Όχι και τόσο ιδανική είδηση για μεσημέρι Κυριακής, αλλά προχωράμε. Κατά καιρούς έρχονται στο φως διάφορες μυστικιστικές προβλέψεις για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Το 2012 ήταν μια τέτοια χρονιά που οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ο πλανήτης θα κατέρρεε, αλλά προφανώς για να γράφουμε αυτές τις γραμμές κι εσείς να τις διαβάζετε, δεν έπεσαν μέσα. Ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα στη θέση του, όλα καλά. 

Το ζήτημα με το τέλος του κόσμου, όμως, δεν σταματάει ποτέ να έρχεται στο προσκήνιο. Μάλιστα, 45 χρόνια πριν, επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, τα έβαλαν κάτω, τα υπολόγισαν και έφτασαν στο συμπέρασμα πως το τέλος του κόσμου -πλέον- δεν απέχει και πολύ.

Δημιούργησαν τότε το υπολογιστικό πρόγραμμα World One, το οποίο βάσει μερικών μεταβλητών που έθεσε, προέβλεπε πως αυτός ο κόσμος όπως τον έχουμε γνωρίσει, δεν θα υπάρχει το 2040. 

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί ως μέρος της έρευνας «Τα όρια της ανάπτυξης», την οποία δημοσίευσε η «The Club of Rome» (μια οργάνωση που αποτελείτο από επιστήμονες, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, υψηλά ιστάμενους δημόσιους λειτουργούς και πρώην ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο), συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα από το 1900 έως και το 1973, ώστε να προβλέψει το μέλλον του πλανήτη.

Ληφθήκαν υπόψη δεδομένα όπως η αύξηση του πληθυσμού, η εξάντληση των φυσικών πόρων καθώς και η μόλυνση του πλανήτη. Βέβαια, τη δεκαετία του ’70, η μελέτη θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και πυροδότησε συζητήσεις, με ορισμένους ειδικούς να παρερμηνεύουν τα ευρήματα και τις μεθόδους. 

Ωστόσο, η Ολλανδή ερευνήτρια για τη βιωσιμότητα, Γκάγια Χέρινγκτον, διεξήγαγε μία επανεξέταση τον Νοέμβριο του 2020, με την ανάλυση της να φτάνει στο συμπέρασμα πως η κοινωνία έχει περίπου άλλη μια δεκαετία για να αλλάξει πορεία και να αποφύγει την κατάρρευση επενδύοντας σε βιώσιμες τεχνολογίες.

Γενικά, ο τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό το πολύ κακό σενάριο είναι μια άμεση, παγκόσμια κινητοποίηση, για να εξαλειφθούν από τις βιομηχανίες οι εκπομπές ρύπων, να μειωθεί ο άνθρακας και να τεθεί σε τροχιά η αποκατάσταση της ατμόσφαιρας. Ειδάλλως, αποχαιρέτα τον κόσμο που χάνεται.