Μας πλάκωσαν δύσκολοι καιροί, αδέρφια… Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Καλώς ή κακώς, θα πρέπει ο καθένας μας να διαχειριστεί  την κατάσταση είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Έχοντας την ελπίδα ότι η όλη κατάσταση σε σύντομο χρόνο θα πάρει μια πιο ομαλή πορεία, ένα πράγμα δεν μπορείς να βάλεις στην αναμονή. Κι αυτό είναι η ώρα που αρχίζει και γουργουρίζει το στομάχι σου και θέλεις κάτι να φας.

Ακούσαμε πολλά και διάφορα αυτές τις μέρες για το τι και πως μπορείς να φας κάτι που θα είναι συγχρόνως και οικονομικό. Αλλά πόσες φορές να φας μακαρόνια με καμιά ψευτοσάλτσα ή ρύζι μαγειρεμένο έτσι, αλλιώς και αλλιώτικα;

Έχω την πεποίθηση ότι η ώρα που θα κάτσεις να φας ένα πιάτο φαΐ, άσχετα αν πρόκειται για ένα απλοϊκό μαγείρεμα, εάν καταφέρεις αυτό που θα φας να σε ευχαριστεί και να είναι μέσα στα γούστα σου και το συνοδεύσεις δε με ένα ποτήρι κρασί ή ότι άλλο σου αρέσει, αυτό και μόνο αυτό είναι η πιο κατάλληλη ψυχοθεραπεία. Αν μοιραστείς την εμπειρία σου και με καλή παρέα, είναι βέβαιο ότι αυτή η… συνεδρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα σε κάνει να αισθανθείς πιο ανάλαφρος ψυχολογικά.

Δεν έχει σημασία το τι ακριβώς θα φτιάξεις. Απλά φρόντισε με φαντασία και μεράκι αυτό που θα φτιάξεις να είναι νόστιμο και καλοφτιαγμένο. Η ανταμοιβή της προσπάθειάς σου, είναι σίγουρη. Ρίξε μια ματιά στην παρακάτω οικονομική συνταγή που με πατάτες, χοντρά ψίχουλα ψωμιού και 2-3 ακόμα υλικά φτιάχνεις ένα νόστιμο φαγητό που μπορεί να ταΐσει 6-8 άτομα!

 

Υλικά

  • 8 φέτες μπέικον, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κιλά πατάτες ολόκληρες
  • 1 ½  κ. γ. αλάτι
  • 120 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2  φλιτζάνι “ξινόκρεμα”
  • 2-3 κ.σ. σχοινόπρασο
  • 120 γρ. τυρί τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί χοντροτριμμένο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φ. ψωμί του τοστ κομμένες καρεδάκια
  • 3 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
  • Φασκόμηλο, θυμάρια, ρίγανη (όσο και όποιο βότανο θες)

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με την φλούδα, για να μην τραβήξουν νερό, για 20-30 λεπτά και μέχρι να μπορείς να τις τρυπήσεις εύκολα χωρίς να διαλύονται.

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε τις φέτες του μπέικον και σε μέτρια θερμοκρασία ψήνουμε για 8 και 5 λεπτά αντίστοιχα κάθε πλευρά μέχρι να γίνουν οι φέτες τραγανιστές. Κατόπιν τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λίπη. Αφού στεγνώσουν τις σπάμε σε μέτρια κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170 -180 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, με το εργαλείο που λιώνει τις πατάτες ή με ένα πιρούνι λιώνουμε τις πατάτες. Αφού κρυώσει  αρκετά ο πουρές που έχουμε πλέον, προσθέτουμε στο μπολ την κρέμα τυριού και την ξινή κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Κατόπιν προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το μισό τσένταρ ή το κίτρινο τυρί, καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε το μείγμα και καρυκεύουμε πρόσθετα εάν θέλουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα καρεδάκια του ψωμιού του τοστ, τα βότανα και ανακατεύουμε μέχρι τα καρεδάκια να απορροφήσουν το βούτυρο.

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τον πουρέ, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και τέλος τα βουτυρωμένα καρεδάκια του ψωμιού.

Βάζουμε το πυρέξ στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά αφού ενδιάμεσα ανακατεύουμε 1-2 φορές όλο μαζί το μείγμα μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε.

Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και γαρνίρουμε με τα τραγανά κομμάτια του μπέικον. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.