Αν εξαιρέσεις τον Πασχάλη Τερζή, τον Μόργκαν Φρίμαν, τον Ψαραντώνη και κάνα δυο τρεις ακόμα, όλοι οι υπόλοιποι περάσαμε απ’ τα σχολικά θρανία φίλη Προβοκατόρισσα και φίλε Προβοκάτορα. Έτσι δεν είναι; Δεν γεννηθήκαμε κατευθείαν μεγάλοι, ώριμοι και με μπόλικα χρονάκια στην πλάτη μας. Γι’ αυτό και όπως ήταν λογικό, όταν έμπαινε ο Σεπτέμβρης, η παιδική ψυχούλα μας ράγιζε και έσπαγε. Ξέρεις τώρα, καλοκαιράκι γιοκ, τα κεφάλια μέσα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως συνήθιζαν να λένε οι δικοί μας και να μας τα κάνουν ζέπελιν πρήζουν με τις κλισέ ατάκες τους.

Όμως, για να τα λέμε όλα, μαθητές υπήρξαμε όλοι, αλλά τίμιοι “αλητάμπουρες” και “αληταμπούρισσες” ήμασταν λίγοι και καλοί. Όκει; Αν ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία, μείνε, γιατί η νοσταλγία θα σου χτυπήσει και πάλι την πόρτα. Αλλά και να μην ανήκεις και πάλι μείνε. Θα σε κάνουμε παρέα. Υπόσχεση.

Και καλή σχολική χρονιά παίδες… wink

1. Καβάτζωνες το θρανίο που βρισκόταν πιο κοντά σε παράθυρο. Ή αν ήσουν ακόμα πιο γρήγορος, το τελευταίο θρανίο κοντά σε παράθυρο.

2. Έλεγες ψέματα για γκόμενες (ή γκόμενους) απ’το καλοκαίρι στο χωριό και για φασώματα που υπήρχαν μόνο στη φαντασία σου.

3. Κουτσομπόλευες τους φρεσκοδιορισμένους δασκάλους, κι έπειτα διάλεγες ποιον θα βασανίσεις όλη τη χρονιά.

4. Εξερευνούσες όλα τα βιβλία… για να διαλέξεις ποια θα αφήσεις για όλη τη χρονιά κάτω απ’ το θρανίο.

5. Ρύθμιζες την ώρα του ρολογιού σου με αυτήν που χτυπούσε το κουδούνι.

6. Χώριζες με μια γραμμή στη μέση την δική σου πλευρά στο θρανίο σου και στη συνέχεια άρχιζες να δημιουργείς γεννητικά όργανα, γηπεδικά συνθήματα, στίχους των active member με ό,τι γραφική ύλη σου ‘χε πάρει η μάνα σου. Από μπλάνκο και μαρκαδόρους μέχρι βενζινόκολλα και μπλακ εντ ντέκερ.

7. Έκανες ανάλυση στα γκρουπ του τσάμπιο λιν και πάντα κορόιδευες τον Αεκτζή.

8. Έψαχνες να βρεις πώς χτυπάει κουδούνι για να το ‘χεις πρόχειρο για μια ώρα ανάγκης. Τις ημέρες δηλαδή που ‘θελες να σχολάσεις ένα δεκάλεπτο πιο νωρίς.

9. Έγραφες το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πάνω στο θρανίο. ΜΕ ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ.

10. Σκεφτόσουν ό,τι να ‘ναι αιτήματα για να ξεκινήσεις κατάληψη. Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα…

11. … αν ήσουν βέβαια στην τάξη και δεν είχες κάνει κοπάνα απ’ την πρώτη κιόλας σχολική ώρα.

12. Διάλεγες με ποιο τετράδιο θα πορευθείς όλη τη χρονιά, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ και τα υπόλοιπα τα έκανες χαρτάκια και σαίτες.

13. Έκανες το πρώτο γαστρονομικό τεστ στο κυλικείο για να δεις αν έφερε τίποτα καινούριο. Αλλά τζίφος.

14. Περίμενες υπομονετικά για να σου ‘ρθει η άγια φώτιση. Αλλά κι εδώ τζίφος. 

15. Κρυβόσουν τέρμα πίσω στην προσευχή για να μην σε δουν και σε σηκώσουν να την πεις. Έτσι, για να μην παίρνουν θάρρος από την αρχή τα γιωτόμπαλα…

16. Είχες ήδη προλάβει να καταστρέψεις ένα τετράδιο παίζοντας τρίλιζα.