Το βιώνουμε, στο πετσί μας, παντού. Καταραμένη ακρίβεια. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα, το νιώθεις, το εισπράττεις, «πονάει» στην τσέπη και στην καρδιά. Δεν είναι πως έξω είναι πολύ καλύτερα, αλλά καλύτερα από εδώ, μια φορά, είναι. Κι αν σκέφτεσαι τη μετανάστευση, έχουμε πρόταση για σένα. Θα χρειαστεί να περάσεις τον Ατλαντικό. Οι ΗΠΑ σε καλούν…

Σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις, βλέπεις, πληρώνουν για να τους προτιμήσουν. Και δεν το εννοούμε μεταφορικά. Έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και προκειμένου να γίνουν ελκυστικός προορισμός δίνουν πολύ ελκυστικά «πακέτα» μέσα από στοχευμένα projects.

Υψηλές απολαβές που φτάνουν σε πενταψήφια νούμερα καθαρά το μήνα, τηλεργασία, συνδρομές γυμναστηρίου, ακόμα και δείπνο με δήμαρχο έχει το «μενού» σε κάποιες περιπτώσεις! Μετά τον κορονοϊό και τις σεισμικές διαστάσεων αλλαγές που έφερε στην εργασιακή κουλτούρα, οι πόλεις που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες έχουν διπλασιαστεί αριθμητικά στις ΗΠΑ – και όχι μόνο.

ΟΚ, μιλάμε για κάτι που εν προκειμένω αφορά σχεδόν αποκλειστικά Αμερικανούς πολίτες και ΟΚ ξανά, η μετανάστευση κάθε άλλο παρά απλή απόφαση είναι ή κάτι το εύκολο. Αλλά ας παίρνουμε καμία ιδέα, ας δούμε τι συμβαίνει αλλού και ας ονειρευτούμε – κακό δεν κάνει πού και πού.

Δύο πόλεις στις ΗΠΑ που τα «σκάνε» για να γίνουν ελκυστικές  

Τάλσα, Οκλαχόμα

Αν είδες το Tulsa King με τον Σιλβέστερ Σταλόνε… μπράβο σου, ήταν μια έξοχη επιλογή σειράς. Αν τώρα ψήθηκες τόσο ώστε να μεταναστεύσεις μόνιμα εκεί, στης Οκλαχόμα τα τίμια χώματα, μάθε πως τρέχει ένα πρόγραμμα με απολαβές άνω των 10 χιλ. δολαρίων που δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους με τηλεργασία και επιχειρηματίες να μετακομίσουν στην νοτιοκεντρικη πολιτεία των ΗΠΑ για ένα χρόνο.

Από το 2018 ξεκίνησε το project (Tulsa Remote) και μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει 2.900 άτομα, τα οποία δημιούργησαν σχεδόν 307 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσο εισόδημα από την απασχόληση. Επιπλέον, το πρόγραμμα γέννησε κατ’ εκτίμηση 2,5 εκατ. δολάρια έσοδα από φόρους την κομητεία Τάλσα και 3,1 εκατ, δολάρια για την πολιτεία της Οκλαχόμα.

Οι αιτήσεις άνοιξαν για τον «επόμενο γύρο» και το νέο πρόγραμμα στοχεύει σε 4.000 άτομα έως το 2027. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών, να έχουν ζήσει εκτός της Οκλαχόμα για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την υποβολή της αίτησης και να μετεγκατασταθούν στην Τάλσα εντός 12 μηνών από την έγκριση.

Τοπίκα, Κάνσας

Το πρόγραμμα Choose Topeka ξεκίνησε το 2019, προσφέροντας στους αιτούντες έως και 15.000$ καθαρά το μήνα. Έκτοτε, περισσότερα από 6.000 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση, με σχεδόν 150 τυχερούς να μετακομίζουν στο Κάνσας.

Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα κινήτρων, το Choose Topeka δεν εστιάζει μόνο σε εργαζόμενους με τηλεργασία. Οι πρώην στρατιωτικοί και οι λεγόμενοι «Boomerangs» – πρώην κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να επιστρέψουν- δικαιούνται άμεσα 5.000 $ εάν αποδεχτούν μια προσφορά εργασίας με ελάχιστο μισθό $50.000.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα υποχρεούνται να παραμείνουν για τουλάχιστον ένα έτος στην πόλη. Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό 95% από αυτούς μένουν μακροπρόθεσμα. Είναι άλλωστε μια μικρή πόλη (175.000 κάτοικοι) με προσιτούς και φιλικούς κατοίκους και υψηλή ποιότητα ζωής. Nice and easy, καταπώς το λένε σε αυτά τα μέρη.