Τα βράδια στην Αθήνα αποκτούν «χρώμα», όταν κάθεσαι μόνος σου ή με την παρέα σου, κάτω από τα αστέρια και απολαμβάνεις μια αγαπημένη ταινία. Επιλογές υπάρχουν, από το πολυαναμενόμενο Οπενχάιμερ μέχρι τις αγαπημένες επανεκδόσεις κλασικών ταινιών (ρίξε μια ματιά στο «Επάγγελμα Ρεπόρτερ» ή στην επανέκδοση του «Δράκου» που την περιμένουμε με αγωνία). Πέρα από αυτές όμως την τελευταίες μέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου παίζουν αρκετές δωρεάν προβολές στην πόλη, τόσο στο κέντρο όσο και λίγο πιο μακριά (μην ανησυχείς μέχρι την Καλλιθέα θα σου προτείνουμε να πας).

13o Athens Open Air Film Festival

Το Athens Open Air Film Festival, η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας για το καλοκαίρι, επέστρεψε φέτος για 13η χρονιά, με στόχο την ανάδειξη της πρωτεύουσας και του πολιτισμού.

Από άγνωστα κινηματογραφικά διαμάντια, κλασικά αριστουργήματα, πρεμιέρες, μικρού και μεγάλου μήκους μέχρι και προβολές του νέου ελληνικού σινεμά και βουβές ταινίες προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.

Το Φεστιβάλ φτάνει στο τέλος του και κάνει φινάλε με τις ταινίες «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτώ στις 31 Αυγούστου και το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» του Ανρί Κολπί, στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ζαν Κοκτώ

Η ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος, βασισμένη στο πασίγνωστο ομώνυμο παιδικό παραμύθι και ειδικότερα στην έκδοση της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν του 1756, μεταφέρεται στο σινεμά το 1946 σε σκηνοθεσία Ζαν Κοκτώ.

Η Μπελ μία πανέμορφη νεαρή κοπέλα, ζει μαζί με τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είναι έμπορος, τις δύο κακιασμένες αδερφές της και τον υπερφίαλο αδερφό της. Μία μέρα, μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι ο πατέρας της χάνεται στο δάσος και αιχμαλωτίζεται από ένα μυστηριώδες Τέρας, το οποίο κατοικεί σε ένα μαγικό κάστρο. Το Τέρας, ζητά ως αντάλλαγμα για την ελευθερία του πατέρα, μία από τις κόρες. Τότε η Μπελ αποφασίζει να πάρει εθελοντικά τη θέση του και κάπως έτσι ξεκινάει η γνωριμία της με το Τέρας. Μία αληθινή σχέση, που δεν βασίζεται καθόλου στην εμφάνιση, αρχίζει να γεννιέται.

Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 21:00

Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών | Διδότου 6, Αθήνα

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Βασίλισσα Μαργκό του Πατρίς Σερό

Η βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του 1845 του Αλεξάνδρου Δουμά, ταινία «Βασίλλισα Μαργκό», θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της, στη Ριβιέρα στη Βαλτετσίου και αναμένεται να καθηλώσει τους λάτρεις των κινηματογραφικών έργων εποχής.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Μαργαρίτας της Γαλλίας, γνωστής ως Μαργκό, το γάμο της με τον Ερρίκο της Ναβάρρας, μελλοντικό Ερρίκο Δ’, ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία του 1572 και συνεχίζει μέχρι τη στιγμή της ανάρρησης του τελευταίου της δυναστείας των Βαλουά, Ερρίκου Γ’, στον γαλλικό θρόνο.

Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 21:00

Ριβιέρα | Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλλιθέας

Μια ανάσα χαράς μέσα από χορό, θέατρο, μουσική, παιχνίδια και σινεμά δίνει στην πόλη ο Δήμος Καλλιθέας με το καλοκαιρινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα. Μέχρι τη λήξη του προγράμματος, στις 1η Οκτωβρίου, οι Δευτέρες εξακολουθούν να είναι γεμάτες σινεμά,

αφού προβάλλονται ενδιαφέρουσες ταινίες, τις οποίες μπορείς να απολαύσεις κάτω από τα αστέρια.

«Devotion: Οι Ήρωες των Αιθέρων» του Τζέι Ντι Ντίλαρντ

Μία πολεμική περιπέτεια παραγωγής 2022 που παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του Τζέσι Μπράουν, του πρώτου μαύρου πιλότου στην ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας.

Η ιστορία μας ταξιδεύει πίσω στο 1950 και στην περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος απειλεί τη διεθνή ειρήνη. Τότε δυο νεαροί πιλότοι γίνονται αποδεκτοί σε μια ελίτ στρατιωτική μονάδα για εκπαίδευση. Ο πρώτος είναι ο Τομ Χάντνερ, ένας τυπικός Αμερικανός στρατιώτης και δεύτερος είναι ο Τζέσι Μπράουν, ένας ταλαντούχος Αφροαμερικάνος πιλότος.

Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 21:00

Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων)

«MINAMATA» του Άντριου Λέβιτας

Μία ταινία συμπαραγωγής Αμερικής και Ιαπωνίας που παρουσιάζει την αληθινή ιστορία ενός οικολογικού σκανδάλου, μέσα από τα μάτια του σημαντικού φωτογράφου Γιουτζίν Σμιθ.

Ο φωτογράφος επιστρέφει στη δράση όταν ένας φίλος του προτείνει να φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού «Life» τις επιπτώσεις που έχει στους κατοίκους η σταθερή δηλητηρίαση των νερών από τα απόβλητα του υδράργυρου ενός χημικού εργοστασίου στη Μιναμάτα της Ιαπωνίας. Το ρεπορτάζ του κάνει το γύρω του κόσμου και γράφει ιστορία στον κόσμο της φωτογραφίας.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων)

Park your Cinema στο ΚΠΙΣΝ

Και φέτος το καλοκαίρι το ΚΠΙΣΝ οργανώνει το «Park your Cinema», μία κινηματογραφική εμπειρία με ταινίες επιλεγμένες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που προβάλλονται στο Ξέφωτο, κάτω από τα αστέρια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία ψάθα ή ένα παλιό, ξεχασμένο ύφασμα για να απλώσεις στο έδαφος και εντομοαπωθητικό για να διώξεις τους ενοχλητικούς επισκέπτες, που δεν είναι άλλοι από τα κουνούπια.

Μικρόκοσμος του Αλεξάντερ Πέιν

Σε Sensory Friendly προβολή, η οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένη, ώστε να είναι προσβάσιμη σε άτομα με αυτισμό και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, θα παρουσιαστεί η ταινία «Μικρόκοσμος» στο Ξέφωτο.

Όταν οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν τρόπο για να συρρικνώνουν τους ανθρώπους, ως λύση στο ζήτημα του υπερπληθυσμού, ο Πολ Σάφρανεκ και η σύζυγός του, Όντρεϊ, αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τις αγχωτικές ζωές τους προκειμένου να συρρικνωθούν και να ζήσουν σε μια πολυτελή κοινότητα, στον Μικρόκοσμο.

Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου στις 20:30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ξέφωτο