Πενία τέχνας απεργάζεται, λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά είμαστε σίγουροι πως υπάρχει κάτι αντίστοιχο σαν φράση και στη Λιθουανία γιατί ένας Λιθουανός έστησε ένα κόλπο μεγαλύτερο κι από τη ληστεία του αιώνα στο τρένο στη Γλασκώβη.

Τι έκανε ο θεούλης; O Λιθουανός που ζει μόνιμα στην Ισπανία, στην περιοχή του Αλικάντε, ήθελε να πηγαίνει έξω να τρώει, σε εστιατόρια. Αλλά η τσέπη του δε μπορούσε να το υποστηρίξει. Σιγά που θα στερούνταν αυτή την πολυτέλεια. Έτσι, σκαρφίστηκε το μεγαλοφυές σχέδιο: να υποδύεται πως παθαίνει καρδιακή προσβολή την ώρα που είναι να πληρώσει τον λογαριασμό και να επαφίεται στην καλοσύνη του εστιάτορα για να αποχωρήσει δίχως να πληρώσει.

«Ήταν πολύ θεατράλε, υποδυόταν ότι λιποθυμούσε και έριχνε τον εαυτό του στο πάτωμα», αναφέρει για τον Άιντας ο μάνατζερ του εστιατορίου El Buen Comer (Το Καλό Φαγητό) που βρίσκεται στο Αλικάντε.

Για να γίνεται μάλιστα πιο πιστευτός, ο Άιντας ζητούσε και ιατρική βοήθεια. Με αυτό το κόλπο κατάφερε να ξεγελάσει 20 εστιατόρια. Σε αντίθεση όμως με το καζίνο, στην 21η φορά κάηκε.

Και κάηκε γιατί η μεγαλοφυΐα μετετράπη σε ύβρη και αφέλεια. Γιατί ο Άιντας πήγε και έκανε το ίδιο κόλπο για δεύτερη φορά στο El Buen Comer, όπου ολοκληρώθηκε το μονόπρακτο. Ένας κύκλος έκλεισε. 

«Έπεφτε στο έδαφος και έκανε πως πονάει το στήθος του και άρχιζε να τρέμει», αναφέρει στην El Pais εις εκ των θυμάτων του Λιθουανού, ο οποίος ντυνόταν με μούφα μάρκες και προσποιείτο πως είναι Ρώσος τουρίστας που δεν καταλαβαίνει ισπανικά.

Η φωτογραφία του Άιντας άρχισε να κυκλοφορεί κιόλας εν είδει επικήρυξης σε άλλα εστιατόρια σε φάση «Wanted (fake) dead or alive».

42 μέρες κράτησε η περιοδεία του Άιντας, ο οποίος συνελήφθη, του επιβλήθηκαν πρόστιμα, αρνήθηκε να τα πληρώσει και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ήταν πάντως τίμιος και δεν έκανε μεγάλα έξοδα. Τα ποσά που «πιστόλιασε» ήταν μεταξύ 15 και 70 ευρώ και το συνολικό ποσό που δεν πλήρωσε ανέρχεται στα 766 ευρώ. Από τις καλύτερες παραγγελίες του ήταν μερικά ποτήρια ακριβού ουίσκι, ρώσικη σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο με αστακό.