Είτε έρχεσαι από την επαρχία είτε ζεις ήδη στην Αθήνα, η φοιτητική ζωή στην πρωτεύουσα θα σου προσφέρει άπειρες επιλογές, αλησμόνητες εμπειρίες και αναμνήσεις. Μια πόλη που αξίζει να ανακαλύψεις την ομορφιά της μέσα από τις αντιθέσεις της. Εμείς σου δίνουμε δέκα tips που θα σε βοηθήσουν στη νέα σου ζωή.

Το σπίτι

Υπό άλλες συνθηκες, θα σε παραπέμπαμε στις περιοχες κοντά στα πανεπιστήμια, που «παραδοσιακά» προτιμούν οι φοιτητές στην Αθήνα: Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Ιλίσια, Παγκράτι και Νέος Κόσμος. Φέτος όμως, τα ενοίκια έχουν ανέβει στα ύψη. Οι εναλλακτικές είναι Πατησίων, Κυψέλη, τα Προάστια του Πειραιά καθώς και η Νίκαια, που αποτελούν τις περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές για ενοικίαση ενός διαμερίσματος-στούντιο στην Αττική. Μην απορρίψεις την ιδέα της συγκατοίκησης, είτε με κάποιον φίλο/ γνωστό από την πόλη σου είτε με κάποιον συμφοιτητή σου. Επίσης σε site όπως το MyRoomie, αρκετοί αναζητούν συγκάτοικο και είναι safe.

Η γειτονιά

Μάθε την γειτονιά σου. Βγες έξω, βάλε GPS και περπάτησε την. Χαρτογράφησε την, δες τι επιλογές έχεις, πόσο κοντά βρίσκεται η στάση του μετρό ή του λεωφορείου που βολεύει για την σχολή, που βρίσκεται το σούπερ μάρκετ, το βιβλιοπωλείο για να βγάζεις φωτοτυπίες, το κοντινό καφέ, ο τσαγκάρης, ο κλειδαράς, η μοδίστρα, το 24ωρο περίπτερο… Πλέον θα ζεις μόνος σου και θα αρχίσεις να αναλαμβάνεις ευθύνες που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχες ως τώρα.

Μετακίνηση 

Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη και στην αρχή ίσως να σου φανεί λίγο αχανής. Για να μην σε κουράσουν οι αποστάσεις, προτείνουμε την εύρεση κατοικίας κοντά σε κάποιο σταθμό Μετρό. Πέρα απ΄το μετρό, που καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των διαδρομών, το δίκτυο των λεωφορείων είναι ανεπτυγμένο. Υπάρχουν κάποια νυχτερινά δρομολόγια που περνούν από την πλατεία Συντάγματος, σε περίπτωση που δεν προλάβεις το τελευταίο λεωφορείο ή μετρό. Ενδεικτικά, το 040 Πειραιάς – Σύνταγμα, το 500 Πειραιάς – Κηφισιά, το 790 Γλυφάδα – Περιστέρι (Αγ. Αντώνιος), το Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά και η τρόλεϊ 11 που κάνει το δρομολόγιο Άνω Πατήσια – Ν. Παγκράτι – Ν. Ελβετία. Οι γραμμές Μετρό 2 και 3 Παρασκευή και Σάββατο έχουν παράταση λειτουργίας. Τέλος, η Uber και το FREENOW είναι εφαρμογές που μπορείς να βρεις εύκολα και με ασφάλεια ταξί.

Τα στέκια

Είναι πολλά και για όλα τα γούστα. Θα τα ανακαλύψεις στις περιπλανήσεις σου στο Μοναστηράκι και στα στενά στου Ψυρρή, που μπορείς έχει από τσιπουράδικα μέχρι cocktail bar και ταράτσες. Στα Εξάρχεια θα βρεις τα μπαρ της Ασκληπιού, στο Γκάζι τα μεγάλα club και λίγο πιο πάνω στο Μεταξουργείο τα new age καφενεία. Περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και φυσικά το Παγκράτι είναι must. Επίσης, στην Αθήνα έχει αμέτρητες μουσικές σκηνές, live και φεστιβάλ, για να δεις από κοντά τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες. Θα σου αποκαλύψω μερικά δικά μου αγαπημένα στέκια: Μπελ Ρεϋ, Φάλαινα, Lulu, Κάιν, Frau, Kobra, Romantso, Μπάτμαν, Bad Tooth, Ίμερος και άλλα τόσα πολλά που μαζί με τους συμφοιτητές σου θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στο δικό σας τρόπο διασκέδασης. Στο τέλος της βραδιάς, το ερώτημα σίγουρα θα είναι ένα: καντίνα Μαβίλη ή Μιχαλακοπούλου;

Με το πάσο σου

Η ζωή στην Αθήνα είναι λίγο «τσιμπημένη» και επειδή έχεις άπειρες επιλογές για διασκέδαση και δραστηριότητες, το φοιτητικό πάσο σου θα σε σώσει. Έχεις έκπτωση στην κάρτα μετακινήσεων (που περιλαμβάνει όλα τα μέσα: μετρό-λεωφορείο, τραμ και τρόλεϊ), σε σινεμά, θέατρα, συναυλίες και θεάματα, οπότε, εκμεταλλεύσου το. Ακόμα, μπορείς να βγάλεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορείς να την ανανεώνεις κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών) δίνει έκπτωση σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα και σε πάνω από 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης. 

Φοιτητικές ομάδες

Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που μπορείς να κοινωνικοποιηθείς και εκτός αμφιθεάτρου. Το πανεπιστημιακό γυμναστήριο, το κολυμβητήριο, φοιτητικές ομάδες που διοργανώνουν προβολές ταινιών, θεατρικές ομάδες που μπορείς να συμμετάσχεις (σχεδόν κάθε σχολή έχει τη δική της), λογοτεχνικές ομάδες, μουσικές βραδιές και φυσικά, μην χάσεις τα πάρτι στα πανεπιστήμια.

Μουσεία

Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, ΕΜΣΤ, Εθνική Πινακοθήκη είναι μερικά από τα μουσεία που αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο για να ανακαλύψεις από κοντά μοναδικά έργα κλασικής και σύγχρονης τέχνης. Η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη για όλους, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.

Βιβλιοθήκες

Όταν έρχεται η ώρα της εξεταστικής και θα πρέπει να βρεις τη δύναμη να συγκεντρωθείς, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στις  βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια της Αθήνας για να ξεκινήσεις διάβασμα παρέα με άλλους φοιτητές. Κάθε σχολή έχει τη δική της βιβλιοθήκη. Στη Φοιτητική Λέσχη του ΕΚΠΑ, στην οδό Ιπποκράτους 15, λειτουργούν δύο αναγνωστήρια, ενώ μπορείς να επισκεφθείς τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων και το Παπουλάκειο Αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. 

Φύση στην Αθήνα

Αποδράσεις από το βουητό της πόλης υπάρχουν. Στην καρδιά της πρωτεύουσας, μπορείς να επισκεφτείς τον Εθνικό Κήπο, μια πράσινη όαση για να κάνεις βόλτα και να ηρεμήσεις περπατώντας στο πάρκο. Με παρέα, μπορείτε να πάτε στην Πάρνηθα, σε κάποιο καταφύγιο ή για πεζοπορία. Στο Χαϊδάρι στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους ενώ στον Λυκαβηττό, τον λόφο Φιλοπάππου, τα Τουρκοβούνια και τα βραχάκια της Ακρόπολης είναι αγαπημένα spot για να απολαύσεις την Αθήνα από ψηλά.

Ταξίδια

Στην Αθήνα, έχεις το Διεθνές Αεροδρόμιο στα πόδια σου και το λιμάνι του Πειραιά με ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε μερικά από τα ομορφότερα νησιά της χώρας. Εκμεταλλεύσου τις low-fare πτήσεις και τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών για ταξίδια στο εξωτερικό τον χειμώνα και το καλοκαίρι -τσιμπημένα ακτοπλοϊκά για αυτό μην ξεχνάς την φοιτητική σου έκπτωση-, έχεις αμέτρητες επιλογές για να οργανώσεις εκδρομές σε κάποιο από νησιά του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου.