Το θέμα δεν είναι απλά να πάρεις στα χέρια σου τα σκοινιά, αλλά να ξέρεις να κατευθύνεις και τις μαριονέτες! Και ο συγγραφέας George R.R. Martin υποβάλει όλους τους χαρακτήρες του σε ένα συνεχές μαρτύριο. Εκεί που φαίνεται πως έχουν στην κατοχή τους τα σκοινιά, αντιλαμβάνονται πως οι μαριονέτες δεν… υπακούν. Όχι γιατί επαναστάτησαν, αλλά γιατί απλώς δεν ξέρουν να τις κατευθύνουν. 

Η προσέγγιση που κάνει στην πολιτική ο συγγραφέας των επικών βιβλίων, είναι από τη μοχθηρή ματιά των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στην εξουσία. Ο εθισμός και η έλλειψη της εθιστικής ουσίας, κάνουν τους… παίκτες του Game of Thrones αδύναμους,ευάλωτους, χωρίς καθαρό μυαλό την ώρα της κρίσης. Εκτός από έναν που διατηρεί την ψυχραιμία του και διαμορφώνει την ατζέντα, τον Tywin Lannister, όλοι οι άλλοι ήρωες της βιβλίων έχουν τις στιγμές τους. Άλλοτε καλές, άλλοτε… τραγικά οδυνηρές, σχεδόν θανατηφόρες.

Δεν είναι πως ο συγγραφέας του Game of Thrones, George R.R. Martin, έχει ανακαλύψει την πυρίτιδα ή κάνει βαθιά τομή στις πολιτικές πρακτικές. Είναι όμως αυτό το παιχνίδι που στήνει γύρω από τα μαθήματα πολιτικής που κάνουν, τόσο τα βιβλία όσο και τη σειρά, να είναι -σχεδόν- σοκαριστικά!

Άλλωστε. όπως τονίζει και η Cercey Lannister στον… αγαθό και τίμιο Νεντ Σταρκ, “Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι του Θρόνου, ή κερδίζεις ή πεθαίνεις”.

Και αυτά είναι κάποια από τα μαθήματα πολιτικής που είδαμε στη σειρά:

Άρτος και θεάματα

Ο Τύριον, που έχει γίνει υπεύθυνος των Οικονομικών του Βασιλείου, καλεί τη γιαγιά της νύφης Μάρτζερι, για να συζητήσουν για τον βασιλικό γάμο. “Πολυέξοδος” είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδει στο γάμο ο “Νάνος” και μάλιστα σε περίοδο πολέμου. “Η λέξη ‘πολυέξοδος’ είναι η μόνη που ταιριάζει σε βασιλικό γάμο”, του αντιτείνει η γιαγιά και του απαριθμεί πόσα έχει συνεισφέρει η οικογένεια της νύφης, σε τρόφιμα και στρατιώτες, για να υποστηρίξει τον Βασιλιά. Ολοκληρώνοντας την κουβέντα της, σημειώνει με νόημα… “Αυτός ο γάμος θα κάνει τον κόσμο να ξεχαστεί για λίγο. Και είναι καλύτερο να προσφέρουμε εμείς τα δημόσια θεάματα στο λαό, παρά να οργανώσει ο λαός ένα, με εμάς πρωταγωνιστές”.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσοι και πόσοι έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό, από… Αυτοκράτορες μέχρι δικτατορικά καθεστώτα!

Σκότωσε τον δελφίνο

Όταν τα ίχνη της τελευταίας απογόνου του πρώην Βασιλιά εντοπίζεται κάπου στα πέρατα της… υφηλίου, οι κυνικοί βασιλικοί σύμβουλοι προσπαθούν να πείσουν τον νέο, να τη σκοτώσει, ειδικά από τη στιγμή που μαθαίνουν πως είναι σύζυγος ενός βάρβαρου Βασιλιά και έγκυος. Αυτός που αντιτίθεται είναι ο Νεντ Σταρκ, το τίμιο “Χέρι του Βασιλιά”.

Την ίδια πρακτική ακολούθησε και η Σέρσεϊ, όταν ο γιος της ανέβηκε στο θρόνο. Γνωρίζοντας πως το χόμπι του Βασιλιά – συζύγου της ήταν να σπέρνει… μπάσταρδα, διατάσσει τη Βασιλική Φρουρά να σκοτώσει βρέφη και μικρά μωρά, για να μην τεθεί ποτέ θέμα στη διαδοχή του θρόνου. Κάτι σαν Ηρώδης δηλαδή, σε γυναικεία έκδοση.

Οι κυνικοί προνοούν, λοιπόν. Σκότωσε τώρα που μπορείς… ίσως αύριο να είναι αργά!

Τιμούμε τους δανειστές μας

Όταν ο Τύριον αναλαμβάνει υπεύθυνος Οικονομικών του Βασιλείου διαπιστώνει πως τα δάνεια είναι τεράστια και ειδικά από συγκεκριμένες πηγές. Όταν ο πολεμοχαρής σωματοφύλακάς του, του λέει πως δεν είναι ανάγκη να αποπληρωθούν, ο πανέξυπνος Τύριον του απαντά πως από τη στιγμή που είναι σε πόλεμο, οι δανειστές θα προτιμήσουν να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν τους αντιπάλους, όταν διαπιστώσουν πως τα χρέη του Βασιλείου δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

Άλλωστε, οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο με την ανδρεία, αλλά κυρίως με τα χρήματα! Επίκαιρος όσο ποτέ…

“Όποιος δεν είναι εμείς είναι εχθρός μας”.

Η Βασίλισσα διδάσκει τον γιο της το πρώτο και βασικό μάθημα. Η οικογένεια πάνω από όλα, καμία εμπιστοσύνη σε κανέναν. Μία από τις πιο “δολοφονικές” ατάκες στη σειρά των βιβλίων του George RR Martin. Η Σέρσεϊ γαλουχημένη από τις συμβουλές του πατέρα της, δίνει στα παιδιά της να καταλάβουν τι πρεσβεύει το βαρύ επίθετο της οικογένειάς τους.

Συμβουλή που αντέχει στο πέρασμα των αιώνων…

Μην δείχνεις οίκτο στον εχθρό σου (τουλάχιστον μέχρι να τον νικήσεις)

Ο Νεντ Σταρκ είναι ένας τίμιος Άρχοντας από τον Βορρά, πολύ καλός στρατιωτικός, με αξίες. Όταν όμως βρίσκεται στη Βασιλική Αυλή ως Νο2 και υπηρετεί τον φίλο του Βασιλιά, Ρόμπερτ Μπαράθιον, ως το “χέρι του Βασιλιά”, τότε οι αρετές αυτές ελαχιστοποιούνται, αφού άλλα είναι τα ταλέντα που θα πρέπει να διαθέτει κανείς.

Όταν ανακαλύπτει πως η Βασίλισσα όχι απλά απατούσε τον σύζυγό της, αλλά τα παιδιά τους ήταν καρπός του έρωτα της με τον… αδερφό της, τότε ο “τίμιος” Σταρκ κάνει το μεγάλο λάθος.

Αποκαλύπτει στον εχθρό του, τη Βασίλισσα δηλαδή, πως τα γνωρίζει όλα και της συνιστά να πάρει τα παιδιά της και να φύγει.

Η Βασίλισσα, μαθημένη από ραδιουργίες, κινείται γρήγορα… Μέσα σε λίγες ώρες, ο Βασιλιάς είναι νεκρός, ο γιος της χρίζεται “διάδοχος” και ο Σταρκ χάνει το κεφάλι του ως “προδότης”.

Αυτά παθαίνει όποιος υποτιμά τον εχθρό του.

Ο εφησυχασμός και υποτίμηση των καταστάσεων… σκοτώνει!

Εν μέσω πολέμου, οι Σταρκ θέλησαν να στήσουν χαρές και γλέντια. Ο γάμος του ξαδέλφου Σταρκ με την κόρη του Γουόλντερ Φρέι, αποτελούσε μια καλή αφορμή για να ξεφύγουν λίγο από τη ζωή του στρατιώτη. Πήγαιναν, όμως, στο στόμα του… λύκου! Ειρωνία; Ναι! Γιατί ο άνθρωπος που είχαν απέναντί τους, ήταν εκείνος που είχαν εξαπατήσει. Αφέλεια; Ναι. Τι και αν μητέρα Κέιτλιν είχε πληροφορήσει για το επικίνδυνο… ποιόν του ανδρός. Ο Σταρκ με τα πρωτοπαλίκαρά του πήγαν στο γάμο σαν πρόβατα στη σφαγή. Έτσι, παρακολουθήσαμε μια από τις πιο σκληρές σκηνές της σειράς. Σχεδόν γενοκτονία για τους Σταρκ, αφού ο νεαρός Βασιλιάς, η μητέρα του, η σύζυγός του και το αγέννητο παιδί του, σφαγιάστηκαν!

Ο κυνικός μετρ της στρατηγικής, Τάιγουιν Λάνιστερ, μην έχοντας κανέναν ηθικό φραγμό παρέδωσε ένα ακόμη μάθημα στρατηγικής. Δεν πρόκειται για ανδραγάθημα, αλλά για δολοφονία. Αν υπήρχε ΟΗΕ θα τον δίκαζαν για εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν υπήρχε. Και αν οι Σταρκ έχουν μια δικαιολογία για την υποτίμηση του Γουόλντερ Φρέι, 

Δίδαγμα: Μην κοιμάσαι ποτέ. Γιατί ο εχθρός μπορεί να είναι… ξύπνιος!