Το καλοκαίρι είναι εδώ και για μερικούς μοιάζει με ψέμα. Ok, ο καιρός εξακολουθεί να κάνει τα νεύρα μας κορδέλες, όμως το ημερολόγιο έχει ξεκάθαρο μήνυμα που χτυπάει ασταμάτητα το βιολογικό ρολόι των διακοπών μας. Και επειδή δεν θα μας αφήσουν να χαλαρώσουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέχρι τις εκλογές, εμείς βρήκαμε με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε να ακούμε όλα τα σκατά που θα ρίχνουν καθημερινά στη μούρη μας, εύκολα και δροσερά.

Ακολουθούν ποτάρες που θα κάνουν την αρχή του καλοκαιριού ακόμη πιο γαμάτη, όπου και αν σε βρίσκει αυτή. Τσέκαρε τι θα ζητήσεις από τον μπάρμαν…

1. Κούβα-Mojito

Η υπογραφή της Κούβας στα cocktails, είναι το Mojito. Η ιστορία του πάει πίσω στον 16ο αιώνα, όταν ο Francis Drake και οι σύντροφοι του ήπιαν ένα μίγμα αφινίριστο ρούμι, χυμό lime, και φύλλα μέντας. Διάσημο με τη σύγχρονη μορφή του έγινε όταν το έπινε ο Χέμινγουεϊ στο “Le Bodeguita del Medio” της Αβάνας και ο James Bond στο “Die another day”.

2. Γρενάδα – Calabash rum cocktail

Η Γρενάδα παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχοκάρυδου -εξ ου και το όνομά του, το “Spice Isle”. Δεν είναι έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι το προϊόν αυτό αποτελεί συστατικό σε πολλά κλασικά ποτά του νησιού. Το ρούμι Calabash, θέλει λευκό ρούμι River Antoine, με σιρόπι Grenadian αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο, φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη και -για το χρώμα- μια πρέζα μπλε Curacao. Όλο αυτό, ολοκληρώνεται με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

3. Τζαμάικα – Planter’s Punch

Το ρούμι είναι το κύριο συστατικό στα κοκτέιλς της Τζαμάικα. Η διεθνή ένωση Bartenders, συστήνει για τα Planter’s Punch: μαύρο ρούμι, χυμό λεμονιού, σιρόπι γρεναδίνης, αγκοστούρα, βότανα και μπαχαρικά που προέρχονται από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

4. Δομινικανή Δημοκρατία – Mama Juana

Περιγράφεται από τον οδηγό Lonely Planet στην Δομινικανή Δημοκρατία, ως η “σπιτική εκδοχή του Viagra”. Το κατασκεύασμα αυτό δεν είναι ακριβώς κοκτέιλ, αλλά μάλλον ένα ισχυρό μίγμα από βότανα, μέλι, κρασί, ρούμι και αποξηραμένο φλοιό, που τα αφήνουν μαζί για ένα μήνα. Πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά στη θεραπεία των ασθενειών και την αντικατάσταση των βιταμινών. 

5. Τρινιντάντ – Blanchisseuse Rum Punch

Το Blanchisseuse Rum Punch, είναι μοναδικό στο Τρινιντάντ και ονομάστηκε έτσι μετά από ένα beach party στο Blanchisseuse, ένα χωριό στη βόρεια ακτή. Είναι ένα κοκέιλ που φτιάχνετε στην συγκεκριμένη περιοχή επειδή χρειάζονται συγκεκριμένα φρούτα που ευδοκιμούν εκεί.

6. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι – Painkiller

Το κοκτέιλ-παυσίπονο, το λέει και το όνομά του. Φτιαγμένο με Rum Pusser, προέρχεται από το Soggy Dollar Bar στο νησί Jost Van Dyke στα BVIS, όπου η αγγλίδα ιδιοκτήτης Daphne Henderson είχε γίνει διάσημη για τα δυνατά κοκτέιλ ρούμι. 

7. Πουέρτο Ρίκο – Pina Colada

Η Pina Colada έχει γίνει ίσως το πιο διάσημο κοκτέιλ του κόσμου και σημαίνει “στύβω ανανά”. Το ποτό αυτό στην πραγματικότητα δεν το κατοχύρωσαν οι κάτοικοι της Καραϊβικής, αλλά ένα άτομο που ονομαζόταν Ricardo Garcia, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1914. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε κατά τύχη, όταν οι κόπτες καρύδας κατέβηκαν σε απεργία και ο Garcia χρειάσθηκε κάτι για να αντικαταστήσει τον χυμό ανανά στα κοκτέιλς αλκοολούχων, για τους επισκέπτες στο Caribe Hilton Hotel, στο Πουέρτο Ρίκο. Στο κοκτέιλ Coco-Loco, αντικατέστησε το χυμό ανανά με χυμό καρύδας και το pina colada γεννήθηκε.

8. Μπαχάμες – Bahama Mama

Πιστεύεται ότι αυτό το περίπλοκο κοκτέιλ, έγινε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, όταν οι Μπαχάμες αποτελούσαν hotspot λαθρεμπορίου. Γίνεται με δύο είδη ρούμι και μερικές από τις πολλές παραλλαγές του περιλαμβάνουν, επίσης, λικέρ καφέ και καρύδας. Είναι ένα δημοφιλές all-rounder, συχνά σερβίρεται μέσα σε καρύδα.