Το μεγαλύτερο πάρτυ του καλοκαιριού μπορεί να το ψάξεις σε όσα νησιά και χωριά θέλεις, όμως θα το βρεις στα Εξάρχεια. Στις 29 Ιούνη, εκεί δηλαδή που θα μας έχουν ζώσει οι καλές οι ζέστες, το κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει με γιορτή. Χωρίς λίστα, το παρτάκι δεν θα έχει είσοδο μιας και οι φίλοι που αναμένονται είναι αμέτρητοι. Στην πλατεία των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί τα αδέρφια μας από άλλη μάνα και άλλον πατέρα, μας καλούν για να ενώσουν το σόι που έχει να μιλήσει από την Άνοιξη του ΄67. Το πάρτυ είναι ρεφενέ και μασκέ, έτσι οι καλεσμένοι καλό θα είναι να έχουν μαζί το μπουκάλι με το πότο τους, καθώς και να είναι ντυμένοι στις αποχρώσεις του μπλε- πράσινο άντε και μαύρο.

Μας ψεκάζουν χιούμορ και αυτοπεποίθηση και δεν κρατάμε ομπρέλα, οπότε τι πιο λογικό από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, για μια ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα “Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις” στην πλατεία των Εξαρχείων; Σώπα καλέ που είναι επιπόλαια πράγματα αυτά. Η Ματούλα, η κόρη της κυρίας Ευτέρπης, έχει λογοδοθεί 3 φορές και αύριο κλείνει τα 24.

Φήμες θέλουν οι καλεσμένοι του γαμπρού να φτάσουν με μεγάλα, μπλε, αλεξίσφαιρα πούλμαν και με ειδικές διαμορφωμένες καραμούζες που θα έχουν τοποθετεί στα κάγκελα από τα παραθύρια, καθώς αυτό θα λούζεται σε πλήθος φέιγ βολάν, με σύνθημα “Μόλις μάθαμε ότι έχουν και οι διαδηλωτές μάνα”. Για καθαρά οικονομικούς λόγους, οι μπαγκέτες θα δίνουν το ρυθμό σε φρεσκοπλυμένες ασπίδες αντί για τύμπανα.

Ως γνωστόν, η νύφη στήνει τον γαμπρό οπότε και οι καλεσμένοι από την πλευρά της, που καθόλου δεν γουστάρουν αυτόν τον γάμο μιας και ο γαμπρός δεν βρήκε άλλη σχολή στο μηχανογραφικό, θα έρθουν σαν ξινισμένες και αργοπορημένες συμπεθέρες. Δεν θέλουν πολύ να αρχίσουν τα λόγια σε αυτές τις περιπτώσεις. “Εσύ που δεν άφησες πορεία πορεία τότε με τους Αγανακτισμένους και μου φώναζε η μάνα μου ότι έχω αδυνατίσει επειδή δεν προλάβαινα να φάω γιατί έπρεπε να σε δέρνω”“Ναι εγώ φταίω πάλι δηλαδή; Όταν εσύ έσκαγες μπροστά στη μούρη μου με κάτι γυμνασμένα τεκνά μέχρι εκεί πάνω και όλο σούξου μούξου στα στενά και μετά κάνατε ότι δεν γνωρίζεστε για να μου ρίξεις στάχτη στα μάτια, ήταν καλά;”, “Η γκρίνια σου μας έφερε σε αυτό το σημείο. Τα μνημόνια, οι συντάξεις, οι περικοπές και οι απολύσεις, που κάθε τρείς και λίγο έβγαινες στα πεζοδρόμια λες και θα κατάφερνες τίποτα. Άντρας είμαι και εγώ, το χέρι μου θα το σηκώσω”, “Άρχισες πάλι τις γνωστές δικαιολογίες. Και ο πιτσιρικάς του Δεκέμβρη; Ο άλλος που χάθηκε μπροστά στα μάτια σου στο Κερατσίνι; Τους μαθητές μωρέ τι σε έπιασε να τους ξεσυνερίζεσαι;”

Μπαρούτι μυρίζει το γλέντι και είναι μέχρι κάποιος να πατήσει τη λάθος νότα. Οι μεν θέλουν ξαφνικά και με αγνούς σκοπούς, να γίνουν όλοι μια παρέα, ρίχνοντας φάπες μπας και πείσουν τους άλλους που δεν γουστάρουν τα μούτρα τους, σε μια γειτονιά που στα πεζοδρόμια της τραγούδησε ο Άσιμος, που στους τοίχους της ονειρεύεται η ελευθερία, που τα βράδια τραγουδιέται ένας καλύτερος κόσμος.

Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο. Είναι ένα μελίσσι που δεκάδες μέλισσες από όλα τα μέρη του κόσμου, στριφογυρίζουν πάνω από ουτοπίες. Ένα μελίσσι που αυτός που έχει ανάγκη να ξεμπερδεύει μαζί τους σε 3 μήνες, μάλλον δεν έχει δοκιμάσει το πεντανόστιμο μέλι του. Τώρα, τι ακριβώς θέλουν να αποδείξουν οι ένστολοι, που με γκλοπ και χημικά μάχονται όπως γράφουν στην ανακοίνωση τους τον αυταρχισμό και τη βία, καμία καούρα δεν έχω να καταλάβω. Άλλη μια επίδειξη δύναμης, με μπόλικη δόση προβοκάτσιας; Ό,τι και να είναι, αυτό που ποτέ δεν θα καταλάβουν ποτέ οι διοργανωτές αυτής της κακόγουστης φιέστας είναι ότι τα Εξάρχεια ανήκουν στα συνθήματα τους, στην αλληλεγγύη και στις παρέες που ενώνουν τις ιδέες τους τα βράδια.

Αν η αστυνομία θέλει να στήσει ένα πάρτυ εξαγνισμού, ας έρθει καλεσμένη σε αυτά που στήνουν οι πολίτες κάθε φορά που καλούνται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους και αυτών μαζί. Κάθε φορά που ψεκάζουν παππούδια και μαθητές, κάθε φορά που πυροβολούν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Ας πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές που η εγκληματικότητα μαστίζει τις γειτονιές, να τις καθαρίσουν από τους εμπόρους ναρκωτικών και φονιάδες και ας αφήσουν τον κομπλεξισμό τους με ανόητες φιέστες με τα Εξάρχεια. 

Και επείδη το καλό πάρτυ το κάνει η μουσική, έχουμε σε αποκλειστικότητα το τραγούδι με το οποίο οι νεόνυμφοι θα κάνουν την είσοδο τους…