Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με κεντρικό σύνθημα «Free Palestine» («Ελευθερώστε την Παλαιστίνη»). Το BBC που κάλυψε αυτές τις δηλώσεις, αναγκάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, να δημοσιεύσει μια δήλωση σχετικά με την «κακή ποιότητα» της κάλυψης αυτής.

Η υποστήριξη προς την Παλαιστίνη έρχεται αφότου το Τελ Αβίβ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ εναντίον άμαχου πληθυσμού. Περισσότεροι από 2.700 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας. Το Ισραήλ έχει επίσης θέσει την περιοχή υπό πλήρη πολιορκία.

Κατά τη διάρκεια ενός δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα, η παρουσιάστρια του BBC Maryam Moshiri εξήγησε πώς ο πρωθυπουργός Rishi Sunak είχε επισκεφθεί ένα εβραϊκό σχολείο στο Λονδίνο – και «Η επίσκεψη ακολούθησε αρκετές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τις οποίες οι άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς».

Στη Χαμάς; Όντως εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς; Όχι, οι πολίτες διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης.

Αργότερα, η Μοσίρι ζήτησε συγγνώμη στο X (πρώην Twitter), γράφοντας, «Δεχόμαστε ότι ήταν κακώς διατυπωμένο και ήταν μια παραπλανητική περιγραφή της διαδήλωσης».

Αρκετές ώρες αργότερα, λίγο πριν το δελτίο καιρού, μια διαφορετική παρουσιάστρια διάβασε ένα παρόμοιο μήνυμα, λέγοντας: «Νωρίτερα στο BBC News, αναφερθήκαμε μερικές από τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων το Σαββατοκύριακο. Μιλήσαμε για πολλές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τις οποίες οι άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς. Δεχόμαστε ότι αυτό ήταν μια κακή διατύπωση και ήταν μια παραπλανητική περιγραφή των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων».

Από τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες αντιδράσεις σχετικά με την κάλυψη του πολέμου. Το BBC αρνήθηκε να αποκαλέσει τους Παλαιστίνιους μαχητές «τρομοκράτες», προκαλώντας διαμάχη σχετικά με τις μακροχρόνιες κατευθυντήριες γραμμές της σύνταξης.

Ενώ ο αξιοσέβαστος ξένος ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, υπερασπίστηκε την κάλυψη, άλλοι έγραψαν στη ρυθμιστική αρχή του τηλεοπτικού σταθμού Ofcom για να διαμαρτυρηθούν. Ο επικεφαλής Πολιτικής Σύνταξης και Προτύπων του τηλεοπτικού σταθμού, Ντέιβιντ Τζόρνταν, μίλησε στη συνέχεια στην εκδότη του BBC, Κέιτι Ράζελ, και εξήγησε γιατί δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «τρομοκράτης».

«Αυτή είναι μια μακροχρόνια πολιτική του BBC, η οποία κατά την άποψή μας έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», είπε ο Τζόρνταν.

«Είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε συγκρούσεις στη χώρα μας».

«Δεν ήταν στην πολιτική μας να περιγράφουμε τον IRA ως τρομοκράτες σε όλη τη διάρκεια των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία».