Αν αγαπάς κι εσύ το ριζότο και την κολοκύθα, τότε τρέχα να πάρεις τα υλικά. Αυτή η συνταγή είναι για σένα!
 
Μην σε ξεγελάει η φωτογραφία. Είναι πολύ πιο απλή από όσο φαίνεται, αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα μου.
 
Το μυστικό είναι στον πουρέ κολοκύθας, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σε άλλες συνταγές, όπως για παράδειγμα η σούπα βελουτέ κολοκύθας. 
 
 
Υλικά
200 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio, Carnaroli ή Vialone Nano)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
500 γρ. κολοκύθα ή μία μικρή κολοκύθα
600 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
4 φέτες προσούτο
λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
 
 
Εκτέλεση
Ξεκίνα πρώτα με το προσούτο και τον πουρέ κολοκύθας, κάνε ένα διάλειμμα και συνέχισε με το ριζότο κολοκύθας όταν είσαι έτοιμος να το απολαύσεις!  
 
Τραγανό Προσούτο
Ζέστανε το φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα και ψήσε το προσούτο πάνω σε λαδόκολλα για 10 λεπτά. Την πρώτη φορά φτιάξε παραπάνω φέτες, γιατί μόλις κρυώσει θα δεις ότι είναι τόσο τραγανό, που δύσκολα θα κρατηθείς να μην το δοκιμάσεις. 
Πουρές Κολοκύθας
Συνήθως φτιάχνω τη διπλή δόση, οπότε αγοράζω τις μικρές κολοκύθες. Για να μην χάνεις όμως χρόνο προκειμένου να καθαρίσεις την κολοκύθα, μπορείς εύκολα να βρεις κομμένη στο super market και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. 
 
Κόβεις ροδέλες την κολοκύθα και ζυγίζεις 300 γρ. Την τοποθετείς σε μία λαδόκολλα, από πάνω ρίχνεις φρέσκο δενδρολίβανο, ραντίζεις με ελαιόλαδο και προσθέτεις λίγο χοντρό αλάτι. 
 
Ψήνεις στους 200 °C στον αέρα, για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα. 
 
 
 
Μόλις είναι έτοιμη, την ξεφλουδίζεις, αφαιρείς το δενδρολίβανο και την πολτοποιείς σε ένα μπλέντερ μαζί με το μισό βούτυρο, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος και απαλός πουρές.
 
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, κόβεις την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια και ζυγίζεις 160 γρ. για το ριζότο.
 
 
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτεις το ελαιόλαδο και ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
 
Ρίχνεις πρώτα το κρεμμύδι για να μαλακώσει και και μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτεις το ρύζι και συνεχίζεις ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
 
Σβήνεις με το λευκό κρασί, ανακατεύεις και μόλις απορροφηθεί χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και προσθέτεις σταδιακά και σε μικρές δόσεις τον ζωμό, ώστε να καλύπτεται ίσα ίσα το ρύζι και ανακατεύεις συνέχεια.
 
Μετά τα πρώτα 6 λεπτά, προσθέτεις τα κυβάκια της κολοκύθας και συνεχίζεις τη διαδικασία.
 
 
Στα 13 λεπτά προσθέτεις τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζεις το ανακάτεμα για λίγο. Συνολικά χρειάζονται 15-16 λεπτά, μέχρι να γίνει al dente το ρύζι και να έχει χυλώσει.

Αποσύρεις από τη φωτιά και μετά προσθέτεις το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύεις. Αφήνεις το ριζότο κολοκύθας για να σταθεί για 2 λεπτά και σερβίρεις, τοποθετώντας κάθετα από πάνω μια φέτα τραγανό προσούτο. Αν θέλεις, μπορείς να θρυμματίσεις το προσούτο πάνω από το ριζότο. 
 
Αν θέλεις να δεις και άλλες συνταγές μου, ακολούθησε με στο Instagram και το Facebook ή πήγαινε στο blog μου wink