Κάποιο μεσημέρι ενός Σεπτέμβρη η τηλεόραση του σαλονιού, ήταν ανοιχτή και συντονισμένη στην συχνότητα του star! Σαββατοκύριακο και η οικογένεια άραζε την πέτσα της στην τοποθεσία Αιγάλεω. Ι’ll be there for you, cause you there for me too, ακουγόταν από την οθόνη και εγώ βιάστηκα να κοροϊδέψω το χαζοτράγουδο. Μιας και δεν υπήρχε ιντερνέτ που έλεγε και η γιαγιά μου να χαζέψουμε στο youtube, κάθισα να δω τι είναι τούτο το FRIENDS, ή τα Φιλαράκια όπως έγραφε η μετάφραση του Τηλεθεατή που μελετούσαμε ενδελεχώς όλοι στην οικογένεια, τω καιρώ εκείνω!

​Κάθομαι λοιπόν και εγώ να δω τι είναι αυτά τα φιλαράκια και βλέπω έναν Τζόι, μια Ρέιτσελ, έναν άλλο με το γελοίο όνομα Τσάντλερ, μια Μόνικα, μια ολίγον καμένη ονόματι Φίμπι και έναν Ρος που του αρέσουν οι δεινόσαυροι! Όλοι αυτοί οι περίεργοι τύποι πίνουν τον καφέ τους στο Central Perk στην Νέα Υόρκη και διαγωνίζονται στο ποιος γνωρίζει καλύτερα τον άλλο. Μόνικα και Ρέιτσελ vs Τσάντλερ και Τζόι. Το στοίχημα χοντραίνει και από λίγα δολάρια, φτάνει στο διαμέρισμα των κοριτσιών. Τα αγόρια κερδίζουν το επεισόδιο τελειώνει και ο 14χρονος εαυτός μου θέλει και άλλο από αυτά τα Φιλαράκια! Και ενώ έχω πέσει σε μίνι κατάθλιψη και σκέφτομαι τι θα απογίνω, τσουπ το αγαπημένο Star Channel βάνει και άλλο επεισόδιο.

Ήξερα πλέον ότι τα μεσημέρια κάθε σαββατοκύριακου ήταν καπαρωμένα από εκείνη την παρέα που δημιούργησαν οι David Crane & Marta Kauffman το 1994 με πρωταγωνιστές τους Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, David Swimmer, Mathew Perry. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, τότε που είχαμε βάλει filmnet εμένα με δάκρυα στα μάτια να αποχαιρετώ την σειρά, 2 μέρες μετά το τελευταίο της επεισόδιο στις 6 Μαΐου 2004 και να κάνω τον καμπόσο σε φίλους και γνωστούς, επειδή ήξερα τι γίνεται στο τέλος. H σειρά έπαιξε για 10 ολάκερες σεζόν στο NBC σε σύνολο 236 επεισοδίων και πέρασε στην ιστορία σαν την καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών! Όποιος διαφωνεί να έρθει να μου το πει, γιατί για τα Φιλαράκια ΜΑΛΩΝΩ αν χρειαστεί. Καταλάβατε ΓΑΤΑΚΙΑ;

Μεγαλώνοντας όποιον γνώριζα και διαφωνούσε τους έβαζα στην θέση τους. Και όπως πολύ σοφά μου έχουν πει: άνθρωπο που δεν του αρέσουν τα Φιλαράκια μην τον εμπιστεύεσαι! Γνωρίζω πως είναι υπερβολική τούτη η κρίση, αλλά πράγματι όσο και αν δεν το πίστευα υπάρχουν κάποιες φαρμακερές οχιές εκεί έξω, που δεν τους αρέσουν τα Φιλαράκια. Ας τους βάλουμε στην θέση τους λοιπόν! Η σειρά που έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη από την κατάθλιψη, στήνει τους χαρακτήρες της σε ένα παραδοσιακό αμερικάνικο studio και μέσα από πανέξυπνο χιούμορ πηγαίνει αυτό που καλούμε κωμωδία καταστάσεων, ένα μην πω και δύο, ή μάλλον για να ακριβολογώ πολλά βήματα παρακάτω!

Καμία κωμική σειρά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν κράτησε ποτέ τόσο ψηλά τον πήχη και στις 10 σεζόν. Αν δεν με πιστεύετε δείτε πόσο κοίλιασε το Big Bang Theory, το 2 and a Half Men και το How I Met Your Mother για του λόγου το αληθές. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις συγκρίσεις και ας μιλήσουμε για το τι είναι τα Φιλαράκια. Η σειρά δηλαδή που πρωτοτύπησε και πέρασε σε εκατοντάδες εκατομμύρια σπιτικά ανά τον κόσμο, 2 μαμάδες που μεγάλωναν ένα παιδί, την έννοια της παρένθετης μητέρα όταν η Φίμπι γέννησε τα παιδιά του αδερφού της (δεν έγινε όσο λάθος ακούστηκε), τον drag queen μπαμπά του Τσάντλερ (με την Κάθλιν Τέρνερ να κόβει κώλους σε έναν αξέχαστο ρόλο) και την υιοθεσία μέσω της αξιάγαπητης προσπάθειας του Τσάντλερ και της Μόνικα να γίνουν γονείς!

Τα Φιλαράκια είναι ο Γκάνθερ και ο ανομολόγητος έρωτας στην Ρέιτσελ, η πάπια και το κοτοπουλάκι που μεγάλωσε και έγινε κόκκορας, οι γονείς του Ρος, ο Τζόι να τρώει ότι υπάρχει στο ψυγείο επειδή εκείνο χάλασε. Είναι ακόμη ουνάγκι, τα φρύδια του Τζόι και το υπέροχα αηδιαστικό άγγιγμα του Τσάντλερ, η Τζάνις, ο Ρος και η Ρέιτσελ μαζί, ο Ρος και η Ρέιτσελ χώρια, ο Μπραντ Πιτ να μισεί την Τζένιφερ Άνιστον, εκείνη η αχώνευτη η Emily, ο Mr Hugsy, το μαύρισμα του Ρoς, ο Μαρσέλ, το επεισόδιο με τις ψεύτικες προφορές. Είναι ακόμη το επεισόδιο με την γέννα της Ρέιτσελ, ο Ρος να φοράει γυναικεία μπλούζα, η νύχτα ζωντανών νεκρών δέντρων, το τουρνουά πινκ πονκ, το καλύτερο παιχνίδι έβερ, Bamboozled, o Mr Heckles, o Ugly Naked Guy, η Μόνικα και ο Τσάντλερ μαζί, η Μόνικα και ο Τσάντλερ να κρύβουν ότι είναι μαζί, τα γαλλικά του Τζόι, το μουστάκι του Tom Selleck, η Julia Roberts και ο Jean Claude Van Damme, μα πιο πολύ οι 6 φίλοι μαζί να πηγαίνουν για καφέ στο Central Perk. Μεγαλώσαμε μαζί τους και εκείνοι μεγάλωσαν μαζί μας.

Kudos στην καλύτερη σειρά όλων των εποχών! Τιμή και δόξα στους Friends!