Σε αύξηση από 40 έως 50 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός, μεταξύ των 820 και 830 ευρώ – σύντομα θα ξέρουμε ακριβώς. Κάτι είναι και αυτό, μάλλον. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα παράπλευρο κομμάτι του πιο μεγάλου προβλήματος που λέγεται υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και υπερφορολόγηση.

Η Καθημερινή τα έβαλε κάτω και τα υπολόγισε. Για να μείνουμε σε μια από τις μισθολογικές κατηγορίες που αναλύονται: Μισθωτός εργαζόμενος με καθαρές αποδοχές 2.000 ευρώ το μήνα κοστίζει 52.000 ευρώ στον εργοδότη εκ των οποίων τα 30.240 εξ αυτών πάνε στο κράτος!

Αν υπήρχε ανταποδοτικότητα θα μπορούσε όλο αυτό να δικαιολογηθεί κάπως, αλλά στην πράξη μόνο αυτό δεν συμβαίνει ή έστω όχι στο βαθμό που θα έπρεπε αναλογικά.

Και μη βιαστείς να πεις «και μένα τι με νοιάζει, εγώ παίρνω πολύ λιγότερα» ή «ας κόψουν το λαιμό τους να τα βρουν τα αφεντικά, τόσα βγάζουν». Αυτό το φαινόμενο είναι λόγος να κρατούνται χαμηλά οι απολαβές όλων μας. Από τη στιγμή που όσο ανεβαίνουν οι μικτές απολαβές, το πόσο κοστίζει ένας εργαζόμενος ανεβαίνει εκθετικά.

Μειώνεται έτσι, μεταξύ άλλων, η διαπραγματευτική ισχύς των περισσοτέρων στο να διεκδικήσουν καλύτερο μισθό αφού το βάρος για τον εργοδότη είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ο μισθωτός θα βάλει στην τσέπη από ενδεχομένη αύξηση.

Στην πράξη μάλιστα, ούτε ο ίδιος ο εργαζόμενος «ψήνεται» ιδιαίτερα, αφού δεν θέλει να ανέβει φορολογική κλίμακα ή να χάσει πιθανά κοινωνικά επιδόματα.

Οι περισσότεροι προτιμούν λοιπόν, εξ ανάγκης και εκ των πραγμάτων, τα όποια παραπάνω να τα πάρουν στο χέρι. Είτε «μαύρα» είτε υπό τη μορφή νόμιμων τρικ (διατακτικές σίτισης, ιδιωτική ασφάλεια, εταιρικό αυτοκίνητο).

Η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα είναι κάτι το εξαιρετικά ασύμφορο, τελικά.  Και γίνεται ακόμα πιο παράδοξο αν το πάμε σε αντιδιαστολή με την αυταπάσχοληση. Εκεί η φορολόγηση είναι αναλογικά πολύ μικρότερη, ειδικά για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υψηλές αμοιβές.

Για να καταλάβεις, για τα 52.000 ευρώ μικτά που λέγαμε παραπάνω, ο ελεύθερος επαγγελματίας «χάνει» από εισφορές, φόρους μόνο τα 11.330 εξ αυτών. Υπάρχει μια διαφορά με τα 30.270 που «χάνει» ένας μισθωτός, δεν υπάρχει; Με τέτοιες στρεβλώσεις στο σύστημα, μιλάμε για πολλά μέτρα, πολλά σταθμά και στο φινάλε, μια τσέπη αδειανή…