Διορθώθηκε τώρα, είναι συνεπώς μια εθνική πρόκληση που δεν έμεινε αναπάντητη, υπήρξε μάλλον αντίδραση – είδατε άμα θέλουμε; Θαύματα κάνουμε. Μα να πάνε μας φάνε και τον φραπέ; Προσπάθησαν να το κάνουν παλιότερα και με τη φέτα (οι Δανοί) έφαγαν τα μούτρα τους, ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) έκανε η σφαλιάρα.

Τι συνέβη αυτή τη φορά; Το Reddit μας άνοιξε τα μάτια. Όπως εντόπισε ένας χρήστης, κάποιος είχε πειράξει το λήμμα «φραπέ» στη Wikipedia, γράφοντας πως είναι κινέζικης προέλευσης και πως περιέχει… ξύσμα (μικρού) πορτοκαλιού.

Απαιτούμε εξηγήσεις από την καλή μας την Βικιπαίδεια για το πώς άφησε να περάσει τέτοια προσβολή στα εθνικά μας σύμβολα, στον καφέ που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων. Θα ‘μασταν πιο οργισμένοι αν δεν είχε διορθωθεί το ζήτημα – μπήκαμε και το διαπιστώσαμε πως είναι ξανά όλα ΟΚ, εδώ κάνουμε ρεπορτάζ, όχι αστεία.

Πάντως ως τρολάρισμα, γιατί τέτοιο θα ‘ταν δεν μπορεί, άντε να το δεχτούμε. Ή έστω ως κάτι για να ανάψουν τα αίματα προκειμένου να θυμηθούμε ένα ένδοξο (;), αλλιώτικο παρελθόν.

Γιατί, μην κρυβόμαστε μεταξύ μας δεν κάνει, εν έτει 2024 αυτοί που πίνουν ακόμα φραπέ είναι ισχνή μειοψηφία, αμετανόητοι κοινωνοί και μύστες του «όπως τα μάθαμε».

Tip: Αν ανήκεις σε αυτούς τους «λίγους» πέρα από μπράβο για την επιμονή σου και την ανθεκτικότητά του στην «κοινωνία του φρέντο», μην παραγγείλεις ποτέ καφέ σε μπαρίστα κάτω των 30 ετών (μην ζητήσεις ταυτότητα καλύτερα, δεν είναι ευγενικό, απλώς κόψε τον/την με το μάτι).

Πιθανότατα δεν έχει ιδέα τι (να) κάνει, δεν έμαθε ποτέ την τέχνη, δεν το βίωσε ποτέ ως ιεροτελεστία. Και το σχεδόν σίγουρο είναι πως θα σου φτιάξει ένα μπουγαδόνερο περιωπής, αλλιώς «βαπορίσιο» καταπώς το λέγανε οι παλιοί.

EUROKINISSI

Και η κοινότητα του Reddit; Πώς αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με την παραποίηση του λήμματος του εθνικού μας καφέ στην Wikipedia; Όπως του έπρεπε. Με χιούμορ, και λίγο καταγγελτικό λόγο, δηλαδή. Σταχυολογήσαμε μερικές αντιδράσεις για του λόγου το αληθές:

«Μπορώ να δεχτώ αστειάκι περί Κινεζικής καταγωγής, αλλά ξύσμα πορτοκαλιού ρε βέβηλοι;»

«Ξύπνα Έλληνα σου παίρνουν τον καφέ οι κομμουνισταί»

«Έ όχι και ξύσμα πορτοκαλιού. Φραπές είναι, όχι συνταγή του Πετρετζίκη»

«Έλληνα, βαράς κινέζικο φραπέ??»

«Έχει γεμίσει trolls η Wikipedia, αγνόησε. Θέλει λίγο προσοχή»