Αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική κοινωνία, αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά στην Ελλάδα ξέρεις τι θα δεις; Εξυπνάκηδες, καυγατζήδες, καλόκαρδους, ξεροκέφαλους, φιλόξενους, ξερόλες… Γαλατικό Χωριό! Αυτό θα δεις.

Μικρό, ανυπότακτο, και τριγύρω Ρωμαίοι… Αυτό που λείπει ωστόσο απ’ το Γαλατικό Χωριό μας, είναι το πιο βασικό. Όχι, ούτε μαγικό ζωμό χρειαζόμαστε, ούτε μαγκανίες και κόλπα. Τον Αστερίξ χρειαζόμαστε! Γιατί αυτός ο τυπάκος, κατάφερε μες στις περιπέτειές του (που έφτασαν σ’ εμάς μέσ’ απ’ την ιδιοφυή πένα του Ρενέ Γκοσινί) να λύσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 προβλήματα που 16 Έλληνες πρωθυπουργοί δεν μπόρεσαν (;) να λύσουν. Κι ακόμα 16 που ‘ναι να ‘ρθουν δεν θα μπορέσουν.

Οπότε, επίτρεψέ μου σήμερα να σου κάνω κουβέντα για τον Αστερίξ…

Εναντίον Καπιταλισμού | Οβελίξ και ΣΙΑ

Είδε κι απόειδε ο Καίσαρας με τις επιθέσεις που πάντα έτρωγαν φάπες απ’ το μαγικό ζωμό, κι έβαλε πιο δόλια μέσα για να διαλύσει τους Γαλάτες. Τι έκανε; Έμπασε μέσα εκεί τον καπιταλισμό! Ο αθώος Οβελίξ γνωρίζει το χρήμα, την προσφορά και τη ζήτηση, τις τιμές που ανεβαίνουν και πέφτουν. Κι έτσι γεννιέται η πρώτη επιχείρηση του Χωριού, η “Οβελίξ και ΣΙΑ“. Κι ο συμπαθής χοντρός λατόμος με χαμηλό στήθος, γίνεται ο πιο σκληρός καπιταλιστής του ντουνιά!

Η ξαφνική είσοδος της άκρατης επιχειρηματικότητας απειλούσε να διαλύσει για πάντα την αρμονία του Γαλατικού Χωριού, μέχρι που ο Αστερίξ σκέφτηκε σαν πραγματικός οικονομολόγος. Οι Ρωμαίοι θέλουν μενίρ; Θα τους δώσουμε. Θα τους δώσουμε πολλά! Εξασφάλισε μαγικό ζωμό για όποιον ήθελε να παράξει μενίρ, οι συγχωριανοί του είδαν το μέλι και κάνανε ντου στη μάχη της ελεύθερης αγοράς. Ξάφνου οι Ρωμαίοι είχαν τόσα μενίρ που δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Και το σύστημα γκρεμίστηκε απ’ τα ίδια του τα θεμέλια. Νόμπελ οικονομικών στο Γκοσινί, και Υπουργείο Οικονομικών: κύριος Αστερίξ. Σταυρός. Προχωράμε.

Εναντίον Γραφειοκρατίας | Οι 12 Άθλοι του Αστερίξ (Το Σπίτι της Τρελής)

Ο 8ος απ’ τους 12 άθλους των δύο Γαλατών, δεν είχε μάχη με Αμαζόνες ούτε καμιά Λερναία Ύδρα. Θεωρητικά ήταν πολύ εύκολη δουλειά: έπρεπε να πάρουν ένα Φύλλο Πορείας από μια δημόσια υπηρεσία. Όμως εσύ κι εγώ είμαστε Έλληνες, και ξέρουμε ήδη πως η Αμαζόνα είναι ραντεβουδάκι σε σινεμά μπροστά στο τέρας της γραφειοκρατίας. Σκάλες, πόρτες, δημόσιοι υπάλληλοι, έντυπα, χαρτόσημα, ο μαγικός ζωμός δεν μπορούσε να βοηθήσει, ο Οβελίξ απελπίστηκε, ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Όμως ο Αστερίξ δεν το ‘βαλε κάτω. “Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί, θα τους τρελάνουμε εμείς!” σκέφτηκε. Άρχισε να ζητάει ένα έγγραφο που δεν υπήρχε, ο κρατικός μηχανισμός τα ‘χασε. Άρχισε να ψάχνει και να πνίγεται στο ίδιο του το μπάχαλο, και ξάφνου το “Φύλλο Πορείας Α38” (που υπήρχε!) ήταν πολύ εύκολο κι απλό να βρεθεί. Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης: κύριος Αστερίξ. Σταυρός. Προχωράμε.

Εναντίον Εθνικής Φαγωμάρας | Το Δώρο του Καίσαρα

Ο πονηρός Καίσαρας δίνει “δώρο” το Γαλατικό Χωριό που ΔΕΝ του ανήκει, κι ένας κακόμοιρος ξενοδόχος της πόλης βρίσκεται να διεκδικεί την ηγεσία απ’ το Μαζεστίξ. Η προεκλογική μάχη; Σκληρή. Πολιτικά παιχνίδια; Πολλά! Τότε όμως, ο Αστερίξ έφερε το νέο: οι Ρωμαίοι κάνανε ντου στο απορυθμισμένο Χωριό. Κι όλα σταμάτησαν ως δια μαγείας, γιατί μπροστά στους ρωμαϊκούς καταπέλτες η φαγωμάρα… τη βόλτα της! Το πολιτικό κόστος έγινε “πουρμπουάρ”, οι εγωισμοί πήγαν περίπατο κι αυτό είναι ΛΟΓΙΚΟ. Το λοιπόν, Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών: κύριος Αστερίξ. Σταυρός. Προχωράμε.

Εναντίον Εργασιακών, Αυθαιρέτων και “Ανάπτυξης” | Η Κατοικία των Θεών

Σε τούτο το επεισόδιο, ο φιλαράκος βάζει στη θέση τους μια σειρά από πράγματα. Τα σχέδια της Ρώμης για συγκρότημα σπιτιών με λουτρά κι εμπορικό στο δάσος έξω απ’ το Χωριό, δεν θα περνούσαν τόσο εύκολα. Θες οικοδομές, κύριε Καίσαρα; Διαπραγματεύσου με τους σκλάβους ελεύθερους εργάτες:

Θες να γεμίσεις τον τόπο εμπόριο και πωλήσεις, κύριε Καίσαρα; Πρέπει ν’ αφήσεις χώρο και για τις τέχνες και τα γράμματα. Αλλιώς…

Και μην ξεχνιόμαστε. Άδειες, κτηματολόγια, μα πάνω απ’ όλα ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Θες να χαλάσεις το δάσος; Πρώτα θα βρεις σπίτι για τα ζώα και τα πουλάκια:

Γιατί αν δεν το κάνεις, ολημερίς θα χτίζεις, το βράδυ θ’ αναδασώνουμε!

Υπουργείο Χωροταξίας, Δημοσίων Έργων, Εργασίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος: κύριος Αστερίξ. Σταυρός. Προχωράμε!