Εκεί στο Βορρά δεν ξέρουν απλά να τρώνε, ξέρουν και πώς να στήνουν πολύ καλά εστιατόρια.

Από τους παραδοσιακούς ταβερνοχώρους μέχρι τα πιο σύγχρονα sushi bars οι Θεσσαλονικείς ξέρουν πώς να επιλέγουν, πώς να δουλεύουν και πώς να σερβίρουν ποιοτικές πρώτες ύλες.

Από τα ταπεινά καφενεία μέχρι τα restos με nordic design που σε κάνουν να νομίζεις ότι ταξίδεψες στη Στοκχόλμη, ο γαστριμαργικός χάρτης της #SKG κρύβει πολλά διαμάντια.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

1. Gin Fish Seafoodrinks

​Βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της πόλης, πάνω στην παραλία ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Πύργο! Αξίζει για να απολαύσεις τις ανοιξιάτικες λιακάδες με φόντο το λιμάνι αλλά και για να βιώσεις το couleur local της πόλης με το πάρτι να ξεκινά από νωρίς το απόγευμα (τα Σαββατοκύριακα) και τα cocktails να συνυπάρχουν με τις πιατέλες του sushi.

Στο φαγητό τώρα, μιλάμε για ενα πολύ προσεγμένο μενού με πιάτο-star να είναι φυσικά τα σουτζουκάκια πεσκανδρίτσας (12 ευρώ). Αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το burger σολωμού (9,50 ευρώ) και το ριζότο καβούρι (18 ευρώ). Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως η τριλογία ντομάτας και η βινεγκρέτ πετιμέζι στη σαλάτα chevre (10 ευρω).

.Info: Λεωφόρος Νίκης 79 & Νικηφόρου Φωκά 1 |Τηλ: 2310265195
 

2. Sebriko

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο “WOW Factor” που δεν μπορεί να τοποθετηθεί στις παρακάτω γραμμές αλλά είναι κοινός τόπος για όσους έχουν δοκιμάσει τα πιάτα του. Βρίσκεται στην off broadway γειτονιά που είναι γνωστή ως Δικαστικά και χωρίζεται σε παντοπωλείο και εστιατόριο. Ο τίτλος Sebriko περιγράφει τη συνεταιριστική βάση πάνω στην οποία ξεκίνησε να δουλεύει το εστιατόριο. 

Τα πιάτα και η λογική της κάρτας έχει στηριχτεί στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς που τροφοδοτούν την κουζίνα με αληθινές γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Η κράτηση (ειδικά τα Σαββατοκύριακα) είναι άκρως απαραίτητη! Στον ίδιο χώρο μπορείς να πιεις καφέ, να φας πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, ένα γρήγορο μεζέ και να κάνεις τα deli ψώνια σου. Ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά και με φαντασία. Τα μόνα αρνητικά σχόλια που ίσως να προκύψουν είναι για το σέρβις που ίσως να χρειάζεται ένα ακόμα άτομο στις ώρες αιχμής.

.Info: Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη 546 26 | Τηλ: 2310 557513
 

3. Πεζόδρομος

Ο Πεζόδρομος είναι ίσως το πιο ψαγμένο ουζερί της χώρας. Εναλλακτικό, πολύ απλό στη διακόσμηση, αρκετά μικρό, αλλά με γνήσιες και διαφορετικές γεύσεις. Το μενού του δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχεις δει. Πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά μυστικά χαρτιά της ψαροφαγίας εκεί στο Βορρά. Ο κατάλογος του αλλάζει καθημερινά ανάλογα με την ψαριά της ημέρας. Η δημιουργική φαντασία του μάγειρα ξεπερνά κάθε gourmet όριο που έχεις συνηθίσει στην ψαροφαγία αυτού του επιπέδου. Το μενού είναι γραμμένο με μπλε στιλό σε κόλα Α4 και αλλάζει συχνά πυκνά.

Φιλοξενεί μικρά διαμάντια όπως ραγού από ξιφία καπνιστό με πάστα ντομάτας και σπαγγέτι με πυκτόγαλο Χανίων (12 ευρώ), κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και καραβίδες (10 ευρώ), λουκάνικα τόνου στα κάρβουνα με πικάντικο λάχανο (8 ευρώ) και μια ποικιλία σε ελληνικά τυριά μικρής παραγωγής όπως μανούρα Σίφνου, γραβιέρα Παρνασσού και κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς.

.Info: Αγίας Σοφίας 54 | Τηλ: 2310268826


4. Duck Private Cheffing

Ιωάννα Θεοδωρακάκη έχει δημιουργήσει το απόλυτο talk of the town όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την Ελλάδα! Κάθε Αθηναίος που προσγειώνεται στο SKG ξέρει πως πρέπει να δοκιμάσει τα πιάτα του. Στην αρχή ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό της πόλης κάπου στη βιομηχανική ζώνη της Πυλαίας, κάπου που μόνο με mouth to mouth οδηγίες μπορείς να φτάσεις. Τον πρώτο μήνα δεν πατούσε κανείς. Σήμερα, πρέπει να κάνεις κράτηση 3-4 μέρες νωρίτερα γιατί τα 35 του καθίσματα γίνονται ανάρπαστα. 

Το μενού βασίζεται σε φρέσκα υλικά ανάλογα με την εποχικότητα και το τι βγάζουν οι μικροί παραγωγοί της περιοχής. Το μενού αλλάζει με λίγα πιάτα να μένουν σταθερά μέσα στους μήνες που λειτουργεί. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες σταθερές που έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό όπως η ταλιάτα μόσχου, το βελούδινο rib-eye, η σταβλίσια μπριζόλα, και ορεκτικά όπως το ταλαγάνι Μεσσηνίας, η φάβα Σαντορίνης και το κριθαρότο γαρίδας.

.Info: Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας | Τηλ. 2315-519333


5. Roots

Φυσικά και ξέρεις ότι θα φας καλά στη Θεσσαλονίκη! Αυτό που δεν υποψιάζεσαι είναι πως εκεί στο Βορρά τρώνε καλά ακόμα και οι vegans. To rOOTS είναι ένα εστιατόριο με πλήρες μενού για χορτοφάγους, σε μια γειτονιά ιστορική με έμφαση στους φυσικούς χυμούς απο λαχανικά και φρούτα και vegan πιάτα. 

Ο κατάλογος του Roots είναι καθολικά χορτοφαγικός αλλά και σε ένα ποσοστό που φτάνει το 90% είναι vegan. Ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα του εστιατορίου είναι το ριζότο μανιταριών με 3 είδη μανιταριών και λάδι τρούφας το οποίο στην vegan εκδοχή του αντικαθιστά το βούτυρο και την παρμεζάνα με avocado. Αξίζει να δοκιμάσεις το vegetarian burger και την περέκ (ποντιακή πίτα) γεμιστή με μυρωδικά και σπανάκι. 

.Info: Μπαλάνου 4-6, Πλατεία Άθωνος | Τηλ: 2310268063