Η στολή μασκότ doner kebab– μια πίτα γεμιστή με λεπτές φέτες μοσχαρίσιο κρέας, ντομάτες, κρεμμύδια και μαρούλι και σφιχτά τυλιγμένη σε γυαλιστερό αλουμινόχαρτο – έφτασε τα 10,000€ σε μια κρατική δημοπρασία.

Κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία, η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα στον Καναδά απέκτησε μια στολή που είναι μια ζωντανή απεικόνιση μιας γιγάντιας πίτας γεμισμένη με κρέας. Η επαρχιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποχωριστεί τη στολή σε μια διαδικτυακή δημοπρασία που ανανέωσε τη μακροχρόνια κόντρα για την κατάλληλη συνταγή για το σωστό τυλιχτό με ντονέρ κεμπάπ.

Ήταν το μαρούλι, συγκεκριμένα, που παρακίνησε τον Adil Asim – ιδιοκτήτη των PrimeTime Donair and Poutine του Έντμοντον – να ξεπεράσει τις άλλες 1.710 προσφορές που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική δημοπρασία. To μαρούλι πυροδότησε εκ νέου τη διαμάχη σε Χάλιφαξ και το γειτονικό Έντμοντον για το πώς τελικά τρώγεται ένα αυθεντικό σάντουιτς ντονέρ στον Καναδά.

Η ανάρτηση σημείωσε ότι η στολή φαινόταν να είναι σε «άριστη» -αν και σκονισμένη- κατάσταση, με την προειδοποίηση ότι η «συνολική λειτουργική κατάσταση» ήταν άγνωστη. Αυτό πυροδότησε έναν «πόλεμο» προσφορών για την αχρησιμοποίητη στολή μεταξύ αντίπαλων εστιατορίων ντονέρ σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα ντόνερ που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας τη δεκαετία του 1970 από Έλληνες μετανάστες είναι παρόμοια με τα γύρο ή τα κεμπάπ ντόνερ, εκτός από το ότι είναι επίσης περιχυμένα με μια γλυκιά σάλτσα από συμπυκνωμένο γάλα. Η αποφασιστικότητα του Asim να κερδίσει ενισχύθηκε μόνο όταν πήγε να δει τη στολή. Η στολή ύψους 56 ιντσών (142 εκ.) δημιουργήθηκε από τους σχεδιαστές κουκλοθέατρων Christine Papalexis και Bill Bryan , ο τελευταίος από τους οποίους συν-σχεδίασε το κοστούμι Marshmallow Man από τους κλασικούς Ghostbusters του 1984.

Το 2015, το τυλιχτό döner kebab έγινε το επίσημο φαγητό του Χάλιφαξ. Το ντονέρ αποτελεί αγαπημένο street food στον Καναδά από τότε που ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Γαμουλάκος το έφτιαξε για πρώτη φορά στο Χάλιφαξ. Η στολή αγοράστηκε το 2015 για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης κατά των ναρκωτικών, η οποία τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.