Δεν ξέρουμε για σας, αλλά εμείς ένα σήκωμα φρυδιού γεμάτο γνήσια απορία το είχαμε αυθόρμητα, μαθαίνοντας το πόρισμα έρευνας σύμφωνα με την οποία η Αθήνα (μας) είναι η πιο μοσχομυριστή πόλη στον κόσμο.

Από την άλλη, ΟΚ, δεν έχουμε μυρίσει και τις 30 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που έβαλε η HAYPP στο μικροσκόπιο της έρευνας της. Μπορεί να ‘ναι κι έτσι, τι να πούμε. Όπου HAYPP, βρετανική εταιρεία που κατά βάση βοηθάει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα και να στραφούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η πρώτη, εύλογη, απορία είναι πώς στα κομμάτια ορίζεται κάτι τόσο αυθαίρετο όσο «η καλύτερη μυρωδιά». Ναι, είναι σαφές και θέλουμε να πιστεύουμε κοινά αποδεκτό, το τι βρωμάει και τι όχι. Αλλά κατά τα λοιπά, το πλαίσιο μας φαίνεται μάλλον αόριστο και συγκεχυμένο.

Μια κάπως καλύτερη εικόνα για τα data που βασίστηκαν τα αποτελέσματα λαμβάνουμε μαθαίνοντας πως οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η καθαριότητα και η αναλογία των ανθοπωλείων, των αρτοποιείων και των αρωματοπωλείων.

Γι’ αυτό τους μύρισε ωραία η Αθήνα

Ψωμί, λουλούδια και κολόνιες, κοντολογίς. Εκεί δομήθηκε η διεθνής επιτυχία, ο εθνικός θρίαμβος του “and the winner is… Athens”. Και έτσι δικαιολογήθηκε, από τους ερευνητές:

«Πολυσύχναστες λαϊκές αγορές, άρωμα φρέσκων προϊόντων, βοτάνων και λαχταριστών ελληνικών λιχουδιών διαχέεται στον αέρα. Η Αθήνα είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις, με 8,3 στα 10 στο μέτρο μυρωδιάς. Από την τραγανή τυρόπιτα μέχρι το σιροπιαστό γλυκό μπακλαβά, τα αρτοποιεία της πόλης προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση στην όσφρηση.

Η Αθήνα είναι επίσης ένας λουλουδάτος παράδεισος, με 31 ανθοπωλεία και 22 αρωματοπωλεία ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι το ντελικάτο άρωμα απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Η δέσμευση της πόλης για την καθαριότητα αντικατοπτρίζεται επίσης στον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI), με βαθμολογία 56,2. Επομένως, την επόμενη φορά που σχεδιάζετε ένα ταξίδι, μην ακολουθείτε την καρδιά σας – ακολουθήστε τη μύτη σας».

Αν εσύ τώρα, Αθηναίε αναγνώστη, μυρίζεις σκουπίδια και καυσαέριο δίπλα στο σπίτι σου και ως εκ τούτου σου έρχεται να βρίσεις αυτούς που πήγαν και έδωσαν πρωτιές και έγραψαν τέτοια πράγματα, να το ξέρεις, έχεις την κατανόησή μας…

Για την ιστορία, αυτές είναι οι 10 πιο μυρωδάτες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα πάντα βέβαια με την εν λόγω έρευνα, η Αθήνα δηλαδή και 9 άλλες:

Αθήνα, Ελλάδα

Παρίσι, Γαλλία

Ζυρίχη, Ελβετία

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Λουξεμβούργο

Λευκωσία, Κύπρος

Κοπεγχάγη, Δανία

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Βαλέτα, Μάλτα

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Νιώσατε… εθνική ανάταση; Εμείς πάντως θυμηθήκαμε ένα πολύ ωραίο τραγούδι των Locomondo, με αυτό τα λογάκια να κάνουν το ξεκίνημα: «Κάτι συμβαίνει σε κάποια γειτονιά / κάτι μυρίζει καλά / Υπάρχει κάτι στον αέρα απόψε / που μας δίνει φτερά»…