Ίσως αυτή τη στιγμή που διαβάζεις τον τίτλο να κρατάς μια μπύρα στο χέρι σου. Ίσως να σταματάς λίγο πριν κατεβάσεις την πρώτη γουλιά και να την κοιτάς και να σε πιάνει μια αηδία. Ηρέμησε. Δεν έχεις κάτι να φοβάσαι. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στις ζυθοποιίες που βγάζουν τις αγαπημένες σου μάρκες. Αν πάντως ζεις στην Κίνα, τότε έχεις κάθε λόγο να ανησυχείς.

Έχεις ακούσει που μερικές φορές λέμε για μια μπύρα ότι δεν πίνεται γιατί είναι σαν κάτουρο; E, στην Κίνα μπορούν να το πουν και να μη βάλουν το «σαν», αφού ένας υπάλληλος στην ζυθοποιία Tsingtao, από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας, εντοπίστηκε να κατουράει μέσα σε μια δεξαμενή στην οποία γίνεται ένα μέρος της διαδικασίας ζύμωσης για τη φημισμένη κινεζική μπύρα.

Το συγκεκριμένο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Weibo έχει δεκάδες εκατομμύρια προβολές και η εταιρεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι ένα μέρος των υλικών σε αυτή τη δεξαμενή είχαν καλυφθεί αεροστεγώς και δεν μολύνθηκαν από τα ούρα του υπάλληλου.

Οικονομική ζημιά για τη μπύρα από το βίντεο που κυκλοφόρησε

Στην πορεία της εσωτερικής έρευνας ανακάλυψαν πως αυτός που τραβάει το βίντεο και αυτός που κάνει την ανάγκη του, δεν είναι υπάλληλοι της εταιρείας άμεσα, αλλά προφανώς ανήκουν σε εταιρεία που πληρώνει η Tsingtao.

Κάποιοι θεωρούν πως αυτό το βίντεο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο brand – μέχρι και οι μετοχές είχαν σημαντική πτώση τη Δευτέρα – και αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ή μήπως έχει συμβεί κι άλλες φορές και απλά δεν κατεγράφη.

Εμείς θα θέσουμε το κρίσιμο ερώτημα: η μπύρα τους είναι τόσο δημοφιλής και τα ούρα του υπαλλήλου θα την χαλάσουν ή μήπως ήταν το μυστικό συστατικό της επιτυχίας;

* Photo credits: Pexels/Pavel Danilyuk