφο ψηφιδωτό. Τότε θα μπορείς να μιλάς για μια ευτυχισμένη και όμορφη ζωή. Οι πασχαλιάτικες συγκεντρώσεις, λοιπόν, με κεντρικό τους γεγονός το ψήσιμο του αρνιού είναι μια τέτοια ευκαιρία. Γι’ αυτό λοιπόν μην σνομπάρεται το ψήσιμο του οβελία.  

Θα έρθει η ώρα που το να ασχολείσαι με το σούβλισμα και το ψήσιμο του αρνιού θα είναι μεράκι, θα ‘ναι γούστο. Η νοσταλγία σου για τις παιδικές αναμνήσεις που έχουν μπει στο πετσί σου και δεν μπορείς να φανταστείς ότι θα έρθει το Πάσχα και δεν θα ψήσεις αρνί…

Και τώρα βάλε μπρος τη σούβλα

Θα σας πω λοιπόν το ποίημα, για το τι πρέπει να ξέρεις για την “ψητούρα” ώστε όταν έρθει η ώρα να το χρειαστείς να έχεις την πληροφορία για το τι και το πως.

Για αρχή, πρέπει λίγες μέρες πριν, να έχεις τσεκάρει τον εξοπλισμό που σου χρειάζεται για να μην βρεθείς σε δύσκολη θέση και σου λείπει κάτι με τα μαγαζιά κλειστά.

Η προ-ιεροτελεστία

Το αρνί που είναι κατάλληλο για σούβλα πρέπει να είναι 12 με 13 κιλά περίπου. Αν η παρέα δεν είναι μεγάλη ας είναι και 9 με 10, όχι όμως μικρότερο γιατί μέχρι να ψηθεί θα σας στεγνώσει. Η σούβλα να είναι σχετικά χοντρή ώστε να μην λυγίζει από το βάρος του αρνιού. Εάν υπάρχει παλιά σούβλα θέλει καλό τρίψιμο και καθάρισμα. Να υπάρχουν οι σφιγκτήρες και οι πεταλούδες που θα στερεώσουν επάνω στη σούβλα το αρνί (και με σύρμα γίνεται η δουλειά σου), ο διχαλωτός σφιγκτήρας που καρφώνεται στο κάτω μέρος των μπουτιών και σφίγγει επάνω στη σούβλα και σύρμα για να δέσεις τα πόδια και το σβέρκο του αρνιού πάνω στη σούβλα.

Αλατοπιπερώστε το αρνί μέσα-έξω ανάλογα με τα γούστα σας. Περάστε τη σούβλα ανάμεσα από τα μπούτια, παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη του αρνιού μέχρι να βγει από το κεφάλι. Υπολογίστε να βγει στο μέσον του κεφαλιού, ανάμεσα στα μάτια. Στερεώστε το επάνω στη σούβλα σε τρία βασικά σημεία. Στα μπούτια με τον σφιγκτήρα-πιρούνα, στη σπονδυλική στήλη με τους σφιγκτήρες ή στο σβέρκο με σύρμα. Ράψτε την κοιλιά με μια σακοράφα και σπάγκο. Καλό είναι η δουλειά να γίνει από το προηγούμενο βράδυ ώστε να το στήσετε όρθιο, με ένα ταψί στο κάτω μέρος, για να φύγουν τα πολλά υγρά, σκεπασμένο με ένα ελαφρύ πανί για τα έντομα.

Για το ψήσιμο θα χρειασθούν 10-12 κιλά κάρβουνα γιατί θέλουμε καλή φωτιά για 3-3,5 ώρες.     

Να φροντίσετε να έχετε το ηλεκτρικό μηχάνημα για το γύρισμα της σούβλας και την αντίστοιχη μπαλαντέζα για να φέρετε ρεύμα μέχρι την ψησταριά. Αυτό το σημείο να το προσέξτε πολύ, ψήσιμο χωρίς μηχάνημα είναι μεγάλη πίκρα.

Ο νούμερο 1 και απαράβατος κανόνας για καλοψημένο και νόστιμο αρνί είναι αυτός: Το αρνί θέλει ΜΟΝΟ χοντρό αλάτι και πιπέρι. Τέλος! Κυκλοφορούν διάφορες π @π@ριές του τύπου ότι το αρνί θέλει κατά το ψήσιμο να το περνάς με λαδολέμονο. Απαγορεύεται!

Αμ το άλλο; “Εγώ βάζω στην κοιλιά κομμάτια κεφαλοτύρι για να νοστιμίσει“. Και όταν είναι έτοιμο και πας να το τσακίσεις με τον μπαλτά, έχουν λιώσει τα τυριά και στο τέλος τρως αρνί πίτσα, αντί για ψητό αρνί…


Ανήμερα το Πάσχα

Ένας βολικός τρόπος για να κάνεις θράκα είναι ανάμεσα στα κάρβουνα να βάλεις κομμάτια βαμβάκι βουτηγμένα σε μπλε οινόπνευμα. Να τα ανάψεις και έτσι θα πάρουν τα κάρβουνα φωτιά. Όταν πλέον έχουν ασπρίσει, τα απλώνεις. Στο ύψος της σπάλας και στα μπούτια η φωτιά πρέπει να είναι πιο δυνατή, αντίθετα από την κοιλιά που είναι πιο φτενή και θέλει λιγότερη φωτιά για να μην σας αρπάξει.

Τα κάρβουνα να είναι μπόλικα, ώστε να φυλάξετε λίγα αναμμένα στην άκρη. Συνήθως χρειάζονται.

Όταν βάλετε το αρνί στη ψησταριά, βάλτε το ψηλά, στους 50 πόντους, για να μην αρπάξει. Περίπου στη μια ώρα, κατεβάστε  το πιο κοντά στη φωτιά.   

Πότε είναι έτοιμο;

Όταν αρχίσει να στάζει έντονα το λίπος.  
Όταν έχει αρχίσει η πέτσα του να σκάει.
Όταν το κόκκαλο στις κλειδώσεις σκάσει μύτη.

Καλό μας Πάσχα!