Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια εκεί έξω. Καλά, δεν είναι πως μας… κρατάει ξάγρυπνους τα βράδια η αναζήτηση (της) απάντησης, ούτε πως θα ήταν απαραίτητα ωραίο να μαθαίναμε τελικά και επιτέλους το who is who – το «απαγορευμένο» έχει τη γοητεία του. Είναι, όμως, μια απορία πολλών: Ποιος είσαι επιτέλους κύριε Banksy;

Μιλάμε για τον πλέον θρυλικό καλλιτέχνη της street art, με έργα-αριστουργήματα που έχουν γίνει μέρος της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Είναι ένα σύμβολο, ένα κοινωνικό φαινόμενο με πάμπολλες προεκτάσεις. Και ακριβώς το ότι κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται από πίσω, προσθέτει παρά αφαιρεί στο όλο ζήτημα. Δεν υπάρχει γαρ η φθορά που συχνά πυκνά συνοδεύει κάποιον που εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας.

Και να που πριν από λίγες μέρες, κάποιοι πίστεψαν ολόψυχα πως βρισκόμαστε προ της λύσης του μυστηρίου. Στο τέρμα των εικασιών και των ερευνών. Το τελευταίο έργο του «ποιοτικού βανδάλου» – όπως ο ίδιος έχει αποκαλέσει τον εαυτό του – είναι μια γυναίκα που πετάει πράσινη μπογιά σε έναν άσπρο τοίχο πίσω από ένα δέντρο.

Κάποιος μάρτυρας ισχυρίστηκε πως είδε ποιος το ζωγράφισε. Και ότι αυτός ήταν ο Ρόμπιν Γκάνινγχαμ, αυτός δηλαδή που σύμφωνα με μια επίμονη φήμη που ξεκίνησε το 2008, είναι ο διάσημος γκράφιτι καλλιτέχνης που όλοι ψάχνουν. Toν είδε λέει να επιστρέφει ξανά και ξανά στον «τόπο του εγκλήματος»!

Μόνο που τελικά ο θησαυρός ήταν άνθρακες. Ο άνθρωπος που νόμιζαν πως ήταν ο Banksy στην πραγματικότητα λέγεται… Γιώργος Γεωργίου. Ναι, δικός μας (θα πρέπει να) είναι, Έλληνας ή Κύπριος. Έστω καταγωγή.

Είναι 67 ετών, οικοδόμος και πατέρας του ιδιοκτήτη του κτηρίου. Στην πραγματικότητα είχε πάει εκεί για να φτιάξει μια εγκατάσταση προστασίας του έργου, το οποίο όπως είναι λογικό έχει τεράστια αξία ως «Banksy». Από κόσμο που θα θελήσει να το καταστρέψει (πάντα υπάρχουν τέτοιοι λοξοί), από απλώς φαν που έρχονται αθρόα στην περιοχή, χαλώντας την ηρεμία των κατοίκων.

(Photo by Leon Neal/Getty Images)

«Θα μπορούσαν να με είχαν ρωτήσει αντί να κάθονται να με βγάζουν φωτογραφίες. Θα ήταν όλα τόσο πιο εύκολα. Αντί γι’ αυτό προέκυψε κάτι εντελώς παράλογο», σχολίασε μετά, με βρετανικό φλέγμα, στους δημοσιογράφους της Sun που τον εντόπισαν.

Όσο για αν του αρέσει το έργο; «Δεν είχα χρόνο καν να το σκεφτώ. Τρέχουμε σαν τα… κοτόπουλα για να το προστατεύσουμε», έδωσε την αποστομωτική απάντηση.

Δεν θα πάρουμε λοιπόν από εδώ την απάντηση για το ποιος είναι ο Banksy. Επόμενη περίπτωση αποκάλυψης υπάρχει; Υπάρχει. Η νομική διαμάχη αναφορικά με ένα έργο που απεικονίζει τη Βασίλισσα Ελισάβετ ως μαϊμού με κοσμήματα.

Δύο συλλέκτες έργων τέχνης κινούνται νομικά εναντίον του Banksy για την «άρνησή του», μέσω της εταιρείας του Pest Control, να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα ενός από τα πιο διάσημα έργα του. Είναι πολλά τα λεφτά που διακυβεύονται, τα έργα του πιο… ονομαστού άγνωστου καλλιτέχνη πωλούνται χρυσάφι. Θα τον αναγκάσουν να αποκαλυφθεί στο δικαστήριο; Κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, έχει τον τρόπο του να ξεγλιστρά.