Μου λέει ο Ντινάκος ο Ρήτις: “Μια και μπαίνουμε στη Σαρακοστή, δεν ανεβάζεις καμιά συνταγή νηστίσιμη, μπας και συγχωρέσουμε καμιά αμαρτία;”. Τι να κάνω; Μου ‘βαλε σοβαρό θέμα μπροστά ο νεαρός, “τη σωτηρία της ψυχής’’ και με τούμπαρε.  

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση μια και το… συμβόλαιό μου με τους Προβοκάτορες είναι σαφέστατο: Μία συνταγή την εβδομάδα αυστηρά και έτερον ουδέν! Είχα όμως μια συνταγούλα πρόχειρη, που από σπόντα προέκυψε και στυην οποία άμα στο τέλος δεν βάλεις τυρί από πάνω, είναι ό,τι πρέπει για νηστεία.

Βρέθηκα στη βιολογική λαϊκή και σε μια πάγκα είχε τοματίνια κίτρινα, μου έκαναν κλικ και τα πήρα έτσι, χωρίς να ξέρω τι θα τα κάνω. Τα έβρισκα μπροστά μου 3-4 μέρες και δεν αποφάσιζα τι θα γίνει με αυτά. Τελικά ξεκουνήθηκα. Θα τα έκανα στο φούρνο, μια σάλτσα ντομάτας κίτρινη για καμιά μακαρονάδα, εύκολα και χωρίς κόπο.

Έγινε, λοιπόν, η σάλτσα και αφού την πέρασα από το multi την έβαλα σε βάζο, με λίγο λαδάκι από πάνω και μπήκε στο ψυγείο έτοιμη για όταν έρθει η ώρα της. Ήρθε η ώρα της να γίνει μια μακαρονάδα αλλά τελικά είχα ξεμείνει από ζυμαρικά. Το μόνο που υπήρχε στο ντουλάπι ήταν ένα πακέτο λαζάνια μαύρα, αυτά που έχουν μελάνι σουπιάς μέσα. Ελλείψει εναλλακτικής λύσης προχώρησα με τα δεδομένα που υπήρχαν…

Το αποτέλεσμα εξαιρετικό! Το όνομα της το έδωσε δικαιωματικά φιλαράκος “χανούμι”, που όταν την είδε είπε με τη μία: “Ρε αυτή εδώ είναι η μακαρονάδα του ΑΕΚτζή!“. Έτσι τυχαία και συμπωματικά, η ΑΕΚ απέκτησε την official μακαρονάδα της που πραγματικά σώζει ψυχές!

Υλικά για τη σάλτσα
1-1.2 κ. τοματίνια κίτρινα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τη μακαρονάδα για (4 άτομα)
500 γρ. λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς
Τριμμένο κεφαλοτύρι (αν θέλεις)
1-2 κουτάλες νερό από τα λιγκουίνι
φρεσκοτριμμένο χοντρά πιπέρι

Εκτέλεση σάλτσας
1. 
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου, κόβουμε τα τοματίνια στα δύο και προσθέτουμε το κρεμμύδι (διαλύουμε τις φέτες), το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα στρώνουμε για να είναι όλα σε ένα επίπεδο.
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή το πολύ για 10 λεπτά επιπλέον (προσέχουμε μετά από 50-55 λεπτά μην μας αρπάξει, ανάλογα με το φούρνο μας).
3. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε όπως είναι ή αφού την περάσουμε από μούλτι και γίνει “πουρές”, την χρησιμοποιούμε άμεσα ή την βάζουμε σε βάζο στο ψυγείο, με λίγο ελαιόλαδο να την σκεπάζει, για όποτε την χρειαζόμαστε.

Εκτέλεση μακαρονάδας
1. 
Βράζουμε τα λιγκουίνι 1-2 λεπτά λιγότερο από το προτεινόμενο στη συσκευασία και στο τέλος κρατάμε 2 κουτάλες από το νερό του βρασίματος.
2. Τα βάζουμε σουρωμένα σε τηγάνι, προσθέτουμε σάλτσα και περίπου μια κουτάλα από το νερό που έχουμε κρατήσει, ανακατεύουμε με την βοήθεια μιας πιρούνας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να μελώσει η σάλτσα.
3. Σερβίρουμε και τρίβουμε από πάνω με ένα μύλο πιπεριού χοντροτριμμένο πιπέρι.

Για τους νηστεύοντες μέχρι εδώ, δεν έχει παραπέρα. 

Για τους αμαρτωλούς και ακράτητους, μπορούν να πασπαλίσουν με άφθονο τριμμένο τυρί και η αμαρτία δικιά τους!    

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι, βράζουμε για όλο τον προτεινόμενο χρόνο και ρίχνουμε την σάλτσα από πάνω είτε στην αρχική της μορφή, είτε περασμένη από το multi.

Καλή Σαρακοστή σε ΑΕΚτζήδες και μη!