Στον κινηματογράφο, οι ηθοποιοί είναι γίνονται κυρίως γνωστοί από τους εμβληματικούς χαρακτήρες που υποδύονται και αυτό πάει συνήθως με το πόσο καλά (ή κακά) πήγε η ταινία που πρωταγωνίστησαν. Επίσης, μια άλλη μεγάλη αλήθεια είναι ότι, πριν αποκτήσουν φήμη, δεν αναγνωρίζονται από τα ονόματά τους αλλά από τους χαρακτήρες τους.

Πάρτε, για παράδειγμα, τους εμβληματικούς ρόλους του Kevin McCallister που υποδύθηκε ο Macaulay Culkin στο “Home Alone” ή την αξέχαστη ερμηνεία του Robert Downey Jr. ως Tony Stark. Εντάξει, ο δεύτερος ήταν ήδη γνωστός αλλά τα ονόματα αυτά είναι τόσο συνυφασμένα μαζί τους που είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς τον ηθοποιό με τον χαρακτήρα.

Ο καλλιτέχνης Ard Gelinck, με έδρα την Ολλανδία (έχουμε ασχοληθεί ξανά μαζί του), παρουσιάζει μια εκδοχή αυτής της σύνδεσης μεταξύ του ηθοποιού και του ρόλου. Με τις φωτογραφίες του, προσπαθεί να διαχωρίσει το υπαρκτό πρόσωπο από το φανταστικό (όσο δύσκολο και να είναι), αντιπαραθέτοντας τον ηθοποιό και τον χαρακτήρα του με έναν συναρπαστικό και στοχαστικό τρόπο.

Το έργο του πλαισιώνει τους δύο δίπλα-δίπλα, σαν να συνομιλούν, να περνούν χρόνο μαζί ή απλώς, να ποζάρουν. Είστε έτοιμοι για μια απότομη κρίση νοσταλγίας;

Robbie Coltrane – Hagrid

Daniel Radcliffe – Harry Potter

Macaulay Culkin – Kevin Mccallister

Robert Downey Jr. And Tony Stark

Jude Law – Pope Pius XIII

Jack Nicholson And Jack Torrance

Julia Roberts And Vivian Ward