Aς πάρουμε την ιστορία από την αρχή φίλες και φίλοι και αγαπητά μου παιδιά. Αν ξέρετε ποιος είναι ο Tuff Gong μπορείτε ελεύθερα να συνεχίσετε να διαβάζετε, αν όχι τότε μάθετε πως μιλάμε για τον Bob (όχι τον Μάστορα) Marley και κάπου εδώ με αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον σας μπορούμε να σας οδηγήσουμε εκεί που θέλουμε, με δόλιο ομολογουμένως τρόπο.

Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στον Bob Marley και την σημασία αυτού στην σύγχρονη μουσική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της οικουμένης, καθώς θα χρειαστούμε όλο το διαδικτυακό μελάνι του σύμπαντος. Νομίζω πως ο χαρακτηρισμός του ως πατέρας της reggae φτάνει και περισσεύει και μας μένει να φτιάξουμε και καλύμματα για τους καναπέδες. Το θέμα μας ωστόσο κυρίες και κύριοι εδώ δεν είναι ο Bob Marley αλλά ο πιο νέος και επιτυχημένος γιος του, Damian Marley. Όσο και αν ζηλέψουν τα αδέρφια του, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, διότι ζούμε κυρίως για το καθαρό το κούτελο σε αυτή την κοινωνία. Ο Damian λοιπόν ή Jr Gong όπως αυτό-αποκαλείται τιμώντας και τον πατέρα του, σκάει μύτη στο φετινό Release για το οποίο χρειάζεσαι δυο τεφτέρια από τα παλιά, τα σωστά, τα πρόστυχα του ψιλικατζίδικου στο γράψε σβήσε για να θυμάσαι όλες τις ημερομηνίες του και εγκαινιάζει το μεγαλύτερο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Ελλάδας που φέτο θα τρίβει τα ματάκια της με όλα όσα θα δει στην Πλατεία Νερού.

Επανερχόμεθα στον Damian Marley, καθότι ξεφύγαμε πάλι και μας συγχωρείτε για αυτό. Στις 7 Ιουνίου θα πάρει θέση αφού προηγηθούν οι Junior SP,  Gobey & P-Gial Hollie Cook, Third World, στο μεγάλο stage που θα χει στηθεί από νωρίς για να κουνήσει το ελληνικό κοινό στους ρυθμούς του, ή να κουνηθεί το ελληνικό κοινό στους ρυθμούς του αν προτιμάς!

Σημείωσε λοιπόν κάποια βασικά για να μην πιαστείς αδιάβαστος, όταν οι fans του συζητούν και εσύ μένεις στην απέξω, κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι σαν κουταβάκι σε παρμπρίζ! Ο Damian ξεκίνησε πριν 40 χρόνια και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 12 δίσκους, με τελευταίο χρονικά το “Stony Hill”. Έχει πάρει τα Grammy του και παρότι είναι το παιδί με τη μεγαλύτερη κορνίζα στο σπίτι των Marley, δεν γύρισε την πλάτη στα αδερφάκια του Stephen, Ky-Mani, Julian και Ziggy, αλλά έπαιξε μουσική μπαλίτσα μαζί τους χαρίζοντας μας διαμαντάκια σαν τα Medication:

All Night (μετά του αδερφού Stephen), Keepers of the Light (μετά του αδερφού Ky Mani) , Violence in the Street (μετά του αδερφού Julian).

Βέβαια o Damian ο Marley έχει πολλές ακόμη κομματάρες, που γονυπετείς παρακαλάμε τον πατέρα του να ρίξει τις πενιές τους στο Release Festival! Ακόμη και αν δεν έχει μαζί του το φιλαράκι του τον Nas, ένα Road to Zion τραβιέται, ένα Affairs of the Heart επιβάλλεται, ενώ για τα Patience

και Welcome to Jamrock προτιμώ να σωπάσω, προς τιμήν των κομματιών καθότι όσους υπότιτλους και αν ρίξω, περιττοί θα ‘ναι, ο θεατής καταλαβαίνει καλύτερα από μόνος του.

Το ξέρω πως παραμένεις σκεπτικός και έχεις τις αμφιβολίες σου ακόμη, ενώ σκουντάς τον κολλητό σου, ξεκινώντας τα: Έλα μωρέ τώρα, ποιος είναι αυτός και ο άλλος που τα γράφει ο πουθενάς, ο τίποτας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο σου ‘χω έτοιμη την απάντηση και την απόδειξη ότι από όλα τα παιδιά του Θεού Bob ο Damian Marley, είναι το πιο πετυχημένο. Θα αφήσω στην άκρη λοιπόν ότι είναι ο κύριος εκφραστής της reggae σήμερα, ότι πέρασε στη μουσική του όλες τις hip hop και dance προσλαμβάνουσες του, δίχως να ξεχάσει την μαμά πατρίδα Τζαμάικα, ότι διασκευάζει Bob Marley καλύτερα από τον καθένα, ότι δεν κώλωσε ποτέ να μιλήσει για όσους επαναστατούν και υψώνουν το ανάστημα μαζί με την φωνή τους, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, διαχωρισμού και κοινωνικής καταπίεσης. Θα σου πω μόνο ότι οι Nas, Jay Z, Sean Paul και Skrillex έχουν συνεργαστεί μαζί του, ενώ οι Mick Jagger, Joss Stone , Dave Steward και A.R. Rahman τζαμάρανε παρέα στους Superheavy!

Mε λίγα λόγια 29 κατασκευαστές μουσικής συνιστούν Damian Marley!

Τα υπόλοιπα στις 7 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού και το Release Festival!

H φάση θα ναι reggaelize it!