Όταν ο Θησέας άφησε την Αριάδνη στη Νάξο, της χάρισε χωρίς να το ξέρει την αθανασία. Εκείνη παντρεύτηκε τον θεό Διόνυσο και έγινε από τις πρώτες κυρίες του Ολύμπου, βολοδέρνοντας πέρα δώθε με τον μίτο της. Μέθυσος και αλαζόνας ο Διόνυσος, έκανε έξαλλη την Αριάδνη που αποφάσισε να τιμωρήσει κάθε θνητό που έμοιαζε με τον σύζυγο της. Χιόνι πυκνό έγινε και έπνιξε στην κρύα της αγκαλιά όλα της γης τα ζωντανά, κάνοντας να υποφέρουν ακόμη και αυτά που δεν φταίνε. Ακόμη και αυτά που για αιώνες πληρώνουν τα καπρίτσια θεών και ανθρώπων. Ό,τι δεν κατάφερε ο Ποσειδώνας με τα κύματα και ο Δίας με τους κεραυνούς, το κατάφερε η ηλίθια η Αριάδνη.

Πανέτοιμη για νέες χειμερινές περιπέτειες μαζί της δήλωνε η ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε μαζί με τους μετερεωλόγους το όνομα της, στον μεγάλο χιονιά. Τα μέτρα που σκέφτηκε για τους ξεριζωμένους που ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές το καταχείμωνο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και έτσι έμεινε με το Instagram ανοιχτό να πέσουν οι πρώτες λευκές χορεύτριες. Τέλος παραμυθιού.

 

Σε Λέσβο και Σάμο, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετατραπεί σε ζωντανά πτώματα μέσα σε παγωμένες σακούλες. Κάθονται και βλέπουν το χιόνι που εσύ και εγώ ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναρωτιούνται σε ποιο πλάσμα σε αυτόν τον σκατοπλανήτη αξίζει αυτό το βασανιστήριο. Όχι, δεν με ενοχλούν οι φωτογραφίες με τα χιόνια. Μου αρέσουν τα χιονισμένα έλατα. Οι χιονισμένοι άνθρωποι δεν μου αρέσουν. Αυτοί, που επισκέπτονται τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με φρικτούς πόνους στους μυς και ορθοπεδικά από τον παγετό προβλήματα.

Μου αρέσει να βλέπω τα αναμμένα τζάκια και δίπλα τους να αχνίζει κάτι ζεστό που θα καίει το μέσα μου. Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που καίγονται ζωντανοί από φιάλες υγραερίου που σκάνε σε νάιλον σκηνές όπως έγινε τον Νοέμβρη. Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους ζεσταίνοντας τα χέρια τους.

Χωρίς καθόλου σχεδόν θέρμανση και χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, τολμάμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα το 2017, που έκανε ποδαρικό σε σκηνές που καλύπτονται από φύλλα πλαστικού; Σκηνές που σπάνε διαρκώς το ατομικό τους ρεκόρ, με θερμοκρασία που παγώνει στους 0 βαθμούς. Άνθρωποι ανασαίνουν τη ζωή τους στους 0 βαθμούς γαμώ τον πολιτισμό μου.

3.500 σώματα προσπαθούν να χωρέσουν σε χώρο δυναμικότητας μικρότερο των 2.000 στη Λέσβο. Σου λέει, χνώτα ο ένας χνώτα ο άλλος μπορεί να αρρωστήσουν, θα ζεσταθούν όμως. Φίνα! Και λες με το θεόφτωχο μυαλό σου. Τόσα ξενοδοχεία στο νησί, τόσα ανοίκιαστα δωμάτια περιμένουν τις 40 μέρες του καλοκαιριού να ζωντανέψουν. Γιατί να μην φιλοξενήσουν μελλοθάνατους; Μήπως δεν κονόμησαν αρκετά από τους πρόσφυγες όλο αυτό το διάστημα, που οι Σύροι τους τα ακουμπούσαν χοντρά;

Δεν θέλουν παιδί μου σου λέω! Γουστάρουν να κάνουν τις συνελεύσεις τους πρώτα, να φιλοσοφήσουν τις μπαρούφες τους και μετα αν κατά τύχη δεν έχει πεθάνει κανένας, το βλέπουνε. Είναι φοβερό πως αυτό ο λαός μπορεί να ξαπλώσει με τόση φινέτσα στα σκατά. Και έλα να μου μιλήσεις εσύ για ανθρωπιά, από ένα κράτος που φτιάχνει ζωντανούς χιονάνθρωπους και έναν λαό που ροκανίζει το καρότο από της μύτη τους.  

Καθόλου δεν με νοιάζει να σας αραδιάσω ποιος πιστεύω ότι φταίει για αυτό το χάλι. Με νοιάζει ποιος θα σώσει αυτούς τους ανθρώπους, ποιος θα επιδείξει την παραμικρή τσίπα, χωρίς φυσικά να έχω μεγάλες προσδοκίες. Δεν είναι εγκληματίες οι άνθρωποι αυτοί. Που και να ήταν αυτή η ξεφτίλα δεν θα τους άξιζε. Δεν είναι κατεψυγμένα ψάρια, δεν είναι κονσέρβες που αντέχουν στο χρόνο.

Όσο για την απαγόρευση της λήψης φωτογραφιών από αυτήν την κατάντια, θέλω να πω ότι ό,τι είχαμε να δούμε το είδαμε. Δεν χρειάζονται πάντα οριζόντια νεκρά κορμιά στις οθόνες μας για να ανατριχιάσουμε. Δόξα τον όποιο θεό σας, μας έχετε εκπαιδεύσει καλά στο να αηδιάζουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους…