Ο Δεκαπενταύγουστος είναι συνδεδεμένος με τις διακοπές, τα ελληνικά νησιά, την επίσκεψη στα χωριά και τα μπάνια στη θάλασσα. Η Αθήνα αδειάζει και μια παράξενη για τα δεδομένα της ησυχία, επικρατεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Εάν είσαι από αυτούς που έμειναν στην πόλη αυγουστιάτικα, σε ενημερώνουμε ότι δεν χρειάζεται «να τα βάψεις μαύρα», καθώς διάφορες εκδηλώσεις και events «παίζουν» στην πρωτεύουσα που σκοπό έχουν να σε κάνουν να περάσεις καλά!

Σινεμά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνεται και φέτος το καλοκαίρι το «Park your Cinema». Στο Ξέφωτο μπορείς να απολαύσεις κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες σε μια πολύ «οικογενειακή» κινηματογραφική εμπειρία.

Στις 11 Αυγούστου προβάλλεται η ταινία «Μετά την Επόμενη Μέρα» με πρωταγωνιστές τον Ντένις Κουέιντ και τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Η υπόθεση αφορά τις προβλέψεις ενός κλιματολόγου για μια καταστροφική σειρά παγετώνων. Όταν η Νέα Υόρκη και ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο παγώνουν και ο κόσμος απομακρύνεται, ο κλιματολόγος ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει τον έφηβο γιό του, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στο παγωμένο Μανχάταν.

Στις 18 Αυγούστου σειρά έχει ο «Σιδερένιος Γίγαντας» σε σκηνοθεσία Μπραντ Μπερντ. Πρόκειται για μία ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή ένα νεαρό αγόρι που έχει βαλθεί να σώσει ένα τεράστιο ρομπότ που εκτοξεύτηκε στη Γη από το διάστημα.

Yoga και Pilates στον ΚΠΙΣΝ

Το Pilates και η Yoga είναι ένας δημοφιλής τρόπος άθλησης και χαλάρωσης του σώματος. Το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει συχνά μαθήματα στον εξωτερικό χώρο, με ελεύθερη είσοδο.

Τις Παρασκευές 11 και 18 Αυγούστου, στις 08:30 με 09:30 το πρωί, στα Πανοραμικά Σκαλιά, μπορείς να φέρεις το στρώμα σου, να βάλεις άνετα ρούχα και να απολαύσεις ένα μάθημα Mat Pilates.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Mat Pilates είναι για προχωρημένους και περιλαμβάνει ένα δυναμικό ασκησιολόγιο, το οποίο εφαρμόζεται με την καθοδήγηση και επίβλεψη επαγγελματιών φυσικής αγωγής.

Στα Πανοραμικά Σκαλιά οργανώνονται και μαθήματα Yoga, τις Παρασκευές στις 11 και στις 18 Αυγούστου, στις 19:00 με 20:15 το βάδυ και την Πέμπτη στις 17, στις 08:30 με 09:45 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο.

Τα μαθήματα γίνονται με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών φυσικής αγωγής. Στόχος των ασκήσεων και των αναπνοών είναι η ενδυνάμωση του σώματος, η βελτίωση της ισορροπία, η ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης και η χαλάρωσή.

Για θέατρο στην πόλη

Μπορεί να είναι Αύγουστος και να μην υπάρχει η ποικιλία των θεατρικών παραστάσεων, ωστόσο ενδιαφέρουσες παραστάσεις παίζουν στην πρωτεύουσα και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Η κωμική θεατρική παράσταση «Μαύρη Σαμπούκα» κάνει περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και ανάμεσα τους βρίσκεται και η Αθήνα. Την Τετάρτη 16 Αυγούστου «η αυλαία θα ανοίξει» στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης.

Η υπόθεση ξεκινάει όταν ο Βλάσης Κουρούπας ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Αυτή η λάθος διάρρηξη οδηγεί τελικά σε μία νέα, δυνατή φιλία.

Dj sets του Αυγούστου

Μέσα στον Αύγουστο «παίζουν» δύο ενδιαφέροντα beach party στο «Bolivar Beach Bar», στις 11 και στις 18 Αυγούστου.

Στις 11 Αυγούστου ο δημοφιλής dj / producer Kevin De Vries, με παραγωγές σε τεράστια labels όπως Afterlife, Drumcode, Cocoon και γνωστός για την πολύ ενδιαφέρουσα μίξη των κλασσικών trance 90s ήχων με την μοντέρνα χορευτική μουσική του σήμερα, έρχεται για στο Bolivar, παρέα με τους «Reign Of Time», ενώ στις 18 Αυγούστου δυο από τους πιο δημοφιλείς djs/producers ο Massano και ο Coeus, αναμένεται να ξεσηκώσουν τα πλήθη με την μουσική τους.

«Encore»: Νέα ελληνική ζωγραφική στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Encore: νέα ελληνική ζωγραφική» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα 33 ζωγράφων έως περίπου 40 ετών και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή́ ζωγραφική ποιότητα, ενώ παράλληλα, επιδιώκει να προτείνει μεθοδολογικά́ εργαλεία για την κατανόηση και την αξιολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο: 11:00 – 19:00

Κυριακή 10:00 – 16:00

Δευτέρα και Δεκαπενταύγουστο κλειστά

Στην Ακρόπολη και τον Αύγουστο

Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις αμέτρητες εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Τα Σάββατα στις 12 και στις 19 Αυγούστου, το πρωί, αξιόλογοι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν τις κρυφές ιστορίες 21 αριστουργημάτων, σε έναν ξεχωριστό περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Μύθοι, δοξασίες, παραδόσεις και ιστορικά ορόσημα μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μια βιωματική εμπειρία.

Γενική Είσοδος: 15€

Μειωμένη Είσοδος: 10€

Τις Παρασκευές στις 11 και στις 18 Αυγούστου, στη 13:00 το μεσιμέρι, οργανώνεται μία 45λεπτη περιήγηση μαζί με τους αρχαιολόγους του Μουσείου στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου.

«Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης» θα ανακαλύψετε τους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, θα δείτε από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, τις εντυπωσιακές επαύλεις με τα ιδιωτικά λουτρά και τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο στην ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Γενική Είσοδος: 15€

Μειωμένη Είσοδος: 10€

Νυχτερινό παζάρι βιβλίου στο Maldoror

Το βιβλιοπωλείο Maldoror, (Αραχώβης 22, Εξάρχεια) διοργανώνει παζάρι βιβλίων στις 11 και 12 Αυγούστου από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12.

Τη στιγμή που ο ήλιος αρχίζει σιγά σιγά να απομακρύνεται το παζάρι ξεκινάει και μπορείς να χαζέψεις ανάμεσα σε πολλά βιβλία, συνοδεία ενός δροσιστικού ποτού.

Μαζί τους στο παζάρι θα είναι οι εκδοτικοί οίκοι: Πόλις, Αντίποδες, Ars Nocturna, Αρχέτυπο, Οδυσσέας, Κυψέλη, Έρμα, Μάγμα, Κείμενα, Στάσει Εκπίπτοντες, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Η Άγνωστη Καντάθ, Κυαναυγή, Πλήθος, Φαρφουλάς, Τυφλόμυγα, Angelus Novus, Loggia, Βακχικόν, Αθάνωρ, Γαία, Τρίτων.