Κάθε πεζόδρομος της Αθήνας έχει τη δική του ιστορία και στήνει το δικό του σενάριο, καθημερινά, με τραπεζάκια από μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείς, Αθηναίους να περπατάνε συνήθως βιαστικά και τουρίστες των Airbnb να σουλατσάρουν, μυρωδιές και ψίθυροι (άλλοτε και δυνατές φωνές) από ατελείωτες συζητήσεις.

Σου παρουσιάζουμε παρακάτω μερικούς από αυτούς.

Ο πεζόδρομος της Σάρδεων στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πολύχρωμα λαμπάκια που κρέμονται από άκρη σ’ άκρη στολίζουν τον πεζόδρομο που βρίσκεται στην οδό Σάρδεων, προκαλώντας σε να κοιτάξεις προς το πάνω και να θαυμάσεις μαζί με αυτά και τον ουρανό.

Σουβλάκι ή μεζές; Αναψυκτικό ή cocktail; Στον πεζόδρομο αυτό μπορείς να βρεις σχεδόν ότι ζητήσεις.

Για cocktail στο Old Dog

«Παλιόλυκε», «γερόλυκε» ή ακόμα και «παλιόφιλε», όπως και να το πεις, το «Old Dog», είναι το κατάλληλο μέρος για να απολαύσεις το cocktail σου.

Στην μπάρα τους διαθέτουν premium, super premium και σπάνιες ετικέτες ποτών, τα οποία χρησιμοποιούν και σε κάποια από τα signature cocktails τους (15 διαφορετικά παρακαλώ).

Την cocktail list έρχεται να συμπληρώσει ένας κατάλογος με σνακ, ενώ τα σαββατοκύριακα μπορείς να δοκιμάσεις το brunch και τον καφέ τους (έχουν καλές κρητικές από όσους τα έχουν δοκιμάσει).

Για μεξικάνικο στη Hacienda all day bar

Πολύχρωμα τραπεζάκια, tiki διακόσμηση και γεύσεις που σε ταξιδεύουν στο Μεξικό. Στη «Hacienda all day bar», θα βρεις στα τοπ πιάτα τους τραγανή quesadilla με κοτόπουλο μαγειρεμένο σε πολύχρωμες πιπεριές και edam, συνοδευμένο με σως μουστάρδας και μεξικάνικο ρύζι ή quesadilla με edam και chorizo, συνοδευόμενο από chipotle mayo και μεξικάνικο ρύζι καθώς και tacos σε πέντε διαφορετικές εκδοχές (με κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό, μανιτάρια πλευρώτους ή γαρίδες πανέ).

Μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου και με κάποιο από τα signature cocktails τους, όπως είναι το «smoke & spicy margarita», με τεκίλα, orgeat syrup (ένα γλυκό σιρόπι από αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιού, agave chili syrup, χυμό lime και μάνγκο.

Στο Hammam για σουβλάκι

Ανατολίτικες γεύσεις, μερακλίδικοι μεζέδες και λαχταριστό τυλιχτό θα τα βρεις στο «Hammam». Στον κατάλογο θα βρεις πολλές επιλογές ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το χειροποίητο καλαμάκι κοτόπουλο μπούτι και το κεμπάπ φτιαγμένο στη βέργα.

Στο Νερατζάκι για μεζέ

Ένα νέο μεζεδοπωλείο, ονόματι «Νερατζάκι» άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στον πεζόδρομο και προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με ωραία χρώματα και πολλά φυτά.

Στα τοπ μεζεδάκια του το καντάϊφι με τυρί.

Ο πεζόδρομος στην Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη

Το τελευταίο διάστημα ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης έχει αρχίσει να αναδεικνύεται μέσα από νέες αφίξεις και να αποκτά την «αίγλη» που του αξίζει.

Για brunch στο Santo Belto

Έχεις δοκιμάσει ποτέ pancakes με μπομπότα, φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι, βανίλια και κανέλα; Στο «Santo Belto» θα το δοκιμάσεις! Το μαγαζί της σεφ Μαρίνα Χρονά (πριν λίγο καιρό άνοιξε και «Το Ρίνι» στα Εξάρχεια και της σχεδιάστριας επίπλων Έλλη Γιδάκου, προσφέρει επιλογές σε brunch, που πιθανώς και να μην έχεις ξαναδοκιμάσει!

Για ποτό στο Έπρεπε

Η ομάδα από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το «Έπρεπε», ένα bar με ενδιαφέρουσες επιλογές σε cocktails, τα οποία φτιάχνονται από τον έμπειρο bartender Νικόλα Μοσχονά, ακολουθώντας την zero-waste φιλοσοφία. Για να καταλάβεις δηλαδή, φτιάχνουν νερό από μανταρίνι για να το χρησιμοποιήσουν στο dry martini τους.

Για χατσαπούρι στη Marili

Ξέρεις τι είναι το χατσαπούρι; Το χατσαπούρι λοιπόν, είναι μία παραδοσιακή γεωργιανή πίτα που γίνεται στο τηγάνι. Η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι αυτή με τυρί.

Στη «Marili», που στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι, θα βρεις πολλές συνταγές που έρχονται από τη Γεωργία. Εκτός από το τηγανιτό πιτάκι, θα βρεις και πολύ νόστιμα ζυμαρένια πουγκάκια με διάφορες γεμίσεις από πιπεράτο μείγμα με σπανάκι, μέχρι φασόλια «μπαρμπούνια».

Στο Μπακάλικο για αυγά ελευθέρας βοσκής

Ένα παραδοσιακό μπακάλικο, που μόλις ανοίξεις την πόρτα του ταξιδεύεις πολλά χρόνια πίσω. Γλυκιά νοσταλγία.

Στο «Μπακάλικο» θα βρεις αυγά ελευθέρας βοσκής και μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα, τα οποία φτιάχνονται από μικρούς παραγωγούς.

Ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια

Στη Βαλτσετσίου θα βρεις τα πάντα, από καφέ και κρασί, μέχρι πίτσα και μεσογειακά μεζεδάκια. Ένας πεζόδρομος γεμάτος ζωή και μυρωδιές!

Στο Warehouse για καφέ ή κρασί

Για καλό καφέ στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου πολλοί επιλέγουν το «Warehouse», καθώς είναι από υψηλής ποιότητας χαρμάνια και μονοποικιλιακούς, από επιλεγμένες περιοχές παραγωγής καφέ ανά τον κόσμο, όπως η Λατινική Αμερική και η Αφρική.

Επιπλέον, διαθέτει 140 διαφορετικές ετικέτες κρασί από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, που σερβίρονται σε ποτήρι και 300 σε μπουκάλι, για να απολαύσεις με την παρέα σου όταν ο ήλιος αρχίσει να πέφτει.

Για cocktail στο Luxus Cocktail bar

Το «Luxus» είναι ένα από τα πιο παλιά στέκια της Βαλτετσίου, το οποίο φημίζεται για τα cocktails του και κυρίως για την «margarita». Από πολλούς λέγεται ότι είναι από τις κορυφαίες που έχουν δοκιμάσει.

Το μεγάλο bar στο εσωτερικό του μαγαζιού και η art deco αισθητική προσδίδουν μια διαχρονικότητα στο μαγαζί, ενώ τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο είναι το ιδανικό σημείο για άραγμα το καλοκαίρι.

Για μεζέδες στους Γιάντες

Έντονα χρώματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και πράσινα φυτά, χαρακτηρίζουν τους «Γιάντες», την ταβέρνα που ξέρει από καλό φαγητό και νόστιμους μεζέδες.

Μελιτζάνες με φρέσκο κόλιανδρο, βουτυράτη φέτα και καραμελωμένα ντοματίνια, τραγανά ρολά, με πράσο σφέλα Μεσσηνίας (ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης) και πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας, θράψαλο με πλιγούρι, εστραγκόν, ντομάτα και σάλτσα από οστρακοειδή, είναι μόνο μερικές από τις σπεσιαλιτέ τους. Σου άνοιξα την όρεξη;

Ο πεζόδρομος Γεωργάκη Ολυμπίου στο Κουκάκι

Ένας πεζόδρομος γεμάτος ζωή που τα αποκτά όλο και μεγαλύτερο κοινό. Πέρα από τα κλασικά στέκια του Μπελ Ρέυ, αλλά και των συνεργατικών καφέ/μεζοδοπωλείων «Παγκάκι» και «Ποτάμι» η Ολυμπίου είναι πια πολύβουη πιάτσα, ιδανική για να περάσεις μια ολόκληρη μέρα εκεί.

Στην Αυλή για ελληνικό στη χόβολη

Το παραδοσιακό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά στο καφενείο «Αυλή», που ξεχωρίζει από μακριά χάρη στις πολύχρωμες καρέκλες του, είναι σήμα κατατεθέν του πεζόδρομου της Γεωργάκη Ολυμπίου.

Αγαπημένο στέκι των φοιτητών της Παντείου και των ντόπιων που παραμένει στις τοπ επιλογές για το Κουκάκι, διαχρονικά.

Ξεχωρίζει για το καλοψημένο ελληνικό στη χόβολη και το εσπρεσάκι που προσφέρει, ενώ είναι γνωστό και για τη ρακή του.

Στον κατάλογο θα βρεις και brunch, ενώ στις σπεσιαλιτέ του είναι και το πεϊνιρλί.

Για καφέ το πρωί και cocktail το βράδυ στο Σπιρτόκουτο

Στο «Σπιρτόκουτο» που λειτουργεί για πάνω από δέκα χρόνια στον πεζόδρομο, θα απολαύσεις καφέ από την Ipanema Espresso, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο, με υψηλής ποιότητας κόκκους (100% arabica) που αλέθονται και φτάνουν στο φλυτζάνι με όλα τους τα αρώματα.

Το βράδυ το κέφι κορυφώνεται υπό τον ήχο ροκ μουσικής και ενός δροσερού cocktail στο χέρι, όπως το κλασικό και αγαπημένο «bloody mary».

Για τσίπουρα στον Λόλο

Για αυθεντικές ελληνικές συνταγές με άρωμα «μαμάς» και τσίπουρα θα πας στο «Λόλο». Πρόκειται για ένα τσιπουράδικο – μεζεζοπωλείο, που μετρά πάνω από 60 χρόνια λειτουργίας.

Στον κατάλογο θα βρεις φρέσκο γαύρο και προσφυγάκια, που συναγωνίζονται με το χοιρινό σνίτσελ και το μοσχαρίσιο φιλέτο.

Για γεύσεις από Ασία στο Umami Panda

Τα φύλλα bamboo, το πράσινο χρώμα και οι tiki λεπτομέρειες σε συνδυασμό με τις ασιατικές γεύσεις και μυρωδιές, σε μεταφέρουν από το Κουκάκι στην Ασία και σε προκαλούν να δοκιμάσεις μια ποικιλία από τα πιάτα που θα βρεις στο μενού.

Στις σπεσιαλιτέ του «Umami Panda» είναι τα σούσι, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το California, με καβούρι, αβοκάντο, με yuzu tobiko (κατεψυγμένα μαριναρισμένα αυγά χελιδονόψαρου, ρέγγας & κυκλόπτερου με yuzu) και το rainbow εξωτερικά με ποικιλία ψαριών, αβοκάντο καρυκευμένο με γλυκό ξύδι και εσωτερικά με καβούρι, αβοκάντο και αγγούρι.