Πάντα μου άρεσε να μπερδεύω τις αλμυρές με τις γλυκές γεύσεις. Το καλύτερο μου ήταν στα πρωινά του σαββατοκύριακου ή σε διακοπές, να φτιάχνω ομελέτα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα μέσα και από πάνω να την περνάω με μαρμελάδα (προσωπική προτίμηση από πορτοκάλι ή νεράντζι). Ο συνδυασμός μιας τέτοιας ομελέτας με την γεύση του καφέ (au lait) ήταν και είναι ένα… πάντρεμα που με ξετρελαίνει γευστικά.  

Περιττό να σας πω το τι «κράξιμο» και δούλεμα έπεφτε όταν με έβλεπαν διάφοροι φίλοι να έχω τέτοια γούστα. Μην βλέπετε που τα τελευταία χρόνια  το ανακάτεμα αλμυρού και γλυκού έγινε μόδα και trendy. Σε παρελθόντες καιρούς, οι θιασώτες του είδους τελούσαμε υπό διωγμόν. Όρεξη να είχες να ακούς γιούχα…

Ως πιστός οπαδός, λοιπόν, της «αίρεσης των αλμυρογλυκών παρασκευών» παραθέτω την συνταγή της αλμυρής βάφλας περιχυμένης με καραμελωμένα μήλα με άρωμα βουτύρου.

Υλικά για τα καραμελωμένα μήλα
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 μήλα καθαρισμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι χυμό μήλου ( αν θες αρωμάτισε με κονιάκ ή μπέρμπον) για τις βάφλες
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 & 2/3 φλυτζάνια γάλα
1/3 φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
λίγη βανίλια για άρωμα
3/4 φλυτζανιού τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο και σωταρισμένο

* Το αλεύρι να το βάλεις με το κουτάλι στο φλυτζάνι. Αν το πάρεις απευθείας από το πακέτο θα το στριμώξεις στο σκεύος και θα σου χαλάσει την συνταγή της βάφλας.

Εκτέλεση
1. Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Μόλις το βούτυρο αρχίζει να ροδίζει, προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
2. Προσθέστε τα μήλα και το χυμό του μήλου (εν ανάγκη νερό ή το αλκοόλ αν θέλετε) και αφήστε να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για 5 έως 10 λεπτά μέχρι το υγρό να δέσει όσο ένα λεπτό σιρόπι.
3. Προθερμάνετε τη βαφλιέρα (ή αν δεν έχεις σε τηγανάκι).
4. Σε ένα μπωλ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι και σε ένα δεύτερο το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια. Ενώνετε τα δύο μείγματα και ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, όχι παραπάνω.
5. Τέλος, προσθέστε το τριμμένο τυρί και το ψιλοκομμένο μπέικον.

Ψήστε τις βάφλες με τη βαφλιέρα ή με αντικολητικό τηγανάκι σε 4 δόσεις.

Σερβίρετε τις βάφλες ζεστές με τα καραμελωμένα μήλα από πάνω. Περιχύστε το δημιούργημά σας με σιρόπι από τα καραμελωμένα μήλα.

ΥΓ: Αγαπητοί ομοϊδεάτες και οπαδοί της «αίρεσης» μας, σας εύχομαι καλή απόλαυση!