Την είδα σε φωτογραφία και μου έπεσε το σαγόνι. Μια πίτα ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ, με γέμιση τυρί που λιώνει και ζαμπόν!

Δεν ήταν σαν όλες τις άλλες, αμέσως ένιωσα ότι είχε τη δική της προσωπικότητα! Η βάση και το σκέπασμά της δεν ήταν ούτε ζύμη, ούτε σφολιάτα αλλά από λαχταριστό πουρέ πατάτας. Όπως το έκοψα το θέμα δεν ήταν ιδιαίτερης ταλαιπωρίας στη κατασκευή. Σε μισή ώρα, το πολύ τρία τέταρτα (μαζί με το ψήσιμο στο τηγάνι) μπορείς να την έχεις ετοιμάσει.

Όπως το είχα φανταστεί: Πουρές επάνω-κάτω σιγοψημένος στο τηγάνι και όταν δαγκώνεις απολαμβάνεις το λιωμένο τυρί και το νόστιμο ζαμπόν. Στη γέμιση προτίμησα να βάλω φέτες κασέρι και ένα καλής ποιότητας fouandre.   

Υλικά

600 γρ. βραστές και λιωμένες σε πουρέ πατάτες
2 κρόκοι & 1 ασπράδι αυγού χτυπημένα ελαφρά με λίγο νερό
80 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή γκράνα ή…
100-120 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο (αν θες)
6-8 φέτες κασέρι (μέτριο πάχος)
2 ή αν θες 4 φέτες μεγάλες ζαμπόν fouandre
1-2 κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο

 

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα, για να μην τραβήξουν πολύ νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι ή το ειδικό πατητήρι-εργαλείο. Τον αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο (αν θες, αλλά να ξέρεις ότι του πάει) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Προσθέτουμε στον πουρέ το αλεύρι σταδιακά, για να πάρει τόσο όσο είναι απαραίτητο για να τραβήξει τα υγρά και να γίνει ένα μείγμα που σχετικά εύκολα θα μπορούμε να το δουλέψουμε. Πάντως, όσο λιγότερο αλεύρι, τόσο καλύτερα.

3. Σε τηγάνι 24-26Ø απλώνουμε χαρτί φούρνου ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα. Αλευρώνουμε αρκετά τα χέρια και παίρνουμε από το μείγμα του πουρέ, λίγο παραπάνω από το μισό και το απλώνουμε σε όλο τον πάτο και λίγο στα πλαϊνά του τηγανιού. Στρώνουμε το ζαμπόν σε όλη την επιφάνεια μέχρι πριν λίγο από την άκρη και από πάνω επαναλαμβάνουμε με τις φέτες από το κασέρι.
4. Σκεπάζουμε από πάνω με τον υπόλοιπο πουρέ και σε μάτι, μέτριο προς δυνατό, ψήνουμε για γεμάτα 10 λεπτά. Τσεκάρουμε ανασηκώνοντας από το πλάι το χαρτί, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι χαρτιού φούρνου και με την βοήθεια ενός μεγάλου ρηχού πιάτου γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
5. Όταν ψηθεί αλείφουμε με το βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου. Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να ισορροπήσει και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.