Άνετο, κουλ, ζεστό και προστατευτικό. Το φούτερ με κουκούλα τα σπάει! Όμως πέρα απ’ την προσωπική άποψη του καθενός πάνω σ’ αυτό, υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν κάτι πολύ σημαντικότερο: Το φούτερ με κουκούλα είναι το πιο σημαντικό ρούχο του ανθρώπινου είδους! Και η Πάολα Αντονέλι στην ενότητα “Small Thing – Big Idea” του TED, φέρνει μερικές εξαιρετικές αποδείξεις γι’ αυτό.

Καταρχάς, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν απ’ τα αρχαία χρόνια” υποστηρίζει η Πάολα. Και συνεχίζει αναφέροντας παραδείγματα προγόνων του ρούχου στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, σε καθολικά μοναστήρια, στις μαύρες εποχές του μεσαίωνα και στην κλασική ανθρώπινη φαντασία (Κοκκινοσκουφίτσα).

Η σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30” μας λέει παρακάτω η Πάολα, “και σκοπό της είχε να κρατάει ζεστούς τους αθλητές”.

Ύστερα πέρασε απ’ την κουλτούρα του “δρόμου” και του χιπ-χοπ ως τα σαλόνια των οικονομικών ελίτ!

Η πιο σημαντική αναφορά στο φούτερ με κουκούλα ωστόσο, υπάρχει στην υπόθεση του Τρέιβον Μάρτιν. Ενός 17χρονου Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε χωρίς να φταίει σε τίποτα, από κάποιον αυτόκλητο “εκδικητή” μιας αμερικανικής γειτονιάς. Ο δολοφόνος δήλωσε πως πυροβόλησε το παιδί γιατί του φάνηκε ύποπτο που φορούσε “hoodie” (φούτερ με κουκούλα). Σ’ ολόκληρη την Αμερική έγιναν πάρα πολλές πορείες διαμαρτυρίας στις οποίες οι συμμετέχοντες, στη μνήμη του παιδιού, φορούσαν κουκούλες!

 

Τελικά, υπάρχει άλλο ρούχο με τόσους συμβολισμούς και ιστορία;” αναρωτιέται η Πάολα.

Δες το βίντεο και δώσε τη δική σου απάντηση!