Είναι το κέντρο των συναυλιών. Είναι ο πυρήνας, εκεί όπου δημιουργούνται οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που στη συνέχεια εκτοξεύονται στον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας, συνήθως με μία μπίρα στο χέρι. Οι ζεστοί μήνες άλλωστε φημίζονται για την σχεδόν εργοστασιακή παραγωγή ενδορφίνης λόγω των αλλεπάλληλων live. Δεν γίνεται διαφορετικά, είναι στη φύση του καλοκαιριού να προσφέρει συγκινήσεις, είναι στη φύση της Τεχνόπολης προσφέρει το βήμα για τη γέννησή τους.

Στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου λοιπόν, στο σπάνιο βιομηχανικό μνημείο που έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού της πόλης, εκεί θα γράψουμε την ιστορία του συναυλιακού μας καλοκαιριού -και φέτος. Για την ακρίβεια, έχουμε ξεκινήσει ήδη να τη γράφουμε από τις 19 Μαΐου. Η αρχή έγινε με το το BEAT THE BARRIERS FESTIVAL, το 1ο Προσβάσιμο Hip Hop Festival το οποίο ήρθε να δώσει λύση στη δύσκολη πρόσβαση, στους μη προσβάσιμους χώρους, στο μη προσβάσιμο περιεχόμενο για τα ανάπηρα άτομα.

Ακολούθησε το Athens Jazz, με την κάθε βραδιά να είναι μοναδική και γεμάτη από κόσμο που αγκάλιασε -όπως συνηθίζει- τη τζαζ και τα μουσικά είδη γύρω από αυτή. Ναι, φυσικά βρέθηκε και ο θρυλικός Erik Truffaz εκεί. Η λίστα είναι μεγάλη, μην ξεχνάμε και το Athens Music Week, το μεγαλύτερο event για την μουσική βιομηχανία που παρουσίασε συνολικά 42 πάνελ συζητήσεων, roundtables, ομιλίες, 13 workshops, 32 live acts, προβολή ντοκιμαντέρ, dj sets, networking events και άλλες ξεχωριστές δράσεις. Ακούσαμε τον Μικρό Κλέφτη και τον Tsaki στην παρουσίαση του ολόφρεσκου δίσκου τους, τον Anser με τον Eversor να δίνουν μια συναυλία που “θα μείνει για πάντα” και, φυσικά, είχαμε το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ, αυτή τη γιορτή του χωριού που μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Με λίγα λόγια, ο γνωστός ευχάριστος “πονοκέφαλος” που μας ταλαιπωρεί με τον πιο όμορφο τρόπο κάθε χρόνο, δεν θα μπορούσε να λείπει και το 2023, ειδικά το 2023. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ένα: Τι να πρωτοδιαλέξεις από τα live που ακολουθούν εφόσον σου έχει ανοίξει ήδη η όρεξη από τα προηγούμενα, ποια θα ανέβουν στην ιεραρχία της λίστας που έχεις ετοιμάσει;

Γι’ αυτό είμαστε εδώ όμως, για να σε βοηθήσουμε να βάλεις σε μία σειρά τις σκέψεις σου. Το ίδιο κάνουμε και εμείς γράφοντας αυτό το κείμενο, μη νομίζετε, για κανέναν δεν είναι εύκολο να φτιάξει σωστά το καλεντάρι του για τις μέρες που ακολουθούν. Αυτό που κρατάμε ωστόσο διαβάζοντας το πρόγραμμα συναυλιών της Τεχνόπολης, είναι πως κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος και αυτό γιατί το μενού καλύπτει τα περισσότερα μουσικά γούστα. 

Τα βάλαμε κάτω, μπήκαμε στο μυαλό του προβοκάτορα αναγνώστη και επιλέξαμε τις συναυλίες που, σε λίγους μήνες από τώρα, όταν θα έχει μπει το φθινόπωρο, θα τον κάνουν να ξεφυσάει λέγοντας “ρε συ, θυμάσαι τι ωραία που περάσαμε;”. Σε εσένα αναφερόμαστε. Και σε μας τους ίδιους φυσικά. 

Σάββατο 17.06 Χαΐνηδες – Social Waste

Αν δεν είναι αυτός ο συνδυασμός που έψαχνες, τότε ποιος είναι; Σε μία καλλιτεχνική σύμπραξη από τις λίγες, πάντα με πολιτική θέση που μετράει και με μουσική που μόλις πιάσει κόκκινο ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που αποκαλούμε “συναυλία”, οι Χαΐνηδες και Social Waste έρχονται το Σάββατο 17.06 στην Τεχνόπολη για να κάνουν αυτό που κάνουν καλά: να μας ταρακουνήσουν με τα όργανα της Μεσογείου, των Βαλκανίων και όχι μόνο, δημιουργώντας ένα μυσταγωγικό εκστατικό δρώμενο.

Περισσότερα εδώ

Τετάρτη 21.06 Locomondo: 20 χρόνια

Οι Locomondo γιορτάζουν και μαζί τους γιορτάζουμε και εμείς. Πώς; Χορεύοντας φυσικά γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μην κουνηθούμε στα γενέθλια των είκοσι χρόνων τους. Η μεγάλη μουσική παρέα των reggae, ska και latin ρυθμών θα βρεθεί στην Τεχνόπολη στις 21.06 σε μία συναυλία που μάλλον θα μοιάζει με πραγματικό πάρτι. Δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τραγουδήσεις. Είπαμε, τον χορό τον θεωρούμε δεδομένο.

Περισσότερα εδώ

Πέμπτη 22.06 Death Disco presents Pan Pan. Opening act Mazoha

O Pan Pan και ο Mazoha μοιράζονται για πρώτη φορά τη σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και ετοιμάζουν το απόλυτο καλοκαιρινό live πάρτυ, για χορό μέχρι τελικής πτώσης στο κέντρο της πόλης, την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Ξέρουμε τι αδυναμία έχεις στον Pan Pan, ξέρουμε ότι ο Mazoha παίζει στο Spotify σου, ξέρουμε τι θα κάνεις την Πέμπτη το βράδυ. Στα εξηγούμε ωραία;

Περισσότερα εδώ

Τρίτη 04.07 Kim Gordon live in Athens

Ας σταθούμε λίγο εδώ. Όταν λίγο πιο πάνω γράψαμε για το πρόγραμμα συναυλιών της Τεχνοπολης και ότι αυτό καλύπτει τα περισσότερα μουσικά γούστα, δεν αστειευόμασταν. Την Τρίτη 4 Ιουλίου, η Kim Gordon θα είναι στην Τεχνόπολη. Με μια πορεία σχεδόν 40 χρόνων, η ηγετική μορφή των Sonic Youth, του συγκροτήματος που γεφύρωσε το punk με το alternative rock και άνοιξε το δρόμο για το grunge, έρχεται στην Αθήνα για μία ηλεκτρική βραδιά. Χάνεται αυτό το ιστορικό live, μωρέ; 

Περισσότερα εδώ

Τετάρτη 05.07 Πάνος Βλάχος. Guest: Μίλτος Πασχαλίδης

Ελάτε τώρα, ξέρουμε τι χαμό και τι απήχηση έχει ο Πάνος Βλάχος στο κοινό. Ε, λοιπόν, σας έχουμε νέα. Καλά νέα. Ο Πάνος Βλάχος θα παίξει για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη. Τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει… Έτσι, ξαφνικά. Στα ξαφνικά δεν γίνονται και τα καλύτερα σκηνικά; Α, ναι, υπάρχει και bonus: Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Τετάρτη 5 Ιουλίου θα βγει στις 21:00 νταν, λέει, θα πατήσει το πόδι του στη σκηνή. Έτσι λέει τουλάχιστον.

Περισσότερα εδώ

Παρασκευή 07.07 Solmeister & Marseaux

“Τα λέμε στην Κόλαση” έγραφε ο Solmeister πριν από μερικά χρόνια. “Τα λέμε στην Τεχνόπολη την Παρασκευή 07.07” θα γράψουμε εμείς. Σε ένα ξεχωριστό μουσικό show, με συνοδεία full band, ο Solmeister με την Marseaux (βρείτε μας ένα πάρτι που να μην έχει ακουστεί κομμάτι της) συναντιούνται σε μία ακόμη ξεχωριστή συναυλιακή στιγμή του αγαπημένου σας pop-rock duo, που υπόσχεται ένα και μόνο: Να σας μείνει αξέχαστη. 

Περισσότερα εδώ

Σάββατο 08.07 Buzz “Street Business”

Έχει κοινό, ξέρουμε ότι είσαι το κοινό του. Ξέρουμε επίσης τον λόγο που αποτελείς μέρος του κοινού του. Είναι αυθεντικός και η αυθεντικότητα ανταμείβεται. Ο Buzz επιστρέφει στις σκηνές, με μία μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 8 Ιουλίου και ο MC θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο album “Street Business” που είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία μέσα στο 2023. “Μία βραδιά που θα θυμόμαστε τα χρόνια που θα έρθουν!”, λένε οι γνώστες. Τους πιστεύουμε.

Περισσότερα εδώ

Δευτέρα 10.07 Μαρίνα Σάττι

Ένα από τα πιο χοτ ονόματα των τελευταίων χρόνων, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά με τα νέα της τραγούδια «Πάλι», «Πόνος Κρυφός», «Σπίρτο και Βενζίνη», θα ξεσηκώσει την Αθήνα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου. Η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει στη σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για να μας χαρίσει ένα ιδιαίτερο μουσικό θέαμα, βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακές καταβολές, περίτεχνα συνδυασμένες με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Έχετε δει τι γίνεται στα live της, έτσι;

Περισσότερα εδώ

Τετάρτη 12.07 Κοινοί Θνητοί (full band) ‘‘7 Υears of Fusion’’. Guest: Urban Pulse

Ελληνική παραδοσιακή μουσική, ροκ, μέχρι και χιπ-χοπ. Ποιο συγκρότημα ενώνει αυτά -και ακόμα περισσότερα- είδη με απόλυτη επιτυχία; Γνωρίζετε την απάντηση οπότε θα περάσουμε κατευθείαν στο ψητό. Οι Κοινοί θνητοί μας προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή που, όπως πάντα, οδηγεί στην ανάδειξη των όσων πάνε πίσω το κοινωνικό μας σύστημα, ένα σύστημα που αδικεί ολοένα και περισσότερο τους πιο «αδύναμους». Δεν το συναντάς εύκολα αυτό στις μέρες μας, δεν συναντάς και συγκροτήματα όπως αυτό από το Αλιβέρι της Εύβοιας στις μέρες μας τόσο εύκολα. 

Περισσότερα εδώ