Έχουμε ακούσει κι έχουμε ακούσει περίεργα επαγγέλματα, αλλά να πληρώνονται και τόσο καλά όσο αυτό, δεν θυμόμαστε να έχουμε ξανακούσει. Αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς το επάγγελμα του πρωθυπουργού ή του προέδρου της Δημοκρατίας, το επάγγελμα για το οποίο θα μιλήσουμε από δω και πέρα, δεν θα περίμενε κανείς πως θα είναι επάγγελμα ή, έστω, θα αμείβεται τόσο αδρά.

Στην Αμερική, ως γνωστόν, έχουν μεγάλο πάθος με το γκολφ. Όσοι είναι white collar τύποι, τα σκάνε χοντρά ετησίως σε golf clubs που τους προσφέρουν όλες τις παροχές υψηλού επιπέδου και περνάνε τα σαββατοκύριακα τους παίζοντας. Και στο γκολφ, πολλές φορές σε ένα παιχνίδι, μπορεί το μπαλάκι να καταλήξει κάπου που δεν μπαίνει στη διαδικασία κανείς παίκτης να το πιάσει. Συνήθως, καταλήγει στις μικρές λιμνούλες που υπάρχουν στις μεγάλες εκτάσεις πράσινου που αποτελούν το golf court.

Κάποτε έγινε κατανοητό ότι αν αρχίζουν να παρατάνε κάθε μπάλα που κατέληγε σε λίμνη, μια μέρα θα έβλεπαν ένα βουνό από μπαλάκια να ορθώνεται. Έτσι, κάποιος έπρεπε να αναλάβει τη δύσκολη δουλειά.

Κάπου εδώ εμφανίστηκε ο Σαμ Χάρισον, ένας 22χρονος….οραματιστής. Έτσι μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Έβαλε ο Σαμ τη στολή κατάδυσης και ανέλαβε να ανακτά τα μπαλάκια του γκολφ που καταλήγουν στον βυθό κάποιας λίμνης. Και το πουλάει ως επάγγελμα.

Σύμφωνα με μετρήσεις, εικάζεται πως στις ΗΠΑ περί τα 300 εκατομμύρια μπαλάκια κάθε χρόνο φεύγουν εκτός πίστας και σε σημεία που δεν μπορείς εύκολα να πιάσεις το μπαλάκι, όπως λίμνες ή χαράδρες.

Ο Χάρισον επομένως, ο οποίος έχει σπουδάσει τραπεζικά, ίδρυσε την εταιρεία Lake Ball Diving και παρέχει τις υπηρεσίες του σε διάφορες λέσχες, προτιθέμενος να βουτάει σε βρώμικα νερά, γεμάτα άλγη, βακτήρια, αλλά και πλάσματα του γλυκού νερού, όπως βδέλλες, νερόφιδα και κροκόδειλους. Οκ, το παραδεχόμαστε, αυτή είναι μια εμφανής δυσκολία, δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα, όμως πόσο συχνά να συμβεί αυτό;

Αλλά στο τέλος της ημέρας, του έτους για την ακρίβεια, ο Σαμ υπολογίζει πως θα έχει βγάλει κάπου κοντά στα 150.000 δολάρια συλλέγοντας κατά μέσο όρο 5.000 μπαλάκια από κάθε λίμνη.

* Πηγή: Pubity

* * Photo credits: Unsplash/Andrew Shelley