Η σημερινή μέρα δεν είναι σαν τις άλλες. Ποιος δεν ξύπνησε μουδιασμένος; Στεναχωρημένος; Οργισμένος; Η σελίδα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 γράφτηκε με το αίμα 57 ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα από τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity που επέβαιναν, με την εμπορική. Από την τραγωδία στα Τέμπη άλλοι 180 τραυματίστηκαν και μέχρι σήμερα προσπαθούν να επανέλθουν είτε από τα τραύματα τους, είτε από τις σκηνές που έζησαν και τους στοιχειώνουν.

Για 12 λεπτά τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή. 12 λεπτά αντίστροφης μέτρησης. Μία σύγκρουση που φανέρωσε επιπλέον τα πολλά προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, που είχαμε όλοι την πλήρη άγνοιά τους, και που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα, αλλά οι οικογένειες των θυμάτων και οι ίδιοι επιβαίνοντες προσπαθούν μέχρι και σήμερα να βρουν δικαίωση.

H Ευδοκία Τσαγκλή βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι. Μιλώντας στο Provocateur, εξήγησε πως πραγματικά πιστεύει πως η δικαίωση θα έρθει, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι. «Κάποιος θα πει ότι το να πιστεύω στη δικαίωση είναι σαν να ελπίζω σε ένα θαύμα. Θαύματα γίνονται όμως».

Υπάρχουν σκηνές που ξαναζεί από τη μοιραία νύχτα, όπως εξηγεί. «Βγαίνοντας από το τρένο δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί. Όταν ήμουν μέσα, σκεφτόμουν “δεν γίνεται, τι μπορεί να συμβαίνει σε τρένο”. Μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω και να νιώσω το μέγεθος της καταστροφής».

Η Ευδοκία Τσαγκλή στο Provocateur:

Ευχαριστούμε το Mira Me για τη φιλοξενία *