Όλοι μας θυμόμαστε τον Προμηθέα, ως τον μυθολογικό ήρωα, που αψήφησε τους θεούς, έκλεψε τη φωτιά και την δώρισε στους ανθρώπους. Ο Προμηθέας έγινε ο ευεργέτης του ανθρώπινου γένους προσφέροντας τους το πυρ, την πηγή της ζωής και το πλήρωσε ακριβά. Η τιμωρία του: δεμένος για χιλιάδες χρόνια στα βράχια του Καυκάσου, με έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε πρωί. 

Μα, η ανυπακοή του υπήρξε μια πράξη που έγινε με συνείδηση και χάρισε στο ανθρώπινο είδος τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να δημιουργήσει στον κόσμο, να αναπτύξει τις τέχνες και τις επιστήμες και μέσα από την πνευματικότητα να φτάσει στην επαφή με το θείο και την αιωνιότητα.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης μετά τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2021, αναμετριέται ξανά με τον Προμηθέα, αυτή την φορά στο θέατρο Γκλόρια, σε μια παράσταση που επαναπροσεγγίζει τον αρχαίο μύθο και αναζητά τους παραλληλισμούς με την σύγχρονη εποχή και τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Όπως σε κάθε δουλειά του Άρη Μπινιάρη, έτσι και σε αυτή, μπαίνουμε σε έναν κόσμο που έχει δημιουργήσει εκείνος εξ ολοκλήρου και βιώνουμε μια σαρωτική εμπειρία. Η παράσταση έχει πρωτοποριακή προσέγγιση, διεισδυτική ματιά, απίθανες ερμηνείες και εξαιρετική κινησιολογία. Οι λιτοί και σκληροί στίχοι του ράπερ Άγνωστου Χειμώνα, γνωστού για το αντιδογματικό του ύφος, που μεταφέρουν την αστική ποίηση του δρόμου επί σκηνής, την απογειώνουν.   

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, υπάρχει ένας κατακλυσμός εικόνων και συναισθημάτων, με τις αυξομειώσεις του ρυθμού και της έντασης να λειτουργούν καταλυτικά. Η σκηνογραφία και τα κουστούμια εξαιρετικά, με τις ανθρωπόμορφες μάσκες, που παραπέμπουν στην τραγωδία, να δίνουν μια πραγματικά ξεχωριστή πινελιά. Μια παράσταση δυστοπική, ίσως από τις πιο σκοτεινές του σκηνοθέτη. Ο ίδιος έχει αναφέρει βέβαια πως αυτή του η προσέγγιση του Προμηθέα, εμπεριέχει ελπίδα.

Στον ρόλο του Προμηθέα, σύμβολο της αντίστασης σε κάθε εξουσία, ο Μιχάλης Βαλάσογλου, που ενσαρκώνει τον ήρωα συγκλονιστικά. Τον συναντάμε σε μια αυταρχική φυλακή υψίστης ασφαλείας. Εκεί, στο ψυχρό κελί του, με μια ηλεκτρική καρέκλα να βρίσκεται στο κέντρο, σε μια εποχή που δεσπόζουν απολυταρχικές πρακτικές και αντιλήψεις, ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς από αμείλικτες επισκέψεις και ανακρίσεις

Η Βάσω Καβαλιεράτου στον ρόλο της Ψυχιάτρου και ο Αυγουστίνος Κούμουλος στον ρόλο του Εισαγγελέα, τα δύο όργανα της εξουσίας, προσπαθούν να επιβάλουν στον κρατούμενο Προμηθέα την αποδοχή των δεσμών με τρόπο καταπιεστικών. Για να τον κάνουν να συνετιστεί, του δείχνουν τι παθαίνουν όσοι δεν αποδέχονται τα δεσμά που θέλει να τους επιβάλει η κοινωνία, μέσα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκρατούμενή του Μαρία Μαντά, που έχει βιώσει φριχτά βασανιστήρια. Και τελικά, η Βάσω Καβαλιεράτού και ο Αυγουστίνος Κούμουλος, που ενσαρκώνουν την μητρική και την πατρική φιγούρα αντίστοιχα, επιστρέφουν αλαβάστρινοι για να πείσουν το αγαπημένο τους παιδί ότι η επανάσταση έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να αποδεχτεί την μοίρα του και να συμβιβαστεί με αυτή, εκφράζοντας έτσι μια γενιά όπου προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο με τους αγώνες της αλλά δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι απέτυχε.

Όλα αυτά συνθέτουν όχι απλά μια παράσταση, αλλά μια πολυδιάστατη εμπειρία που εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης, και αξίζει να βιώσετε.

INFO

Προμηθέας
Θέατρο Γκλόρια – Κεντρική Σκηνή, Ιπποκράτους 7
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία:  Άρης Μπινιάρης 
Συνεργασία στη δραματουργία:  Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Ηθοποιοί (αλφαβητικά):  Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλιερατου, Αυγουστινος Κούμουλος, Μαρία Μαντά
Μουσική σύνθεση, Ηχητικός σχεδιασμός:  Εμμανουήλ Ροβίθης
Σκηνικά-Κοστούμια:  Πάρις Μέξης
Φωτισμοί:  Αλέκος Αναστασίου
Στίχοι:  Άγνωστος Χειμώνας
Σχεδιασμός- κατασκευή μασκών:  Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κίνησης:  Εύη Οικονόμου
Διδασκαλία μάσκας:  Μιχάλης Βαλάσογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργιου