Ο φτωχός και μόνος καουμπόι, ο ξεχωριστός αυτός μουσικοσυνθέτης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική μουσική σκηνή. Αγαπήθηκε όσο λίγοι, τα τραγούδια του έχουν αφήσει ιστορία και τραγουδιούνται από γενιά σε γενιά, ενώ το πρωτοποριακό πάρτι που έστησε με τους φίλους του στην πλαζ Βουλιαγμένης, συγκέντρωσε 100.000 άτομα, χαρακτηρίστηκε το «ελληνικό Woodstock» και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.  

Στο αγαπημένο του θέατρο, αυτό του Λυκαβηττού, θα δοθεί μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα, σε παραγωγή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, όπου αγαπημένοι ερμηνευτές και ηθοποιοί θα πουν το δικό τους μεγάλο «Σ’ευχαριστώ Λουκιανέ» και θα τιμήσουν την μνήμη του. 

«Μες στα τόσα που ‘χω ζήσει, το ‘ζησα κι αυτό/ κι ήτανε κάτι μαγικό / ήταν απαλό σαν χάδι, ήτανε πολύ γλυκό / το βράδυ στο Λυκαβηττό», τραγουδούσε ο Κηλαηδόνης στην «Τετάρτη 28 Ιουλίου», ένα βιωματικό τραγούδι για την εμπειρία της πρώτης του συναυλίας στον Λυκαβηττό τον Ιούλιο του 1982, που συνέπεσε με την πρώτη συναυλία που έγινε μετά τη Μεταπολίτευση στον αθηναϊκό λόφο. Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο από τον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από 15 χρόνια απουσίας από τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης και ο Λουκιανός «συναντιέται» ξανά με το αγαπημένο του θέατρο. 

Ο Λουκιανός για χρόνια έγραφε μουσική για το θέατρο, για τον κινηματογράφο – μεταξύ άλλων για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος», έχει κυκλοφορήσει τους δικούς του δίσκους και πολλές δημιουργίες του χαρακτηρίζονται απο χιουμοριστικό και έντονα πολιτικό στίχο. Το 1973 κυκλοφόρησαν σε βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Κηλαηδόνης ερμήνευσε δικές του συνθέσεις. μια δουλειά – σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, μιας και είχαν κυκλοφόρησει παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και έγιναν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Στο αφιέρωμα θα ακουστούν τραγούδια της δισκογραφίας του Λουκιανού που άφησαν εποχή και εμείς ψάξαμε και βρήκαμε πέντε τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ενα γουρούνι λιγότερο (Χαμηλή πτήση, 1982)

«Ξέρει κόλπα, έχει θέσεις,
μετοχές και καταθέσεις
και ξαφνικά παθαίνει συγκοπή.

Κονομάει, τη βγάζει φίνα,
στη Μαγιόρκα, στα καζίνα
και ξαφνικά παθαίνει συγκοπή.
Κάνει μια ζωή στρωμένη,
με γυναίκα κι ερωμένη
και ξαφνικά παθαίνει συγκοπή
».

Τραγούδι του 1982, τίτλος εμπνευεσμένος από ένα σύνθημα του Μάη του ’68 στο Παρίσι, ένα ευχάριστο σοκ για την εποχή. Γιατί ο Λουκιανός δεν «κόλλησε» να τραγουδήσει για εκείνον που υποτίθεται ότι τα είχε όλα. Και του τα αποδομεί όλα. Γυναίκα, ερωμένη, χρήματα και παλάτια, τίποτα δεν είναι αυτά μπροστά στο γλυκό του κορίτσι.

Ντροπή τέτοιο παιδί (Μικροαστικά, 1973)

«Γιατί είμαστε νομοταγείς
κοιτάμε τη δουλειά μας,
μπλεξίματα δε θέλαμε
στην οικογένειά μας.

Τα πράγματα όπως να ’ρχονταν
για τα συμφέροντά μας
εμείς ποτέ δε χάναμε
στην οικογένειά μας».

Μα, στη νομοταγή αυτή οικογένεια, που δεν ήθελε μπλεξίματα, έλαχε το χειρότερο. Έβγαλε έναν αντάρτη! Ντροπή.

Μια μέρα μιας Μαίρης (Χαμηλή πτήση, 1982)

«Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά.
Δεν είμαι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι αυτό που λέμε δείγμα τυπικό.

…να ‘μαι ένα ράκος που να σέρνεται στα πόδια του απ’ την πείνα κι από το τρεχαλητό
κι αυτοί να βρίζουν πως δεν ήτανε καλό το φαγητό.

…κι αν γίνω έξαλλη σαν πέσω στο κρεβάτι και τον δω πως είν’ ο νους του στο κακό,
“είναι καθήκον σου” γυρίζει και μου λέει, συζυγικό.

Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά.
Δεν είμαι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι ένα ζώον δηλαδή κανονικό».

Μέσα σε ένα τραγούδι, ο Λουκιανός εκφράζει το παράπονο των γυναικών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα πάντα: δουλειά, σπίτι, παιδιά, συζυγικά καθήκοντα και δεν προλαβαίνουν να βάλουν μια μπουκιά φαγητού στο στόμα τους.

Φταίει ο χοντρός (Γιατί Θα Γίνω Μαραγκός, 1990)

«Θα πει πως φταίμε κι εμείς
Φταίτε κι εσείς ναι φταίνε κι οι άλλοι
Φταίμε κι εμείς φταίτε κι εσείς
Φταίει κι ο Χατζηπετρής»

Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1989, ο Λουκιανός κυκλοφορεί τον πέμπτο προσωπικό δίσκο του «Γιατί Θα Γίνω Μαραγκός» και στο τραγούδι «Φταίει ο χοντρός», εκφράζει την άποψη πως όλοι ήταν υπεύθυνοι για την ελληνική κατάντια, ακόμη και ο μέσος πολίτης Χατζηπετρής. Από τότε, η έκφραση χρησιμοποιείται ευρέως και «ως φταίει ο Χατζηπετρής», όταν κάποιος θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες και να τις ρίξει σε όλους τους υπόλοιπους.

Τα νέα μέτρα (Ψυχραιμία Παιδιά!, 1979)



«Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα,
τα συνηθίζουμε σιγά – σιγά,
εδώ δεχτήκαμε τόσα και τόσα,
θα φοβηθούμε τώρα τα μονά – ζυγά.

Δεν μας τρομάζουν τα νέα ωράρια,
σιγά – σιγά, τα συνηθίζουμε κι αυτά,
εδώ γινήκανε τόσα και τόσα
κι όμως εμάς, δεν μας τρομάξαν αρκετά».

Πρώτο τραγούδι του δίσκου «Ψυχραιμία παιδιά!» ένα τραγούδι στο ρυθμό του εμβατηρίου, που οι στίχοι του είναι πάντα επίκαιροι. Εδώ γινήκανε τόσα και τόσα, τα συνηθίζουμε και τα δεχόμαστε χωρίς να μας τρομάζουν πια.

INFO

Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ
Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη
Στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι τραγουδιστές Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και οι μουσικοί Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Τιμές εισιτηρίων: Από 10€
Προπώληση: https://www.more.com/music/offer/s-euxaristo-loukiane/