Είδηση πρώτη. Ο Τάκης Τσουκαλάς αποκάλεσαι “πίθηκο” τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Είδηση δεύτερη. Ο Τάκης Τσουκαλάς είναι ένας ρατσιστής. Είδηση τρίτη. Είμαστε κατά του ρατσιστή Τάκη Τσουκαλά. Είδηση τέταρτη. Ποτέ δεν κοιταχτήκαμε με μπέσα και ειλικρίνεια μπροστά απ’ τον καθρέφτη μας, δεν κάναμε την αυτοκριτική μας, για να δούμε ότι τελικά δεν απέχουμε και πάρα πολύ απ’ τον Τάκη τον Τσουκαλά. Και δεν μιλάω για τις οπαδικές προτιμήσεις του καθενός.

Την ευθύνη του κάθε Τάκη Τσουκαλά την έχουμε όλοι, αλλά κυρίως όλοι όσοι είμαστε λίγο ή πολύ χωμένοι μες στα μίντια. Εμείς τον προωθούμε γελώντας με τα βιντεάκια του όπως “Πίπης-Πίπα” ή “Δύο χέρια-τρία πόδια” και πάει λέγοντας, εμείς δίνουμε τηλεθέαση στην εκπομπή του, που σε άλλη περίπτωση θα ‘κανε 0,00001% στην AGB, αφού τα “παρακμιακά” κανάλια που την μεταδίδουν δεν τα λες και Deutsche Welle ή CNN, κι εμείς τον βαφτίσαμε στην κολυμπήθρα μας ως “καλτ” ήρωα. Αλλά εκτός από ‘μας όμως, φταις κι εσύ καλέ μου φίλε, γιατί όσο εμείς (κακώς) δίναμε πάτημα και λόγο σ’ αυτόν τον τύπο που έβγαζε παραληρήματα μίσους, εσύ αντί να μας κράξεις και να μας πεις “Την παλεύετε ρε μαλάκες;”, γελούσες όλο και πιο δυνατά. Και πιο δυνατά. Και γελούσαμε κι εμείς. Και κάπως έτσι χωρίς να το πάρουμε πρέφα γίναμε όλοι μας “Τσουκαλάδες”.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Τσουκαλάς το πρόβλημα. Δες για παράδειγμα, όταν είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι ο Βασιλακόπουλος είχε αποκαλέσει τα αδέλφια Αντετοκούνμπο “αρκούδες με χαλκάδες“. Δεν είδα να σε νοιάζει και ιδιαίτερα. Αλλά ούτε κι εμάς (όπου “εμάς” βάλε μίντια), καθώς την είδηση την περάσαμε στο ντούκου και δεν της δώσαμε τη βαρύτητα που της αναλογούσε. Κι εδώ, μιλάμε για μια δήλωση απ’ τον πρόεδρο της ΕΟΚ και όχι για ένα σχόλιο που έκανε ένας “κολλημένος” συνδεσμίτης υπάλληλος του Ολυμπιακού. Είδηση πέμπτη. Γίναμε “Τσουκαλάδες” αδελφέ. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος. Και κάπου εδώ τελειώνει και ο πρόλογος. 

Πάμε και στο κυρίως θέμα μας τώρα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που λες, δεν είναι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει. Και στο τονίζω αυτό, γιατί αν ο Γιάννης ακολουθούσε την περπατημένη του “συνηθισμένου” Έλληνα, θα έπεφτε στο επίπεδο όλων αυτών που εξαπολύουν ρατσιστικά σχόλια καθημερινά και θ’ απαντούσε μ’ ένα “Άντε στο διάολο ρε Τσουκαλά, μην πιάνεις στο στόμα τον αδελφό μου γιατί θα κάνεις τον νεκρό σε κάτι κάδους” κι ένα “Χέσε μας ρε μπαρμπαβασιλακόπουλε, να μου κι αν παίξω κι αν δεν παίξω στην εθνική σου!”. Όμως ο Γιάννης δεν ήθελε ούτε να γίνει βάιραλ, αλλά ούτε να πάρει δημοσιότητα με τόσο χυδαίο τρόπο. Βλέπεις, ΕΙΝΑΙ βάιραλ, ΕΙΝΑΙ διάσημος και ο,τι έχει κατακτήσει το ‘χει κατακτήσει με το ταλέντο και την αξία του.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κι επέλεξε το δύσκολο δρόμο, που ‘ταν ν’ απαντήσει με ήθος και κουλτούρα απέναντι σ’ όλους αυτούς τους ηλίθιους που προσβάλλουν την οικογένειά του. Βγήκε μπροστά. Γιατί μπορεί ο Τάκης ο Τσουκαλάς να ‘ταν το “πάτημα” και η “αφορμή” για να μπει στον κόπο ο Γιάννης να γράψει το παρακάτω post, ωστόσο δεν ήταν το βασικό πρόβλημα, σε μια χώρα που εκλέγει τρίτο κόμμα τους υμνητές των Ναζί.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Καταρχάς Θανάση θέλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί ξέρω αυτό που θα πω θα τραβήξουν πολλά βλέμματα πάνω σου και πάνω μου και ξέρω είναι κάτι που δεν θες.. Αλλά είμαι σίγουρος αμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατήσω την σιωπή μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ την περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα. Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος.. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτη την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνονιγηριανοι και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας. ???????????????? @thanasis_ante43 #MoreThanAnAthlete

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giannis Antetokounmpo (@giannis_an34) στις


Ο Γιάννης δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά το πότε θα μιλήσει και το τι θα πει. Πλέον, ο λόγος του έχει βαρύτητα σε όλο τον κόσμο. Έχει άπειρους θαυμαστές… είναι πρότυπο! Επομένως, να ‘σαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα μιλήσει και θα μιλήσει πιο αναλυτικά για όλα όσα είδε (και βλέπει) και άκουσε (και ακούει) στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Και τότε δεν θα πέσουν μόνο όλα τα φώτα του κόσμου πάνω μας, αλλά και θα πέσουν και οι μάσκες του ρατσισμού. Είτε αυτή η μάσκα λέγεται Τσουκαλάς, είτε Βασιλακόπουλος, αλλά είτε “βοηθάω γριούλες να πάνε τα ψώνια τους στο σπίτι”. Και πίστεψέ με, τότε τα μυαλά μας θα αρχίσουν να “στροφάρουν”, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και ίσως κάτι αλλάξει στην νοοτροπία μας και σταματήσουμε να τα παίρνουμε όλα στην πλάκα. Δεν λέω ότι από τη μια μέρα στην άλλη ο Γιάννης θα γίνει ο “απελευθερωτής” μας, αλλά ο Γιάννης ρε φίλε είναι ένα καλό παιδί με άπειρη αγάπη μέσα του και με τον τρόπο του θα μας την μεταδώσει και σ’ εμάς. 

“Είναι το μίσος που συναντάμε στους ανθρώπους, σέρνεται ύπουλα και πάντα βρίσκει τρόπους, ανεβαίνει αγκαλιά με πολιτικούς δυνάστες και σκοτώνει μουσικούς και μετανάστες.”