Τα έθιμα που συναντά κανείς ανά τον κόσμο για την Πρωτοχρονιά, μπορούν να σε κάνουν να παραξενευτείς πολύ. Κι αυτό γιατί μπορεί να δεις ένα οικείο έθιμο, αλλά να συμβαίνει σε διαφορετική περίοδο από αυτή που το έχεις στη χώρα σου και με διαφορετικό context. Το έθιμο των Las Viudas στο Εκουαδόρ είναι μια τέτοια περίπτωση, μιας και πρόκειται για ένα έθιμο που θυμίζει κάτι από Απόκριες ή Halloween, που όμως το κάνουν το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

Οι Las Viudas είναι ουσιαστικά οι χήρες, οι επιζήσασες ή, όπως έλεγε η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στο Κωνσταντίνου & Ελένης, οι χηρεύσασες. Δεν ξέρουμε αν ξέρουν να κάνουν σουτζουκάκια με κύμινο, αλλά σίγουρα ξέρουν να κοροϊδεύουν, αφού πρόκειται για ένα έθιμο που θέλει τους άντρες να ντύνονται με γυναικεία ρούχα και να υποδύονται τις χήρες που ζητούν ελεημοσύνη από τους περαστικούς.

Έτσι, μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά και μέχρι την αλλαγή του χρόνου, άντρες ντυμένοι με φούστες και περούκες, ξεχύνονται στους δρόμους και πετάγονται μπροστά σε αυτοκίνητα και εν γένει διερχόμενα οχήματα, σταματώντας την κυκλοφορία και ζητώντας ελεημοσύνη.

Στο Εκουαδόρ είναι παράδοση να πέφτουν θύματα από παμπόνηρες δήθεν «χήρες» και μάλιστα, όταν συμβαίνει αυτό, τα θύματα το απολαμβάνουν.

Εκουαδόρ Πρωτοχρονιά Las Viudas
(Photo credits: Franklin Jacome/Agencia Press South/Getty Images)

Ένα βοήθημα για την Πρωτοχρονιά

Κάποιοι άντρες το ζουν μέχρι το τέρμα την Πρωτοχρονιά, ξυρίζοντας πόδια, στήθος και πρόσωπο, άλλοι πάλι καταβάλουν το μίνιμουμ της προσπάθειας. Κάποιοι επίσης μπορεί να το γυρίσουν σε horror και να ντυθούν κάτι spooky.

Μάλιστα, αρκετοί έχουν βάλει τις συντρόφους τους να τους βοηθήσουν στο βάψιμο και στο ντύσιμο, οπότε είναι σαν να βλέπουν για μια μέρα τον κόσμο μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκουν την πιάτσα τους και κάθε που περνάει όχημα, στέκονται μπροστά, σταματάνε την κυκλοφορία και παρακαλάνε για μερικά χρήματα επειδή έχει πεθάνει ο σύζυγός τους πριν λίγες μέρες και θέλουν να ξεκινήσει ο νέος χρόνος με μια οικονομική βοήθεια.

Οι οδηγοί παίζουν το παιχνίδι και δεν υποκύπτουν αμέσως, αλλά αφήνουν το σόου παράκλησης να ξεδιπλωθεί και στο τέλος τους δίνουν μερικά κέρματα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτά είναι τα κάλαντα των ενηλίκων στο Εκουαδόρ για την Πρωτοχρονιά.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι Las Viudas μπορεί να μαζέψουν σεβαστά ποσά, 100-150 ευρώ, που στο Εκουαδόρ έχουν παραπάνω αξία απ’ ό,τι στα μέρη μας. Και μόλις μαζέψουν, μαζεύονται και πάνε με αυτή την αμφίεση σε κοντινά μπαρ για να πιουν μπύρες και άλλα αλκοολούχα.

Πρωτοχρονιά Εκουαδόρ έθιμο χήρες
(Photo credits: Agencia Press South/Getty Images)