Η σχέση μου με το κρασί ήταν πάντοτε μηδενική. Δεν το επέλεγα σχεδόν ποτέ, δεν ένιωθα να με γεμίζει. Το τελευταίο διάστημα με έχει πιάσει μια μανία να πηγαίνω σε wine bar και να πίνω κρασί μετά τύρου και αχλάδου και στην περιπλάνησή μου από wine bar σε wine bar, έπεσε το μάτι μου πάνω στο Gamay, ένα ολοκαίνουργιο spot στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, που έγινε μέσα σε 2 βδομάδες λειτουργίας must επιλογή.

Το είδα εντελώς τυχαία από ένα στόρι στο Instagram που έκανε η Ευγενία Σαμαρά και είπα ότι πρέπει να το δοκιμάσω. Και πήγα. Και έφυγα παραπάνω από ικανοποιημένος.

Έχει μια πολύ πλούσια λίστα με ετικέτες κρασιού (πάνω από 100), εγώ υποκλίθηκα για τις ποικιλίες ροζέ που έχει, μιας και αυτή είναι πάντα η επιλογή μου (να δοκιμάσεις το ιταλικό Syrah που έχει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση), ενώ έχει και πολύ προσεγμένη κουζίνα, με πολλά ενδιαφέροντα πιάτα που έχει επιμεληθεί ο σεφ Μίλτος Αρμένης.

Το μάτι πέφτει εύκολα στις pinsas και στο mac ‘n’ cheese (στο προσφέρει και με μπέικον αν τρως κρέας), αλλά στο μενού έχει και πιο extreme γευστικά επιλογές που διαβάζοντας τα πιάτα αναρωτιέσαι πώς θα είναι, τα παίρνεις, δοκιμάζεις και μετά δεν αναρωτιέσαι, απλώς βγάζεις ήχους ικανοποίησης.

Gamay wine bar Εξάρχεια

Το καψαλισμένο λάχανο (6€) με σάλτσα ανανά, ajo blanco και αμύγδαλα είναι μια τέτοια επιλογή που σε ανταμείβει στο τέλος και με το παραπάνω, το βοδινό ταρτάρ και η καβουροσαλάτα (επίσης σαν ριγιέτ) με πράσινο μήλο και καρύδια πεκάν επίσης.

Ένα wine bar με πολύ κρασί και μετρημένους wine μεζέδες

Μπορείς να πάρεις επίσης ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Εγώ δοκίμασα την πρώτη ως μη κρεατοφάγος, και είχε μερικές πολύ σπάνιες και ιδιαίτερες επιλογές, όπως ένα πικάντικο ισπανικό τυρί.

Τόσο το μενού των κρασιών όσο και του φαγητού θα ανανεώνονται, οπότε αν βρεις κάποια ετικέτα που θα σου αρέσει, να περιμένεις κάτι διαφορετικό όταν ξαναπάς.

Ως προς το vibe και τον κόσμο, το Gamay, τόσο λόγω ονόματος (θα επανέλθω σε αυτό) όσο και λόγω περιοχής και ατμόσφαιρας, μαζεύει μικροπαρέες και ζευγαράκια, αλλά ιδίως ανθρώπους της εστίασης που έρχονται για να το δοκιμάσουν. Θαμώνες ήταν εκεί για παράδειγμα οι άνθρωποι του Pharaoh όταν πήγα. Η μουσική του λειτουργεί διακριτικά, υποστηρικτικά ως προς τη γευστική διαδρομή που παίρνει ο πελάτης και επιτρέπει στη φασαρία των συζητήσεων να επικρατήσει. Αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, εμένα προσωπικά μου αρέσει αρκετά.

Να αναφερθεί πως το όνομα του wine bar προφέρεται ως «γκαμέ» και αφορά στη γαλλική ποικιλία που συναντά κανείς στη Βουργουνδία, οπότε το λογοπαίγνιό μου στον τίτλο δεν είναι και τόσο έγκυρο, αν και μου ήταν αδύνατο να μην το κάνω.

Και για να παραφράσω την Αρλέτα «εχθές αργά, στο wine bar το Gamay, λοιπόν!

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια