Η πιο άνυδρη περίοδος του μήνα είναι η τελευταία εβδομάδα και ειδικά οι τελευταίες μέρες της όπου αρχίζουν οι έρευνες σε όλες τις τσέπες όποιου ρούχου υπάρχει, για να εντοπιστεί και το τελευταίο πενηντάλεπτο. Το “πενία τέχνας κατεργάζεται” στα φόρτε του!

Είχαν φτάσει, που λέτε, αυτές οι  δύσκολες μέρες του μήνα και βρέθηκα μπροστά  στο ανοικτό ψυγείο προσπαθώντας να συνδυάσω αυτά που υπήρχαν μέσα ώστε να γίνουν ένα αξιοπρεπές γεύμα. Πρώτον, αποστολή εξετελέσθη και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο. Δεύτερον, δεν υπάρχει συνταγή! Υπάρχει αίσθηση των γεύσεων και φαντασία μαγειρική.

Την ώρα που μαγείρευα μου έρχονταν διάφορες παραλλαγές και διάφορα υλικά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει και η εκδοχή του συνδυασμού αλμυρό-γλυκό για το πρωινό του Σαββατοκύριακου.  Αλλά για να υπάρχει μια βάση, σας λέω παρακάτω τα υλικά που χρησιμοποίησα στην ώρα της ανάγκης.


Υλικά
2 φλιτζάνια κύβους χωριάτικου ψωμιού αρωματισμένα*
1 φλυτζάνι μικρούς κύβους γαλοπούλας (αλλαντικό)
1 φλυτζάνι μικρούς κύβους ζαμπόν
1 ½ φλυτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα ή γραβιέρα ή γκούντα ή…
4 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα
2 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι

Για την εκδοχή αλμυρό- γλυκό
½  φλυτζάνι μαρμελάδας που σου αρέσει
1 κ.σ. μουστάρδα μελιού  ή απλή (αν θέλεις)
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
1. Όταν κάνουμε την αλμυρή εκδοχή, αν θέλουμε ραντίζουμε τους κύβους ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αποξηραμένο κρεμμύδι, τα ανακατεύουμε καλά και τα κάνουμε τραγανιστά στο τηγάνι ή για λίγο στο φούρνο. Μπορούμε όμως να τα τραγανίσουμε και σκέτα ειδικά αν κάνουμε την γλυκιά εκδοχή. 
2. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι, που μπαίνει και στο φούρνο, αλείφουμε καλά τον πάτο του με ηλιέλαιο. Απλώνουμε τους κύβους του ψωμιού και των αλλαντικών σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Σε ένα μπωλ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε ελαφρά όλα τα υλικά μαζί, ίσα που να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
3. Περιχύνουμε στο τηγάνι το μείγμα των υγρών επάνω από τους κύβους του ψωμιού και των αλλαντικών. Σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών φουρνίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.

Tipς
Μπορεί να γίνει η παραλλαγή του αλμυρού-γλυκού και να έχεις ένα νόστιμο πρωινό για τον καφέ του Σαββατο-Κύριακου.  Όταν ξεφουρνίσεις, ραντίζεις με άχνη. Εν τω μεταξύ ζεσταίνεις τη μαρμελάδα για να γίνει πιο αραιή και διαλύεις μέσα τη κουταλιά τη μουστάρδα (αν θέλεις την παραλείπεις). Την περιχύνεις από πάνω και σερβίρεις.

Οι εναλλακτικές είναι πολλές. Αντί για αλλαντικά μπορείς να βάλεις κοτόπουλο ή τόνο ή σολομό ή μανιτάρια και άλλα λαχανικά, καθώς και διάφορα άλλα υλικά που είναι σύμφωνα με τα γούστα σου και σου ταιριάζουν στη περίσταση.