Το Πάσχα παραδοσιακά είναι η γιορτή του “έξω’’, του χωριού, είτε στο βουνό, είτε κατά νησί μεριά! Πάντα υπάρχουν όμως και εκείνοι που κάτι θα τους στραβώσει την τελευταία  ώρα και θα ξεμείνουν στην πόλη.   

Για όλα υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει καλή καρδιά και θετική διάθεση. Άμα ρίξεις μια ματιά στον περίγυρό σου, όλο και κάποιους θα τσιμπήσεις για να φτιάξεις ένα όμορφο παρεάκι παρεάκι.

Αν είναι του γούστου σου το αρνάκι ή το κατσικάκι, μπορεί να μην έχεις την όρεξη να μπλέξεις  με σούβλες αλλά δεν είναι ανάγκη να το στερηθείς. Πάντα υπάρχει η σίγουρη και δοκιμασμένη λύση του ψησίματος στη λαδόκολλα. Το έψαξα το θέμα και πέτυχα στο YouTube μία από τις πιο έγκυρες εκδοχές του ψησίματος στη λαδόκολλα.


Η συγκεκριμένη διαδικασία αναφέρεται σε ψήσιμο 12 ωρών στους 90 βαθμούς, με την τελευταία ώρα ψησίματος να γίνεται στους 150 βαθμούς. Καλό είναι κάθε 2-3 ώρες να γυρίζεις το πακέτο να έρχεται το επάνω κάτω, ώστε να κυκλοφορούν τα ζουμιά του κρέατος και να γίνει όλο το κρέας μας σωστά ψημένο και γλασερό. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι απόλυτο.

Αν θες για γρηγορότερη διαδικασία προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς, ψήσε στους 180-190 βαθμούς για 30 λεπτά και μετά 1 ώρα για κάθε κιλό βάρους του κρέατος. Στο τέλος ανοίγεις από πάνω το πακέτο και ψήνεις για 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χρώμα θέλεις να πάρει.

Τι χρειάζεσαι

Η μίνιμουμ ποσότητα είναι ένα μπουτάκι αρνίσιο ή κατσικίσιο (καθαρισμένο από όλα τα εξωτερικά λίπη), αλάτι χοντρό, και πιπέρι φρεσκοτριμμένο προς το χοντρό. Ανάλογα με το πόσα άτομα είναι η παρέα προσθέτεις  και μερικά ακόμα κομμάτια του αρνιού. Για καλό αποτέλεσμα, αν μεγαλώνει πολύ η παρέα, καλύτερα να κάνεις και δεύτερο πακέτο παρά ένα τεράστιο.

Αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα. Από κει και πέρα, αν θέλεις βάζεις σκόρδο είτε χωμένο σε τρύπες που ανοίγεις είτε κομμένο σε κομματάκια σκορπισμένα μέσα στο πακέτο. Βάζεις και άλλα μυρωδικά αν θέλεις όπως φύλλα φρέσκιας ρίγανης, 2-3 μικρά κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης ή άλλο μυρωδικό που σου αρέσει. Οι υπερβολές στα μυρωδικά καλό είναι να αποφεύγονται γιατί… μπασταρδεύουν το τελικό αποτέλεσμα που από μόνο του είναι εξαιρετικό. Το γούστο όμως του καθενός είναι προσωπική υπόθεση, οπότε ας επιχειρήσει κατά το δοκούν.  

Για τη συσκευασία χρειάζεσαι δύο λαδόκολλες που θα τις βάλεις σταυρωτά και μέσα σε αυτές θα συσκευάσεις το καρυκευμένο κρέας. Εξωτερικά θα χρειαστείς επιπλέον λαδόκολλα και τέλος σπάγκο, όχι συνθετικό, για να δέσεις καλά και σφικτά το πακέτο.

Χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και καλοφάγωτο!