Νομίζω συμφωνούμε όλοι πως η φετινή Eurovision μοιάζει περισσότερο με «εμπόλεμη ζώνη», παρά με μουσικό διαγωνισμό. Οκ, έχει μια δόση υπερβολής αυτό που έγραψα μόλις, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Παραμένει όμως απολιτίκ, σύμφωνα πάντα με την EBU, που αποφάσισε να διαγωνιστεί κανονικά το Ισραήλ, άσχετα βέβαια που στην περίπτωση της Ρωσίας δεν συνέβη το ίδιο. Η διοργάνωση, την επόμενη μέρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, της έδειξε την πόρτα της εξόδου. Αν είναι να είσαι απολιτίκ κάνε το σωστά πρώτον, και δεύτερον, χωρίς προϋποθέσεις. Ίδια μέτρα, ίδια σταθμά για όλους. Όχι να εξαιρείται το Ισραήλ, επειδή είναι χορηγός στη Eurovision. 

Τέλος πάντων, αν δούμε λίγο πιο σφαιρικά το ζήτημα, μια αποβολή του Ισραήλ δεν θα άλλαζε τίποτα απολύτως. Η Eurovision δεν είναι ένα μέσο που θα λύσει την κρίση στη Μέση Ανατολή. Μακάρι, δηλαδή, να γινόταν και να ήταν τόσο απλό. Η Ευρώπη σίγουρα θα περνούσε το αντιπολεμικό μήνυμά της, αλλά μη γελιόμαστε, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το κάνει. Η αποβολή του Ισραήλ θα ήταν απλά για το ηθικό του πράγματος. 

Η στάση της Μαρίνας Σάττι που ενόχλησε

Να υπενθυμίσω πως το Ισραήλ δέχθηκε γιουχαΐσματα στην τελευταία του πρόβα πριν τον Β’ Ημιτελικό, που έγινε παρουσία κοινού. Η τραγουδίστρια του, Eden Golan, έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό της για να μην την ενοχλούν οι αποδοκιμασίες. Ήξερε τι την περίμενε, άλλωστε. Η οποία, βέβαια, σε δηλώσεις της έχει αναφέρει, πως ανυπομονεί να επιστρέψει στο Ισραήλ, για να «προσφέρει». Κοινώς, δεν με νοιάζει τι λέτε για την χώρα μου. Η ομάδα της ταυτόχρονα ζητάει τη στήριξη της Ευρώπης στην Eurovision και μαντέψτε, την έχει. Η Ιταλία, για παράδειγμα, έδωσε ένα υπέροχο 12αρι στην Eden για να περάσει στον τελικό. Τα προγνωστικά την θέλουν να βρίσκεται, επίσης, σε υψηλή θέση. Αλλά αυτά τα μικροπράγματα γιατί να προβληματίσουν όταν η Σάττι χασμουριέται;

Δεν υπάρχει ώριμη και ανώριμη αντίδραση για να δείξεις τη δυσφορία σου για έναν πόλεμο. Ο καθένας εκφράζεται όπως επιθυμεί. Σίγουρα αυτό που έκανε η δημόσια τηλεόραση του Βελγίου, VRT, που αντί για την εμφάνιση του Ισραήλ έδειξε το μήνυμα έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ήταν μια αντίδραση για χειροκρότημα. Αλλά πιο σπουδαίο θα ήταν αν έκαναν όλοι κάτι αντίστοιχο, εφόσον είναι αντίθετοι.

Στην πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου της Eurovision μετά το τέλος του Β’ Ημιτελικού, η Μαρίνα Σάττι, ο Λετονός τραγουδιστής Dons, και ο Ολλανδός, Joost Klein, έδειξαν τη δυσφορία τους για το Ισραήλ. O Λετονός δήλωσε πως «κάθε χώρα δικαιούται να είναι ελεύθερη», ενώ ο Ολλανδός είχε καλύψει το πρόσωπό του με τη σημαία, αλλά όταν ανέφεραν στην Eden πως δεν ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον πόλεμο στην Γάζα, εκείνος είπε «γιατί όχι;».

Η Μαρίνα Σάττι από την άλλη δεν έβαλε τη σημαία στο κεφάλι της, αλλά χασμουρήθηκε. Αρκετοί σχολίασαν πως αυτή ήταν μια στάση δημοτικού που ντροπιάζει το έθνος μας, αν και είναι οι ίδιοι που κάνουν αναρτήσεις για τη Γάζα στο προφίλ τους. Φοβερό κατόρθωμα. Οι ίδιοι, επίσης, που έγραφαν για αποβολή του Ισραήλ στην Eurovision και δήλωσαν οργισμένοι που η EBU απαγόρευσε τη σημαία της Παλαιστίνης στο στάδιο. Από την άλλη, θίχτηκαν και εκείνοι που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει, γιατί πολύ απλά δεν ασχολούνται με τη Γάζα. Πέφτει κομματάκι μακριά. Θα ενοχληθούν μόνο αν ανέβει κι άλλο η τιμή της βενζίνης. 

Ασχολούμαστε και τσακωνόμαστε για ένα χασμουρητό δηλαδή, αφήνοντας την ουσία πάλι απέξω. Και η ουσία είναι ότι συντελείται γενοκτονία στη Γάζα. Βέβαια, όλος αυτός ο ντόρος έγινε μάλλον αδίκως, αφού σύμφωνα με πηγές από την ελληνική αποστολή η Μαρίνα Σάττι δεν ήθελε να προσβάλλει τους Ισραηλινούς και πως ήταν απλά πολύ κουρασμένη, κάτι που δεν έκρυψε.

Αν από την άλλη το δούμε με πιο κοντινή ματιά όλο αυτό, θα ήταν ωραίο το σλόγκαν της φετινής Eurovision «United by Music» να ίσχυε όντως, αλλά όταν απαγορεύεις ρητά τις σημαίες της Παλαιστίνης και την ίδια στιγμή στη Γάζα πεθαίνουν μητέρες και παιδιά, είναι μάλλον υποκριτικό να το λέμε. Και είναι υποκριτικό ενώ υπάρχει οργή για τις επιθέσεις του Ισραήλ, να γίνεται λόγος για το ποια αντίδραση είναι σωστή και ποια λάθος. Ίσως το Ισραήλ θα έπρεπε να προστατέψει την Eden, που έχει γίνει το εύκολο θύμα στην φετινή Eurovision, με το να μην συμμετάσχει φέτος.