Κάθε φοιτητικό φθινόπωρο ξεκινάει γεμάτο σκέψεις για καθημερινό διάβασμα των χρωστούμενων μαθημάτων και ενώ προσπαθείς να οργανώσεις το «τέλειο» πρόγραμμα έρχονται αλλεπάλληλα τα χτυπήματα από τις φρέσκιες καλοκαιρινές αναμνήσεις και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς.

Ωστόσο, εάν δυσκολεύεσαι να «μαζευτείς» στο σπίτι και χρειάζεται κάπως να παρακινηθείς για να διαβάσεις, μπορείς να επιλέξεις μία από τις βιβλιοθήκες της Αθήνας για να ξεκινήσεις παρέα με άλλους φοιτητές.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Εάν θέλεις να διαβάσεις στην πιο παλιά βιβλιοθήκη της Ελλάδας, σε έναν χώρο βγαλμένο από παλιά ταινία, με απόλυτη ηρεμία και υψηλή αισθητική, τότε η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Ιδρύθηκε το 1835, από τον πρώτο δήμαρχο της πόλης Ανάργυρο Πετράκη και στεγάζεται σήμερα στο παραδοσιακό κτίριο επί της οδού Δομοκού 2, στο Σταθμό Λαρίσης.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στα ράφια της σπάνιο εκδοτικό υλικό, 65.000 τίτλους βιβλίων από διάφορες θεματολογίες, αρχείο εφημερίδων από το 1852 έως το 1999, 900 περιοδικά από το 1849 έως σήμερα, αρχείο ΦΕΚ από το 1833 έως το 2007 και πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Τα δύο φωτεινά αναγνωστήρια προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και εσύ περιτριγυρισμένος από τόσα βιβλία θα νιώσεις μια γλυκιά ζεστασιά.

Η είσοδος στην βιβλιοθήκη είναι δωρεάν και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Διεύθυνση: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Τηλέφωνο: 210-8236635/210-8846011

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 π.μ.–5:00 μ.μ., Τετάρτη & Πέμπτη: 11:00 π.μ.–7:00 μ.μ., Σαββατοκύριακα: Κλειστά

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Ένα από τα πιο ωραία spot για διάβασμα είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, που από το 2018, στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θυμίζει εκείνες τις εντυπωσιακές βιβλιοθήκες που βλέπεις στις ταινίες του εξωτερικού.

Μεγάλα ξύλινα τραπέζια, άνετα για μελέτη και τεράστια παράθυρα, που αφήνουν το φυσικό φως να εισέρχεται στην αίθουσα δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα για συγκέντρωση και ηρεμία.

Με ιστορία περίπου δύο αιώνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γραμματείας, ενώ στο αρχείο της θα βρεις περισσότερα από 1 εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά και σπάνια χειρόγραφα από τον 9ο ως τον 19ο αιώνα. Τεράστιο υλικό για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και την βιβλιογραφία της εργασίας σου.

Α! και αν κουραστείς και θέλεις ένα μικρό διάλλειμα για να ξεσκάσεις μπορείς να πάρεις έναν καφέ στο χέρι, από την καφετέρια του ΚΠΙΣΝ και να κάνεις μία βόλτα στο καταπράσινο πάρκο και δίπλα στο κανάλι.

Για την χρήση των υπηρεσιών της ΕΒΕ θα πρέπει να κάνεις ηλεκτρονική εγγραφή μέσω της Υπηρεσίας Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών.

Διεύθυνση: ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Τηλέφωνο: 213 099 9700

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

Κοντά στο Δέλτα Φαλήρου βρίσκεται το Ίδρυμα Ευγενίδου, μέσα στο οποίο θα συναντήσεις μία από τις πιο καθαρές και περιποιημένες βιβλιοθήκες της πόλης.

Λειτουργεί από το 1966 και στη συλλογή της έχει περίπου 50.000 τόμους βιβλίων και 400 τίτλους περιοδικών. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, έχει εξειδίκευση στους θεματικούς τομείς της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών, οπότε εάν οι σπουδές σου σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ενότητες θα βρεις στο αρχείο πολλά βιβλία που μπορεί να σου χρησιμέψουν.

Καθημερινά περισσότερα από 200 άτομα βρίσκονται στα αναγνωστήρια του Ιδρύματος, τα οποία θα εντοπίσεις κάπου ανάμεσα στους τρεις ορόφους της βιβλιοθήκης είτε να διαλέγουν κάποιο βιβλίο, είτε να μελετούν με ηρεμία.

Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 387, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 946 9600

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα & Τρίτη: 8:30 π.μ. – 4:00 μ.μ., Τετάρτη 8:30 π.μ.–9:00 μ.μ.

Φοιτητική Λέσχη του ΕΚΠΑ

Στη Φοιτητική Λέσχη του ΕΚΠΑ, λειτουργούν δύο αναγνωστήρια, στην οδό Ιπποκράτους 15. Το πρώτο βρίσκεται στον 2ο όροφο του κτηρίου και διαθέτει 250 θέσεις μελέτης . Το δεύτερο βρίσκεται στον 4ο όροφο και έχει 120 θέσεις μελέτης.

Εκατοντάδες φοιτητές επισκέπτονται καθημερινά τη βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, όχι μόνο για τους 17.000 τίτλους βιβλίων. Όπως λένε οι φήμες, πτυχίο δεν παίρνεις αν δεν περάσεις από την Ιπποκράτους. Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.

Διεύθυνση: Ιπποκράτους 15, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 368 8219

Παπουλάκειο Αναγνωστήριο Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Υπάρχει ένα αναγνωστήριο στην οδό Τετραπόλεως και στον αριθμό 14, που είναι ανοιχτό όλο το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους

φοιτητές της ιατρικής και όχι μόνο. Ο λόγος για το Παπουλάκειο Αναγνωστήριο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Την περίοδο της εξεταστικής -κι όχι μόνο- είναι γεμάτο φοιτητές (περισσότεροι κι από ότι βλέπεις στα γύρω μαγαζιά). Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει ότι κάποιες φορές ίσως να μην βρεις άμεσα μία θέση στα τραπέζια των τεσσάρων ατόμων, ωστόσο μπορείς να εκμεταλλευτείς τον χρόνο αναμονής γνωρίζοντας νέα άτομα και ανταλλάσσοντας ιδέες για τα μαθήματα και τις σπουδές.

Διεύθυνση: Τετραπολεως 14, Αθήνα

Ανοιχτά όλο το 24ώρο

Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου

Μία από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες της πόλης είναι αυτή του Παντείου Πανεπιστημίου, που στεγάζεται μέσα στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο και λειτουργεί από το 1927.

Το αναγνωστήριο αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και θα βρεις θέση είτε στον ξύλινο πάγκο, από όπου έχεις θέα τόσο προς τα ράφια με τα βιβλία όσο και προς τους άλλους ορόφους, είτε κάπου στο βάθος, για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

Δωρεάν wi-fi και κάποιοι ελάχιστοι υπολογιστές είναι διαθέσιμοι στον χώρο, αν δεν έχεις φέρει το δικό σου λάπτοπ.

Για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες του χώρου, θα πρέπει να βγάλεις την κάρτα βιβλιοθήκης, με την οποία αν είσαι φοιτητής του Παντείου, μπορείς να δανειστείς και βιβλία.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 136 & Φραγκούδη Πάντου, Αθήνα