Για να γίνω πιο σαφής, όταν λέω “μαγειρική τέχνη” εννοώ την γνώση του αντικειμένου σε βάθος και προς όλες τις διαστάσεις που μπορεί να εμπεριέχει, ώστε να φέρει κάποιος επάξια τον τίτλο του “Μάγειρα”. Δύο είναι οι βασικοί της άξονες: η γνώση των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και οι επιμέρους τεχνικές.

Για να είναι κάποιος μάγειρας (ή αλλιώς “chef” όπως θέλει η νεότερη γενιά του χώρου να τους αποκαλούν), πρέπει να ξέρει, για παράδειγμα για το κρέας, ανάλογα με το μαγείρεμα που θέλει να κάνει, πιο κομμάτι του ζώου είναι το κατάλληλο. Να ξέρει ποια ψάρια κάνουν για ποιο μαγείρεμα και ποια εποχή του χρόνου το συγκεκριμένο ψάρι είναι στα καλύτερά του. Ανάλογη γνώση πρέπει να έχει για όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του.

Ο δεύτερος βασικός άξονας,  που είναι  αυτή καθαυτή η γνώση της μαγειρικής τέχνης, έχει Α αλλά δεν έχει Ω. Ακόμα και οι βασικές της γνώσεις, είναι ατελείωτες. Εδώ κάπου ξεκινάει και ο πόλεμος των Μαγείρων με τους επονομαζόμενους σήμερα chefs (ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που άξια φέρουν τον τίτλο), που πολλοί τους αποκαλούν “τηγανάκιδες” μιας και συνήθως μαγειρεύουν μια-δυο μερίδες φαγητού στο τηγάνι. Αυτές, βλέπεις, είναι οι ανάγκες των a la cart εστιατορίων.   

Πάρε λοιπόν, αγαπημένε λιγότερο σχετικέ ή άσχετε, μια συνταγούλα που και να θες να μην πετύχει δεν γίνεται. Η επιτυχία είναι σίγουρη!

Υλικά
6 πατάτες μέτριες (κατά προτίμηση μακρόστενες)
1-2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κ.σ βούτυρο ανάλατο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκο)
100 γρ. μπέικον σε κύβους

Εκτέλεση
1. 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
2. Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το λάδι. Αλείψτε με το μείγμα ένα πυρέξ που θα χωράει τις πατάτες.
3. Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις σε όσο μπορείτε λεπτότερες φέτες και κρατήστε τις φέτες ενωμένες ώστε να διατηρούν το σχήμα της ολόκληρης πατάτας. Έτσι θα τις αραδιάσετε ευκολότερα και καλύτερα στο πυρέξ.
4. Βάλτε τις πατάτες κάθετα στο πυρέξ και προσθέστε τις φέτες του κρεμμυδιού ανάμεσα από τις φέτες της κάθε πατάτας, τουλάχιστον σε 3-4 σημεία της κάθε μιας. Αλατοπιπερώστε και αλείψτε τες καλά με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού. Ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά ξεσκέπαστα.

5. Αν κατά το ψήσιμο δείτε κάποια σημεία να στεγνώνουν με ένα κουτάλι, βρέξτε τα με το λάδι/βούτυρο  που έχει στον πάτο του πυρέξ.
6. Στην διάρκεια του ψησίματος, τηγανίζουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά το μπέικον, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το κρατάμε στην άκρη
7. Σε 1 ώρα και 15 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, σκορπίζουμε το τηγανισμένο μπέικον και το θυμάρι. Ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά για να γίνουν οι πατάτες τραγανιστές. Αν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα νωρίτερα, τις σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Ξεφουρνίζουμε, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι και σερβίρουμε.

Είναι πράγματι απολαυστικές και μπορούν να κάνουν “καλή παρέα” με μια ομελετίτσα ή δύο αυγά μάτια ή κανένα λουκανικάκι. Η παγωμένη μπύρα θα έλεγα είναι must!