Με τους ρυθμούς που μας έχει στριμώξει η καθημερινότητα, αναγκαστήκαμε να χορεύουμε στο ρυθμό που μας βαράνε. Φεύγεις από το σπίτι αξημέρωτα γυρίζεις καλό απόγευμα και βάλε, πού όρεξη να μαγειρεύεις και από πάνω;

Είτε με τη βοήθεια των sites, είτε μέσα από τις πάμπολλες μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση, μάθαμε σιγά-σιγά να κάνουμε διάφορα φαγάκια με λίγα υλικά και με πολύ εύκολο τρόπο.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Πατάτες Hasselback (Potatoes Hasselback). Προσπαθώντας να μεταφράσω το Hasselback, ανακάλυψα ότι πρόκειται για μια Σουηδική συνταγή που για πρώτη φορά μαγειρεύτηκε σε εστιατόριο της Στοκχόλμης με την ονομασία Hasselbacken*, τη δεκαετία του ’40.

Υλικά
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2-3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο ή μίξη αν θες)
1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2-3 πρέζες χοντρό αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χοντρό τρίμα φρυγανιάς ή ψίχουλα ψωμιού αρωματισμένα

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200◦ C.
2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε εγκάρσια κατά τα ¾ του ύψους της πατάτας. Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε  και τις αραδιάζουμε σε ένα βουτυρωμένο σκεύος με την μεριά με τις κοψιές προς τα επάνω.
3. Ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο με το βούτυρο. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μισό βούτυρο, καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 περίπου λεπτά.
4. Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζουμε με το τρίμα φρυγανιάς και καρυκεύουμε επιπλέον. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει το χρώμα που μας αρέσει.

Tip: Αν θες, αρωματίζεις το τρίμα ή τα ψίχουλα ψωμιού με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αρωματικά όπως δενδρολίβανο, θυμάρι ή άλλα. Στο ενδιάμεσο ξεφούρνισμα πασπαλίζουμε εάν θέλουμε και με τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή ό,τι άλλο θέλουμς).

*Το Hasselbacken, πρωτοάνοιξε ως ταβέρνα το 1700 σε λόφο της Στοκχόλμης ο οποίος ήταν κατάφυτος από φουντουκιές (στα Σουηδικά hassel= φουντουκιά και backen=λόφος).