Κάποια πράγματα ξεφεύγουν από τα στενά όρια της λογικής και εκτοξεύονται στο άπειρο της ανθρώπινης βλακείας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα ψεύτικο τσιτάτο του Άλμπερτ Αϊνστάιν που βρίσκει κανείς στο ίντερνετ, αλλά δεν είναι. Πρόκειται απλά για μια ωμή μεταφορά της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που βίωσε μια έφηβη στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει έναν σχολικό επιστάτη από την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς διότι «δεν διήρκεσε αρκετά». Γιατί όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει κόφτης. Μπορεί και όχι. Σίγουρα όχι.

Αυτή η ιστορία μας έρχεται από ένα Λύκειο της Ρώμης και όπως διαβάζουμε, η 17χρονη μαθήτρια, ενώ ανέβαινε τις σκάλες του σχολείου με ένα συμμαθητή της, ένιωσε το παντελόνι της να κατεβαίνει και ένα χέρι να αγγίζει τους γλουτούς της και το εσώρουχό της. Ποια ήταν η απάντηση που έλαβε; «Αγάπη, ξέρεις πως έκανα πλάκα» της είπε 66χρονος επιστάτης όταν η κοπέλα προσπάθησε να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. 

Το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2022 και η 17χρονη κατήγγειλε στην Αστυνομία τον 66χρονο επιστάτη, Αντόνιο Άβολα, ο οποίος παραδέχτηκε πως άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο και χωρίς τη συγκατάθεσή της τη μαθήτρια, αλλά «για πλάκα». Ναι, για πλάκα. 

O εισαγγελέας της Ρώμης, αρχικά, πρότεινε φυλάκιση 3,5 χρόνων για τον κατηγορούμενο, αλλά σε αυτή τη ζωή όλα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο επιστάτης, όπως έγινε γνωστό, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση διότι, σύμφωνα πάντα με τους δικαστές, «αυτό που συνέβη δεν συνιστά έγκλημα» αφού διήρκησε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα. 

Από τότε, το «palpata breve», το σύντομο άγγιγμα δηλαδή και το hashtag #10secondi, βρίσκονται παντού τα social media, μαζί με βίντεο Ιταλών που όντας σιωπηλοί, αγγίζουν το σώμα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο στόχος των βίντεο είναι να φέρουν σε μηχανία αυτόν που τα παρακολουθεί ώστε να γίνει αντιληπτή η μεγάλη διάρκεια των δέκα δευτερολέπτων σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και το πώς μία τέτοια απόφαση δεν βγάζει καμία λογική.

«Οι δικαστές αποφάσισαν πως έκανε πλάκα; Για εμένα δεν ήταν καθόλου αστείο» δήλωσε στην Corriere della Sera η 17χρονη. «Άρπαξε τα οπίσθιά μου, έπειτα με τράβηξε πονώντας με. Αυτός δεν είναι τρόπος να ‘αστειεύεται’ ένας ηλικιωμένος με μία έφηβη. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ήταν υπεραρκετά για να με κάνει να νιώσω τα χέρια του πάνω μου» πρόσθεσε το θύμα που δηλώνει διπλά προδομένη, και από το σχολείο και από το δικαστικό σύστημα. 

@paolocamilli Lo Stato non dovrebbe proteggere? 🤷🏼‍♀️ #10secondi #molestie #reato #attualità ♬ suono originale – paolocamilli

Η ίδια εκφράζει τον φόβο πως η απόφαση των δικαστών θα ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές από άνδρες, ενώ θα αποθαρρύνει την καταγγελία τους από τα θύματα. Την αρχή στην εκστρατεία με τα βίντεο έκανε ο ηθοποιός του White Lotus, Πάολο Καμίλι και από τότε χιλιάδες ακολούθησαν -δικαίως- το παράδειγμά του.

@monnienight Dopo 10 secondi posso iniziare a lamentarmi almeno? #10secondi #palpatabreve #bidello #molestia #attualità ♬ оригинальный звук – ayazkyz
@jessicagiorgiasenesi E voi? #10secondi ♬ suono originale – Jessica G. Senesi
@theconiugi Sotto i 10 secondi la passi liscia… menomale… MA STIAMO SCHERZANDO?????? #10secondi #leggeitaliana #fakesituation #prank #positivity ♬ suono originale – The Coniugi