Τι και αν δεν έχει τελειώσει το σχολείο; Τι και αν δεν έχει δίπλωμα οδήγησης; Ένας 16αρης στην Μάλτα θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές για δήμαρχος! Κι όμως, όπως αναφέρει το Reuters, το εν λόγω σχέδιο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Κληρονομιάς, Τεχνών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας, Όουεν Μπονίτσι, σύμφωνα με το οποίο άτομα 16 ετών θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Η Μάλτα λοιπόν θα γίνει η πρώτη χώρα που θα επιτρέπει στα 16χρονα και 17χρονα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπηρετούν ως δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, κάτι που μέχρι τώρα ίσχυε για όσους είναι από 18 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με τον Μαλτέζο υπουργό, αυτό είναι ένα σχέδιο της τοπικής κυβέρνησης που «αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουμε στους νέους ανθρώπους». Είπε μάλιστα πως στο τέλος της μέρας, το αν θα επικροτηθεί ή θα αποδοκιμαστεί αυτή η απόφαση, είναι κάτι που θα κριθεί από τους ψηφοφόρους, που θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ποιους θα εκλέξουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Προς το παρόν, η απόφαση προκάλεσε κυρίως χιουμοριστικά σχόλια στα social media, ενώ όπως έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Times of Malta», το 97% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

«Έτσι ένας 16χρονος δήμαρχος θα μπορεί να τελέσει γάμο, αλλά θα χρειάζεται την άδεια των γονιών του για να παντρευτεί ο ίδιος» αναφέρει κάποιος στα social media. Σύμφωνα με ένα άλλο σχόλιο που διακωμωδεί το εν λόγω σχέδιο «το δημοτικό συμβούλιο θα καθυστερήσει να συνεδριάσει γιατί ο δήμαρχος περιμένει τη μαμά του να τον πάει στο γραφείο του με το αυτοκίνητό της».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη Μάλτα, ένα άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών για να παντρευτεί ή για να βγάλει άδεια οδήγησης, αλλά για όσους είναι 16 ή 17 ετών απαιτείται η άδεια των γονιών ή δικαστική απόφαση για να γίνει γάμος.

Από την πλευρά του ο Όουεν Μπονίτσι σημείωσε πως και ο ίδιος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία όταν ήταν 20 ετών, με τον κόσμο τότε να το θεωρεί περίεργο. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχει δοθεί στους νέους το δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζουν στα 16 αλλά και να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να εκλέγονται και δήμαρχοι».